«Το νήμα» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Μετά το Sadler’s Wells του Λονδίνου αλλά και στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, η χορευτική παράσταση «Το νήμα» («Τhe Thread»), παρουσιάζεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών από 20 έως 24 Νοεμβρίου, 3 έως 4 και 6 έως 8 Δεκεμβρίου 2019. 

Το έργο, στο οποίο η ελληνική παράδοση συνυπάρχει αρμονικά με το σύγχρονο χορό, ανεβαίνει σε σκηνοθεσία–χορογραφία του Russell Maliphant, μουσική του Βαγγέλη Παπαθανασίου, φωτισμούς του Michael Hulls και κοστούμια της Μαίρης Κατράντζου. Ερμηνεύει σύνολο 18 χορευτών.

Η παράσταση βασίζεται στον διάλογο του παρελθόντος με το παρόν. Από τη μία, οι παραδοσιακοί ελληνικοί χοροί και από την άλλη, ο σύγχρονος χορός. Δύο κόσμοι φαινομενικά αντίθετοι και ξένοι. Ο κόσμος της παράδοσης που εκπροσωπεί τη σταθερότητα και την εξωστρέφεια και ο κόσμος της σύγχρονης κίνησης, που αντιπροσωπεύει την αναζήτηση και τον εσώτερο κόσμο των ανθρώπων. Οι δύο «αταίριαστοι» δρόμοι εμφανίζονται επί σκηνής και πότε αντιδικούν, πότε συμπλέουν, πότε εκθέτουν τη διαφορετικότητα τους και πότε επιδιώκουν τη συνεννόηση.

Η εξαίρετη πρωτότυπη και εμπνευσμένη για τη συγκεκριμένη παράσταση μουσική του Βαγγέλη Παπαθανασίου πλαισιώνεται από διακεκριμένους σολίστ παραδοσιακών μουσικών οργάνων (γκάιντες, λύρες, νταούλια κ.λπ.). Η σύνθεση αυτή πότε διαχωρίζει και πότε ενώνει τους δύο αυτούς κόσμους δημιουργώντας μια ξεχωριστή μουσική ενότητα που καθηλώνει το κοινό.

Ο Ράσελ Μάλιφαντ, με την προσωπική του χορευτική γλώσσα, τολμά, αποδομεί και ανασυνθέτει την κινησιολογία του παρελθόντος, κάνοντας τομή στη δημιουργική του πορεία. Μελέτησε βαθιά, με τη βοήθεια δυο Ελλήνων δασκάλων, της Ελένης Σπαθιά και του Τάκη Καραχάλιου, τους ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς και κατάφερε να δημιουργήσει ένα μαγευτικό έργο, άλλοτε συνομιλώντας, άλλοτε αντιπαρατιθέμενος και άλλοτε αποδεχόμενος να εντάξει αυτούσια στην παράσταση την αρχική «χορογραφία».

«Το νήμα» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Ο «χορογράφος του φωτός» Μάικλ Χαλς, που το ελληνικό κοινό γνωρίζει από τις συνεργασίες του τόσο με τον ίδιο τον Ράσελ Μάλιφαντ όσο και τον Άκραμ Καν ή τον Ρομπέρ Λεπάζ, δημιούργησε ένα μοναδικό φωτιστικό «σκηνικό» υψηλής αισθητικής, ενώ η Μαίρη Κατράντζου σχεδίασε τα κοστούμια της παράστασης εμπνεόμενη από αρχαία μινωικά αγγεία.

Η ιδέα της παράστασης «The Thread» γεννήθηκε πριν από τρία χρόνια, τον Γενάρη του 2016, από τη Γεωργία Ηλιοπούλου. Aποφάσισε να υλοποιήσει ένα τολμηρό όραμα. Να δημιουργήσει μια πρωτογενή παραγωγή χορού με σπουδαίους συντελεστές διεθνούς φήμης και μια ομάδα 18 επιλεγμένων Ελλήνων χορευτών (12 χορευτών σύγχρονου και 6 χορευτών παραδοσιακού χορού). Μια παράσταση που υπογραμμίζει στο διεθνές κοινό τη δημιουργικότητα του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού.

Διάρκεια παράστασης: 80′ (χωρίς διάλειμμα)

Ημέρες και ώρα παραστάσεων: 

18–24 Νοεμβρίου, 20:00

3–4 Δεκεμβρίου, 20:00

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία–χορογραφία: Russell Maliphant

Πρωτότυπη μουσική: Βαγγέλης Παπαθανασίου

Κοστούμια: Μαίρη Κατράντζου

Φωτισμοί: Michael Hulls

Διδασκαλία παραδοσιακών χορών: Ελένη Σπαθιά, Τάκης Καραχάλιος

Σύλληψη ιδέας: Γεωργία Ηλιοπούλου

Τιμές εισιτηρίων:

Φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑμεΑ, 65+, πολύτεκνοι: 20 ευρώ ● Ζώνη Ε: 25 ευρώ  ● Ζώνη Δ: 35 ευρώ

Ζώνη Γ: 45 ευρώ ● Ζώνη Β: 55  ευρώ● Ζώνη Α: 65 ευρώ ● Διακεκριμένη Ζώνη: 75 ευρώ

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Λεωφ. Βασιλίσσης Σοφίας, Αθήνα

Τηλ: 210 7282333

http://www.megaron.gr

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος