Ταϊλανδοί πυροσβέστες μάχονται με δασικές πυρκαγιές

Εκατοντάδες Ταϊλανδοί πυροσβέστες και στρατιώτες έδωσαν μάχη με μια δασική πυρκαγιά σε απόσταση μικρότερη των 100 χιλιομέτρων από την Μπανγκόκ την Παρασκευή, καθώς το βασίλειο παλεύει με την ατμοσφαιρική ρύπανση που έχει κάνει σχεδόν 2 εκατομμύρια ανθρώπους να αρρωστήσουν φέτος

Η πυρκαγιά έχει πλήξει τουλάχιστον 800.000 τετραγωνικά μέτρα (200 στρέμματα) δάσους σε τρεις λόφους στην επαρχία Νακόν Ναγιόκ, στα βορειοανατολικά της πρωτεύουσας της Ταϊλάνδης, με δύο περιοχές να έχουν κηρυχθεί ζώνες έκτακτης ανάγκης.

Η πυρκαγιά έρχεται την ώρα που η Ταϊλάνδη παλεύει με την έξαρση της ρύπανσης που προκαλείται εν μέρει από την καύση αγροτικών προϊόντων και η οποία έχει κάνει τον αέρα σε ορισμένες βόρειες πόλεις να συγκαταλέγεται μεταξύ των πιο βρώμικων και επικίνδυνων στον κόσμο αυτή την εβδομάδα.

Από την αρχή του έτους, περισσότεροι από 1,7 εκατομμύρια άνθρωποι χρειάστηκαν νοσοκομειακή περίθαλψη για αναπνευστικές παθήσεις που προκλήθηκαν από την ατμοσφαιρική ρύπανση, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Υγείας.

Ο Wittaya Muntpun της δασικής υπηρεσίας δήλωσε ότι οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς παρεμποδίζονται από το δύσκολο έδαφος.

«Πρόκειται για ένα αρκετά δύσκολο σενάριο, καθώς το βουνό είναι γεμάτο από αιχμηρά βράχια και γκρεμούς», δήλωσε στο AFP.

«Οι πυροσβέστες προσπαθούν να ελέγξουν την εξάπλωση της φωτιάς στη βάση του βουνού. Δεν μπορούν να ανέβουν ψηλά στο βουνό, αφού το έδαφος είναι γεμάτο από γκρεμούς».

Η πυρκαγιά δεν απειλεί μεγάλα αστικά κέντρα, αλλά βρίσκεται κοντά στην άκρη του Εθνικού Πάρκου Khao Yai, του παλαιότερου εθνικού πάρκου του βασιλείου και μέρος ενός δασικού συμπλέγματος που έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO και εκτείνεται μέχρι τα σύνορα με την Καμπότζη.

Ταϊλανδοί πυροσβέστες μάχονται με δασικές πυρκαγιές
Από την αρχή του έτους 1.730.000 άνθρωποι χρειάστηκαν νοσοκομειακή περίθαλψη για αναπνευστικές παθήσεις που προκλήθηκαν από την ατμοσφαιρική ρύπανση Photo by AFP

Καύση αγριόχορτου

Ο ηγέτης της τοπικής κοινότητας Pachsikarn Pouyeon δήλωσε ότι η πυρκαγιά φέρεται να ξεκίνησε από κεραυνό στο δάσος, το οποίο έχει ξεραθεί στο τέλος της ξηρής περιόδου.

Οι αρχές είχαν προσπαθήσει να προκαλέσουν βροχή την Πέμπτη ψεκάζοντας χημικές ουσίες στον αέρα, αλλά δεν τα κατάφεραν, δήλωσε ο Pachshikarn.

Ο πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης Prayut Chan-O-Cha έστειλε τον υπουργό Εσωτερικών του να συντονίσει τις επιχειρήσεις επί τόπου, ανέφερε το γραφείο του σε ανακοίνωσή του.

«Ο πρωθυπουργός Prayut και ο υπουργός Άμυνας παρακολούθησαν στενά την κατάσταση της πυρκαγιάς στο Nakon Nayok και διέταξαν τους αρμόδιους οργανισμούς να βοηθήσουν επειγόντως στην κατάσβεση της πυρκαγιάς», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Anucha Burapachaisri.

Ο Prayut, ο οποίος αντιμετωπίζει γενικές εκλογές στις 14 Μαΐου, κάλεσε την Πέμπτη τον κορυφαίο αξιωματούχο του περιφερειακού μπλοκ ASEAN να βοηθήσει στον συντονισμό των προσπαθειών για τη μείωση της διασυνοριακής ρύπανσης που προκαλείται από την καύση γεωργικών προϊόντων.

Οι αγρότες σε όλη τη Νοτιοανατολική Ασία καίνε τα άχυρα στα χωράφια κάθε χρόνο μετά την εποχή της συγκομιδής, προκαλώντας εκτεταμένη ατμοσφαιρική ρύπανση.

Ο βορράς της Ταϊλάνδης πλήττεται ιδιαίτερα και αυτή την εβδομάδα οι πόλεις Τσιάνγκ Μάι και Τσιάνγκ Ράι βρέθηκαν στην κορυφή της λίστας με τη χειρότερη ποιότητα αέρα της εταιρείας παρακολούθησης IQAir, ξεπερνώντας τις πόλεις όπως το Δελχί και το Πεκίνο.

Πηγή: AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος