Το δεύτερο βραβείο του Συμβουλίου της Ευρώπης για την ένταξη των Ρομά απέσπασε ο Δήμος Αργοστολίου

Ανταπόκριση από το Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης

Το δεύτερο βραβείο «Dosta» του Συμβουλίου της Ευρώπης απέσπασε σήμερα ο Δήμος Αργοστολίου όπως ανακοινώθηκε κατά την διάρκεια της τελετής λήξης  της 41ης Συνεδρίας του Κογκρέσου των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών στο Στρασβούργο.

Το βραβείο απονέμεται ανά διετία σε τρεις δήμους από κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης που έχουν εφαρμόσει καινοτόμες και δημιουργικές πρωτοβουλίες για να εξασφαλίσουν αποτελεσματικά τη μακροπρόθεσμη ένταξη των κοινοτήτων των Ρομά και των ταξιδιωτών εντός των συνόρων τους, με σεβασμό στην ποικιλομορφία αυτών των κοινοτήτων και διασφαλίζοντας την ενεργό δράση τους. συμμετοχή στη δημοκρατική ζωή.

«Dosta» σημαίνει «αρκετά» στην παραλλαγή της γλώσσας των Ρομά που ομιλείται στα Βαλκάνια. Είναι επίσης το όνομα μιας εκστρατείας ευαισθητοποίησης του Συμβουλίου της Ευρώπης που στοχεύει να φέρει κοντά Ρομά και μη Ρομά πολίτες καταπολεμώντας τις προκαταλήψεις και τα βαθιά ριζωμένα στερεότυπα που τους χωρίζουν.

Ο δήμος Αργοστολίου της Κεφαλλονιάς βραβεύτηκε για την πρωτοβουλία του, που συνέβαλε στην βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης της κοινότητας των Ρομά, της αύξησης φοίτησης των παιδιών στο σχολείο και της παροχής στήριξης στη στέγαση και την υγειονομική περίθαλψη του πληθυσμού των Ρομά  στο νησί της Κεφαλονιάς.

Το πρώτο βραβείο Dosta απονεμήθηκε στον πορτογαλικό δήμο Τόρρες Βέντρας, ο οποίος έχει εκπονήσει ένα μοναδικό σχέδιο για την ενίσχυση της συνοχής μεταξύ των τοπικών κοινοτήτων και των Ρομά, ενώ το τρίτο βραβείο απονεμήθηκε στον Δήμο του Σάλφορντ Ιρλανδίας, για τη διοργάνωση εκπαιδευτικής έκθεσης που αναδεικνύει τις παραδόσεις, τον πολιτισμό, την κληρονομιά και την ταυτότητα των Ιρλανδών ταξιδιωτών.

Ο Πρόεδρος του Κογκρέσου Λέντεερτ Βερμπεκ συνεχάρη τους νικητές για τη δέσμευσή τους στην ένταξη των κοινοτήτων των Ρομά και των ταξιδιωτών και υπογράμμισε ότι το Κογκρέσο συμφωνεί πλήρως με τα θετικά μηνύματα της εκστρατείας Dosta, σημειώνοντας ότι το Κογκρέσο θα συνεχίσει να αγωνίζεται ενάντια στις προκαταλήψεις και τις παρανοήσεις για την κοινότητα των Ρομά, προωθώντας τη μοναδική συμβολή των Ρομά στην ευρωπαϊκή πολιτιστική κληρονομιά.

Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που Ελληνικός Δήμος αποσπά το βραβείο. Και το 2017 είχε απονεμηθεί το δεύτερο βραβείο στον Δήμο Βόλου καθώς ο δήμος μπόρεσε να αυξήσει τη συμμετοχή των Ρομά στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση αποδεικνύοντας την εξαιρετική συνέπεια τότε στην αντιμετώπιση της καταπολέμησης των διακρίσεων κατά των Ρομά.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος