Ο executive chef στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και chef- manager στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων, Νίκος Δαούτης, ετοίμασε για τη Ραδιοτηλεόραση ένα υπέροχο, ρομαντικό δείπνο για δύο, ειδικά για τις 14 Φεβρουαρίου. Σαλάτα, κυρίως πιάτο και επιδόρπιο, με γλυκές ευχές για την Ημέρα των Ερωτευμένων…
Ατομική σαλάτα πανδαισία λαχανικών με μανιτάρια πλευρώτους, φλοίδες γραβιέρας Κρήτης και φιστίκια Αιγίνης.
Υλικά
- Μία καρδιά από ένα μεγάλο μαρούλι
- Μία λόλα πράσινη
- Μία λόλα κόκκινη
- Μία ρόκα
- Ένα αγγούρι
- Δέκα τοματίνια cherry
- 300γραμμ. μανιτάρια πλευρώτους
- 100 ml μπαλσάμικο ξύδι
- 80 γραμμ. ανάλατα φιστίκια Αιγίνης (η ψύχα)
- Αλλάτι
- Πιπέρι
- Ελαιόλαδο
- 50 ml κρέμα μπαλσάμικο (για το ντεκόρ)
Εκτέλεση
- Πλένουμε όλα τα λαχανικά πολύ καλά και τα αφήνουμε να στραγγίξουν σε απορροφητικό χαρτί.
- Σοτάρουμε τα μανιτάρια πλευρώτους σε καυτό αντικολλητικό τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο και αλοτοπιπερώνουμε.
- Σβήνουμε με το μπαλσάμικο και τα αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου.
- Κόβουμε λίγο τις δυο άκρες του αγγουριού και με το μαντολίνο κόβουμε σε τέσσερις μεγάλες φέτες κατά μήκος του αγγουριού. Τις τοποθετούμε ανά δυο,τη μια επάνω στην άλλη, και κάνουμε με το μαχαίρι δυο αντίθετες κάθετες τομές στο μισό της φέτας του αγγουριού, και έναν πόντο πριν την άκρη του ενώνουμε τις κομμένες φέτες σε αντίθετη κατεύθυνση, και κάνουμε το ίδιο και από την άλλη πλευρά του αγγουριού.
- Τα στήνουμε όρθια σε ένα πιάτο και ανοίγουμε τα αγγούρια σχηματίζοντας μια οβάλ γιρλάντα.
- Κόβουμε με το χέρι όλα τα φύλλα των λαχανικών και τα βάζουμε σε ένα μπολ.
- Κόβουμε τα μισά τοματίνια στη μέση και τα βάζουμε μέσα σε αυτό.
- Ρίχνουμε και τη σάλτσα από τα πλευρώτους.
- Ρίχνουμε επίσης, στο μπολ λίγο ελαιόλαδο και ανακατεύουμε.
- Αλατίζουμε ελαφρά.
- Βάζουμε την κομμένη σαλάτα μέσα στη γιρλάντα και γαρνίρουμε με τα μανιτάρια πλευρώτους, τα υπόλοιπα τοματίνια και τέλος με τις φλοίδες από τη γραβιέρα Κρήτης και τα φιστίκια Αιγίνης.
- Κάνουμε ντεκόρ με την κρέμα βαλσαμικού.
Κυρίως πιάτο: Ρολάκια φιλέτου γλώσσας γεμιστά με γαρίδα και σάλτσα από μοσχάτο Λήμνου και σάλτσα σαφράν
Υλικά
- Έξι φιλετάκια από ψάρι γλώσσα
- Έξι γαρίδες Νο2
- 100 γραμμ. γαρίδες ψιλές
- 200 ml μοσχάτο Λήμνου
- 4 γραμμ. Κρόκος Κοζάνης
- Βούτυρο αγελάδας σε θερμοκρασία δωματίου
- Δύο κουταλιές της σούπας αλεύρι
- 200 ml σπιτικός ζωμός λαχανικών
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Οδοντογλυφίδες
Εκτέλεση
- Καθαρίζουμε τις γαρίδες Νο2 και αλατοπιπερώνουμε.
- Αλατοπιπερώνουμε και τα φιλέτα της γλώσσας, τα αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο και τα αφήνουμε στην άκρη για λίγο να μαριναριστούν.
- Παίρνουμε τα κεφάλια από τις γαρίδες (και από ψιλές γαρίδες και από τις πιο μεγάλες) και τις σοτάρουμε πολύ καλά σε μια μικρή κατσαρόλα για 5 λεπτά σε δυνατή φωτιά.
- Ρίχνουμε το αλεύρι μέσα και σοτάρουμε ελαφρά.
- Σβήνουμε με τα 100 ml από το κρασί και το αφήνουμε να εξατμιστεί.
- Μετά ρίχνουμε τον ζωμό και τον αφήνουμε να πάρει μια καλή βράση μέχρι να γλασάρει.
- Αλατίζουμε και πιπερώνουμε και τέλος ρίχνουμε τον Κρόκο Κοζάνης.
- Παίρνουμε τα φιλέτα ψαριού και τυλίγουμε με αυτά τις γαρίδες και στερεώνουμε καρφώνοντας με τρεις οδοντογλυφίδες στο κάθε ρολό από αντίθετες κατευθύνσεις μέχρι να βγουν από την άλλη πλευρά.
- Τοποθετούμε τα έξι ρολάκια όρθια μέσα σε ένα μικρό πυρέξ.
- Βάζουμε μια κουταλιά του γλυκού βούτυρο επάνω σε κάθε ρολό και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 5 λεπτά και μετά σβήνουμε με το μοσχάτο και τα αφήνουμε για άλλα 3 λεπτά ακόμα.
- Βγάζουμε το πυρέξ από τον φούρνο και ρίχνουμε τα υγρά από τα ρολά στη σάλτσα με τις γαρίδες και τα κρατάμε ζεστά.
- Ανακατεύουμε και σουρώνουμε τη σάλτσα και την περιχύνουμε επάνω στα ρολά.
- Σερβίρουμε επάνω σε βρασμένα χόρτα σταμναγκάθι.
Επιδόρπιο
Μους γιαουρτιού με ξέρα και φρέσκα φρούτα και καβουρδισμένα αμύγδαλα
Υλικά
- 200 γραμμ. γιαούρτι στραγγιστό πλήρες
- 200 ml κρέμα γάλακτος
- Ζάχαρη άχνη
- Οκτώ δαμάσκηνα απύρηνα και ξερά
- Έξι σύκα ξερά
- Μία μπανάνα μέτρια
- Μισό καθαρισμένο ξινόμηλο
- Ένα τεμάχιο μάνγκο ώριμο
- 100 γραμμ. ψίχα αμυγδάλου ανάλατη
- Δύο φράουλες
Εκτέλεση
- Βάζουμε σε ένα πυρέξ την ψίχα του αμυγδάλου και την ψήνουμε για περίπου 8 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να ψηθούν ελαφρά και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
- Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με την ανάλογη ζάχαρη άχνη (ανάλογη ποσότητα με το πόσο γλυκιά τη θέλουμε).
- Κόβουμε σε ένα μπολ σε μικρά κομμάτια όλα τα ξερά και φρέσκα φρούτα.
- Ρίχνουμε μέσα τη σαντιγί, το γιαούρτι και τη μισή ποσότητα από τα αμύγδαλα και ανακατεύουμε απαλά.
- Σερβίρουμε σε ψηλά ποτήρια της σαμπάνιας (ανοιχτά) και γαρνίρουμε με τα υπόλοιπα αμύγδαλα και με μια φράουλα ή ό,τι άλλο θέλουμε.
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος