Το Μαίναλο στα «Απάτητα Βουνά»

Ένα πολύ σημαντικό έργο για το Μαίναλο, η ένταξη 45.000 στρεμμάτων του βουνού στην κατηγορία των Απάτητων Βουνών, βάζει τον θεμέλιο λίθο για την προστασία  του ορεινού όγκου της Αρκαδίας.

Στο μυστηριώδες Μαίναλο όδευσε η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Πέγκη Μπρούσαλη, καταγράφοντας την ομορφιά του βουνού και τις ενστάσεις ορισμένων.

Με δεδομένο ότι η συνολική έκταση είναι 770 τ.χλμ., όπου υπάρχουν δεκάδες χωριά, ο Αθανάσιος Κακαρίκος  πρόεδρος του ορειβατικού συλλόγου Τρίπολης, επιμένει ότι θα έπρεπε να ενταχθεί στον θεσμό μεγαλύτερη έκταση.

Η προστατευόμενη περιοχή εκτείνεται νότια του χιονοδρομικού κέντρου και βορειοδυτικά της Τριπόλεως. Αποτελείται από τεράστιες εκτάσεις κωνοφόρων δασών, κυρίως Ελάτης και Μαύρης Πεύκης και προσφέρει καταφύγιο σε σπάνια είδη.

Ο κ. Κακαρίκος, θεωρεί σημαντική την ένταξη της περιοχής στον θεσμό, αλλά επικεντρώνει τις ενστάσεις του κυρίως στο θέμα της τοποθετήσεως ανεμογεννητριών στο βουνό.

Θεωρεί ότι πρέπει  να ενταχθεί το Μαίναλο στην κατηγορία του Εθνικού πάρκου, της προστατευμένης περιοχής και να μην υπάρξει κάποια παρέμβαση.

Παρεμβάσεις ενεργειακού τύπου ενοχλούν κάποιους σε όποιο σημείο της επικράτειας και αν πρόκειται να  λειτουργήσουν. Πάντα παρουσιάζονται προσκόμματα σχετικά με το κάλος της περιοχής, την αισθητική των στύλων, την ενόχληση των πτηνών, τα ορειβατικά μονοπάτια, την βοσκή των ζώων κ.ά..

Άπαντες εκ των διαμαρτυρομένων δηλώνουν υπέρ του περιβάλλοντος, κατά της χρήσεως μορφών ενέργειας, όπως τα ορυκτά καύσιμα  που μολύνουν το περιβάλλον και υπέρ των πράσινων μορφών ενέργειας. Βεβαίως δεν διευκρινίζουν ποιες είναι αυτές οι πράσινες μορφές ενέργειας. Προς το παρόν υπάρχουν ελάχιστες διαθέσιμες και εκμεταλλεύσιμες. Μεταξύ αυτών είναι τα φωτοβολταϊκά και οι ανεμογεννήτριες.

Η τοποθέτηση τους απαιτεί συγκεκριμένους χώρους, με υψηλό αιολικό φορτίο και μεγάλη ηλιοφάνεια. Που θα έπρεπε να τοποθετηθούν για να καθησυχάσουν οι έχοντες εύλογες περιβαλλοντικές ανησυχίες; Οι ακτές της Βόρειας θάλασσας προσφέρουν πλέον μια οπτική ανεμογεννητριών, που ορθώνονται μέσα από το νερό, ενώ οι γερμανικές πεδιάδες είναι διάσπαρτες με αυτές. Ανάλογες εικόνες με ηλιακά πάνελ δεσπόζουν στο ισπανικό τοπίο, ενώ οι χώρες που δεν διαθέτουν τέτοιους φυσικούς πόρους, βιώνουν το βάρος της γεωγραφίας και της γεωλογίας. Το πιό σημαντικό όμως, αφορά την οικονομία της ενέργειας. Κάθε μια ανεμογεννήτρια σημαίνει μικρότερη εξάρτηση από χώρες παραγωγούς ορυκτών καυσίμων, όπως η Ρωσσία. Η συζήτηση στο εξωτερικό επικεντρώνεται στα συμφέροντα που υποδαυλίζουν αντίστοιχες με την Ελλάδα αντιδράσεις.

Εντασσόμενο στον θεσμό των Απάτητων Βουνών το Μαίναλο αποκτά καθεστώς υψηλής προστασίας, καθώς με υπουργική απόφαση, απαγορεύεται η διάνοιξη δρόμου, η δημιουργία τεχνητών επιφανειών, προκειμένου να προστατευθεί η μοναδική βιοποικιλότητά του. Επίσης, επιτρέπεται η σήμανση, επισκευή, συντήρηση και βελτίωση υφιστάμενων ορειβατικών και πεζοπορικών μονοπατιών ενώ ενισχύεται ο οικοτουρισμός. Ο θεσμός θέτει φρένο στην υπερεκμετάλλευση του περιβάλλοντος από τις ανθρώπινες δραστηριότητες, χωρίς όμως να θέτει εμπόδια σε επενδύσεις.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος