Τον “οδικό χάρτη” για το Brexit αναζητά η Ε.Ε. στις Βρυξέλλες (video)

Οι ηγέτες των 27 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν ομόφωνα στις κατευθυντήριες γραμμές του σχεδίου που θα ακολουθήσουν οι Βρυξέλλες στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Στη σημερινή ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής μετέχει ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είπαν ότι για η έγκριση δόθηκε μέσα σε ένα λεπτό και κατόπιν οι Ευρωπαίοι ηγέτες χειροκρότησαν την απόφαση.

Ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής Μισέλ Μπαρνιέ αναμένεται ότι θα ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις για το Brexit τον Ιούνιο, μετά τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών στη Βρετανία.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο χρειάσθηκε εννέα μήνες για να ετοιμάσει την ανακοίνωση της αποχώρησής του», υπογραμμίζει όχι χωρίς ειρωνία ο υψηλόβαθμος ευρωπαίος αξιωματούχος. «Οι 27 θα έχουν μια κοινή θέση για το Brexit έναν μήνα αφότου» το Λονδίνο έθεσε επισήμως σε κίνηση, στις 29 Μαρτίου, τη διαδικασία της εξόδου του από την ΕΕ.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ προειδοποίησε το Λονδίνο ότι το Brexit “θα έχει αναπόφευκτα ένα τίμημα για το Ηνωμένο Βασίλειο”, κατά την άφιξή του στη σύνοδο των 27 στις Βρυξέλλες.

H καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ τόνισε: “Θέλουμε στο μέλλον να έχουμε καλές σχέσεις με τη Βρετανία αλλά επιθυμούμε επίσης να υπερασπιστούμε μαζί, εμείς οι 27, τα συμφέροντά μας. Μέχρι τώρα, τα έχουμε καταφέρει πάρα πολύ καλά”.

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Σαρλ Μισέλ, προσερχόμενος στη σύνοδο, επανέλαβε και αυτός ότι το Brexit δεν θα είναι “δωρεάν” για τη Βρετανία.

“Είναι μια συζήτηση, όχι μια δικαστική υπόθεση. Θα βρούμε γέφυρες μεταξύ μας”, διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ.

Ο συντονιστής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη διαπραγμάτευση για το Brexit Γκι Φέρχοφστατ παραδέχτηκε ότι οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές στη Βρετανία μπορεί να καθυστερήσουν τη διαδικασία, όμως αυτό δεν αλλάζει τη στάση που θα τηρήσουν οι πλευρές στη διαπραγμάτευση. “Έχουμε ομοφωνία μεταξύ των 27 και ομοφωνία στους τρεις θεσμούς”, τόνισε.

Προτεραιότητα για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι η προάσπιση των δικαιωμάτων των τριών εκατομμυρίων πολιτών της ΕΕ που μένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε προσερχόμενος σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι.

Ο Γάλλος πρόεδρος Φ. Ολάντ προσερχόμενος στην σύνοδο Κορυφής

Αυτές οι «κατευθύνσεις» θα προσδιορίσουν τη «σταδιακή» προσέγγιση που προκρίνεται από τους Ευρωπαίους καθώς και την αρχή της «επαρκούς προόδου» που πρέπει να έχει πραγματοποιηθεί στις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία αποχώρησης πριν αρχίσουν οι συνομιλίες για τη «μελλοντική σχέση» ανάμεσα στην ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ προσερχόμενη στην Σύνοδο Κορυφής

Οι κατευθυντήριες γραμμές των διαπραγματεύσεων αφορούν τρία σημαντικά προβλήματα, τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων πολιτών που ζουν στη Μεγάλη Βρετανία και το αντίθετο, τις βρετανικές δημοσιονομικές υποχρεώσεις απέναντι στον προϋπολογισμό της ΕΕ, και τη διατήρηση των επιτευγμάτων της ειρηνευτικής διαδικασίας στην Ιρλανδία.

Η διαπραγμάτευση με το Ηνωμένο Βασίλειο διεξάγεται υπό τον αρχιδιαπραγματευτή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μισέλ Μπαρνιέ και η διαμόρφωση των κατευθυντήριων γραμμών έγινε σε καλό κλίμα διαφάνειας, σύμπνοιας και ενότητας των 27, χωρίς ιδιαίτερες διαφοροποιήσεις ή δυσκολίες και έχει ήδη εγκριθεί σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών.

Η Βρετανία πρέπει να καταλάβει ότι δεν θα έχει κανένα πλεονέκτημα έναντι των 27 ομολόγων της στην Ευρωπαϊκή Ένωση αφού ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για την αποχώρησή της από αυτή, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε δηλώσεις του που δημοσιεύονται σήμερα.

Η διαδικασία έχει και ιδιαίτερο ελληνικό ενδιαφέρον, καθώς πέραν των Ελλήνων πολιτών που ζούν στη Μεγάλη Βρετανία, μέριμνα της κυβέρνησης αποτελεί η διασφάλιση των οικονομικών και εμπορικών συμφερόντων της χώρας και των ελληνικών επιχειρήσεων, ιδιαίτερα στους τομείς των εξαγωγών αγροτικών και άλλων προϊόντων προς το Ηνωμένο Βασίλειο, και του εισερχόμενου τουρισμού από αυτό.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση πέτυχε να συμπεριληφθεί δήλωση στα πρακτικά της Συνόδου ότι τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων δεν συνιστούν κανενός είδους προηγούμενο για άλλη πράξη της ΕΕ με τρίτες χώρες. Επίσης, η χώρα μας έχει υποβάλλει επισήμως υποψηφιότητα να υποδεχθεί τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

Εν τω μεταξύ, στη βελγική πρωτεύουσα βρίσκεται και ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, για τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος