Το αντισυμβατικό μιούζικαλ “The Last Five Years” στη Λυρική – «Συνδημιουργός της αφήγησης το κοινό»

Ένα από τα δημοφιλέστερα οφ-Μπρόντγουεϊ μιούζικαλ, το The Last Five Years του βραβευμένου με τρία Τόνυ Αμερικανού συνθέτη Τζέισον Ρόμπερτ Μπράουν, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε μια φιλόδοξη παραγωγή της Εναλλακτικής Σκηνής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Η νεοϋορκέζικη ιστορία ενός ασυνήθιστου έρωτα ζωντανεύει για έξι παραστάσεις, στις 5, 6, 7, 11, 12 και 13 Μαΐου 2023. Ένα μιούζικαλ δωματίου με θέμα δύο εικοσάρηδες Νεοϋορκέζους που βρίσκουν και χάνουν τον έρωτα στη διάρκεια μιας περιόδου πέντε χρόνων, το The Last Five Years χαρακτηρίζεται από την αντισυμβατική δομή του, όπου η Κάθι αφηγείται την ιστορία αντίστροφα, ενώ ο Τζέιμι αφηγείται την ιστορία σε ευθεία χρονολογική σειρά. Οι χρονικότητες των δυο ηρώων συναντιούνται μόνο μία φορά, στον γάμο τους.

Το αντισυμβατικό μιούζικαλ “The Last Five Years” στη Λυρική – «Συνδημιουργός της αφήγησης το κοινό»
Φωτογραφία: Ανδρέας Σιμόπουλος

Το βραβευμένο με βραβείο Drama Desk έργο που χαρακτηρίστηκε από το περιοδικό Time ως ένα από τα δέκα καλύτερα μιούζικαλ του 2001 παρουσιάζεται σε μουσική διεύθυνση του έμπειρου Μιχάλη Παπαπέτρου, μετάφραση και σκηνοθεσία ενός ειδικού στο είδος, του πολυπράγμονα κωμικού και λιμπρετίστα Δημήτρη Δημόπουλου, ενώ τους πρωταγωνιστικούς ρόλους ερμηνεύουν η Βάσια Ζαχαροπούλου και ο Πάρις Παρασκευάδης.

Λίγο πριν την πρεμιέρα ο κ. Δημόπουλος μίλησε στο ertnews.gr και την Αγγέλα Παπαθανασίου:

Τι κάνει «αλλιώτικο» αυτό το μιούζικαλ;

Αντίθετα με τις κενές περιεχομένου υπερπαραγωγές που πολλοί ταυτίζουν το είδος, το The Last Five Years είναι ένα ολιγομελές οφ-Μπρόντγουεί έργο, με μόλις 2 πρωταγωνιστές και εξαμελή ορχήστρα. Ο δημιουργός του μας παρουσιάζει στιγμές από την κοινή ζωή ενός ζευγαριού σε μια πρωτότυπη συνθήκη, όπου η Κάθι αφηγείται την ιστορία ως μια σειρά αναμνήσεων και ο Τζέιμι τη βιώνει σε ευθεία χρονική σειρά. Η δομή αυτή προσκαλεί τον θεατή να συμπληρώσει τα «κενά» και να είναι έτσι συνδημιουργός της αφήγησης, κάτι που το βρίσκω πολύ ενδιαφέρον για τον θεατή που δεν επιθυμεί απλώς να του μεταφέρονται πληροφορίες από σκηνής αλλά να είναι ενεργός.

Τζέισον Ρόμπερτ Μπράουν ο δημιουργός του. Υπάρχει κάτι που θαυμάζετε σε αυτόν και γιατί; Ποιος οι δυσκολίες του να ζωντανέψει η συγκεκριμένη ιστορία στη σκηνή;

Ο Τζέισον Ρόμπερτ Μπράουν θεωρώ πως σε αυτό το έργο του κατορθώνει να πλάσει δύο ήρωες καθημερινούς και πραγματικούς, δύο ήρωες εξαιρετικού βάθους και ενδιαφέροντος, οι οποίοι σκιαγραφούνται από ένα μουσικό κείμενο εξαιρετικής λεπτομέρειας και δυσκολίας το οποίο όμως είναι απόλυτα εύληπτο για το κοινό. Η σημαντικότερη δυσκολία για να ζωντανέψει η συγκεκριμένη ιστορία είναι να βρεθούν οι δύο πρωταγωνιστές που θα αναλάβουν τους δύο ρόλους. Μετά από ακρόαση στην οποία είδαμε πάνω από 160 άτομα καταλήξαμε στη Βάσια Ζαχαροπούλου και στον Πάρι Παρασκευάδη, οι οποίοι θα ζωντανέψουν για πρώτη φορά τους ρόλους αυτούς στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ. Εξίσου σημαντική στο ζωντάνεμα της ιστορίας είναι και η οργανική εκτέλεση της μουσικής. Ο μαέστρος Μιχάλης Παπαπέτρου, που δίδαξε μουσικά το έργο και θα διευθύνει από το πιάνο την παράσταση, συγκρότησε μια ορχήστρα που εκτελεί τις αυθεντικές ενορχηστρώσεις του συνθέτη και αποτελείται από σημαντικούς σολίστες που αξίζει να αναφερθούν. Μίσλαβ Ρέζιτς (κιθάρα), Μάνος Αναγνωστόπουλος (ηλεκτρικό μπάσο), Διονύσης Βερβιτσιώτης (βιολί), Αλέξανδρος Μποτίνης, Φαμπιόλα Οχέδα (βιολοντσέλο).

Μπορεί το μιούζικαλ να αποδώσει μια ιστορία έρωτα και να αγγίξει το σύγχρονο κοινό;

Κρίνοντας από την επιτυχία που σημειώνει το έργο παγκοσμίως, πιστοποιείται πως ναι. Κρίνοντας επίσης από τις αντιδράσεις που είχαμε κατά τις τελευταίες πρόβες μας στη σκηνή από συνεργάτες που το είδαν πρώτη φορά σχεδόν ολοκληρωμένο, επίσης ναι. Θα αρκεστώ να πω πως στην τελευταία πρόβα μας στον χώρο προβών όπου δεν υπήρχαν φώτα, δεν υπήρχαν κοστούμια, δεν υπήρχαν σκηνικά, δεν υπήρχε καν ορχήστρα παρά μόνο οι δύο ερμηνευτές και ένα πιάνο, είχαμε δάκρυα συγκίνησης!

Αγαπά το ελληνικό κοινό το συγκεκριμένο είδος τέχνης. Ίσως τώρα πιο πολύ σε σχέση με το παρελθόν;

Κρίνοντας από το πλήθος παραστάσεων που ανεβαίνουν κάθε καλλιτεχνική περίοδο, ναι. Σκεφτείτε πως ήδη για το 2023-2024 ήδη έχουν ανακοινωθεί τουλάχιστον 3 μιούζικαλ!

Τι σας συγκινεί στην Κάθι και τι στον ρόλο του Τζέιμι;

Το πόσο με ανάγκασαν, μεταφράζοντας και σκηνοθετώντας τους, να δω τα δικά μου λάθη που έχω κάνει στις δικές μου σχέσεις.

Μπορείτε να μας δώσετε μια εικόνα του σκηνικού; Υπάρχει κάτι ιδιαίτερο;

Το σκηνικό αποτελείται από πέντε κορνίζες σε διάφορα επίπεδα, πέντε κορνίζες που υπάρχουν και στο σαλόνι του πρωταγωνιστικού ζευγαριού. Το σκηνικό σχεδίασε ο Ντέιβιντ Νεγρίν, που υπογράφει και τα κοστούμια, και ζωντανεύει με τους φωτισμούς και το βίντεο-μάπινγκ του Χρήστου Τζιόγκα. Αυτό που ζήτησα από τους συνεργάτες μου ήταν ένας σκηνικός χώρος αναμνήσεων, όπου οι διαφορετικοί χωροχρόνοι των ηρώων υπάρχουν ταυτόχρονα και είμαι πολύ περήφανος για το αποτέλεσμα.

Μετά τη Λυρική τι ακολουθεί;

Στην τελευταία μέρα παραστάσεων του The Last Five Years βάζω μπροστά τον τέταρτο σταντ-απ μονόλογό μου, συμμετέχοντας στο Athens Comedy Festival. Την ίδια μέρα στις 18:15 στο Θέατρο Άβατον θα ξεκινώ κάτι καινούργιο που θα με συντροφεύει τους επόμενους μήνες, ενώ στις 20:30 θα αποχαιρετώ μια παράσταση που με συντρόφευε τους τελευταίους μήνες. Θα είναι μια έντονη μέρα!

Το αντισυμβατικό μιούζικαλ “The Last Five Years” στη Λυρική – «Συνδημιουργός της αφήγησης το κοινό»
Φωτογραφία: Βαλέρια Ισάεβα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος