Τα ρωσικά κεφάλαια στη Βρετανία και οι προειδοποιήσεις Τζόνσον

Από την αρχή της κρίσης στην Ουκρανία ο Μπόρις Τζόνσον προειδοποιεί για επέμβαση στην ροή των ρωσικών κεφαλαίων, κάτι που έχει εκτιμηθεί ως δύσκολο και πολύπλοκο. Με την σημερινή ομιλία του έγινε λίγο πιο ξεκάθαρος ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει αυτό.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός από την Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια είπε ότι “αυτή είναι μία επικίνδυνη στιγμή στην ιστορία, για όλο τον κόσμο. Στεκόμαστε στο χείλος ενός πιθανού πολέμου στην Ευρώπη” και εάν οι Ρώσοι εισβάλουν στην Ουκρανία, “η ηχώ θα ακουστεί σε όλο τον κόσμο”.

Ο Μπόρις Τζόνσον επανέλαβε τις προειδοποιήσεις για επιπτώσεις στην Ρωσία σε περίπτωση επίθεσης, λέγοντας ότι η Δύση «θα επιβάλει κυρώσεις σε Ρώσους ιδιώτες και εταιρείες στρατηγικής σημασίας για το ρωσικό κράτος και θα τους καταστήσουμε αδύνατο να αντλήσουν χρηματοδότηση από τις κεφαλαιαγορές του Λονδίνου».

Πρόσθεσε, ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα «ανοίξει τις κούκλες Matryoshka των εταιρειών ρωσικής ιδιοκτησίας και ρωσικών οντοτήτων για να βρει τους τελικούς δικαιούχους μέσα».

Πως θα γίνει αυτό;

Το Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι τα νέα μέτρα θα επιτρέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο να ενεργήσει «μαζί με τις ΗΠΑ και άλλους συμμάχους για να παγώσει περιουσιακά στοιχεία και να απαγορεύσει τα ταξίδια».

Άτομα που συνδέονται με το Κρεμλίνο θα στοχοποιούνται, τα περιουσιακά τους στοιχεία στο Ηνωμένο Βασίλειο θα δεσμεύονται, ενώ θα τους απαγορεύεται η είσοδος στο Ηνωμένο Βασίλειο και δεν θα μπορούν να συναλλάσσονται με οποιαδήποτε επιχείρηση ή άτομα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το Λονδίνο θεωρεί ότι, ενώ υπάρχει ακόμη χρόνος για να πειστεί ο Πρόεδρος Πούτιν να αποσύρει τα ρωσικά στρατεύματα, η μόνη προοπτική να γίνει αυτό είναι εάν “ο δυτικός κόσμος μιλήσει με μία φωνή για να το αποτρέψει”.

Σχέση Λονδίνου – Μόσχας

Η Βρετανία είναι μία ισχυρή δύναμη, ένας “παγκόσμιος παίκτης” όπως είπε και ο Έλληνας ΥΠΕΞ κ Νίκος Δένδιας, πριν από λίγες μέρες στο Λονδίνο. Αυτό αναγνωρίζεται ιδιαίτερα από τις ΗΠΑ που έχει μία ιστορική συμμαχία με τη Βρετανία.

Μάλιστα όταν οι δυο ηγέτες μιλήσανε πριν από λίγες μέρες, ο πρόεδρος Μπάιντεν φέρεται να είπε στον Τζόνσον “Δεν προχωράμε πουθενά χωρίς εσένα φίλε”. 

Η σχέση Λονδίνου Μόσχας βρίσκεται εδώ και χρόνια σε κλίμα που έχει χαρακτηριστεί από τις υπηρεσίες πληροφοριών ως όμοιο του Ψυχρού Πολέμου, εξαιτίας της ρωσικής επιθετικότητας που έφτασε στο βρετανικό έδαφος με πιο πρόσφατο περιστατικό την δηλητηρίαση του Sergei Skripal, που μάλιστα είχε ως αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή της μία Αγγλίδα πολίτης.

Τα ρωσικά κεφάλαια στη Βρετανία και οι προειδοποιήσεις Τζόνσον
Δυνάμεις του Στρατού ερευνούν τοποθεσία μετά απο την δηλητηρίαση με Νόβιτσοκ του ρώσου κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του στο Σάλισμπουρι στις 4 Μαρτίου 2018. (AP)

Στο εσωτερικό ωστόσο, η Βρετανία δέχεται κριτική για τη σχέση της με το ρωσικό χρήμα και το πρόγραμμα “χρυσής βίζας” που διατηρεί με αποτέλεσμα  να επιδοθεί στο Λονδίνο τo παρωνύμιο “Η Μόσχα στον Τάμεση”.

Πρόσφατη έρευνα από την οργάνωση Transparency (Διαφάνεια) αποκάλυψε ότι περιουσία αξίας 1,5 δισεκατομμύριο λίρες (1.8 δις ευρώ) αγοράστηκε από Ρώσους που κατηγορούνται για διαφθορά ή/και δεσμούς με το Κρεμλίνο, 

Επιπλέον, 2.189 εγγεγραμμένες εταιρείες στο Ηνωμένο Βασίλειο που εμπλέκονται σε ρωσικές υποθέσεις ξεπλύματος χρήματος και διαφθοράς, αφορούν κεφάλαια ύψους 82 δισεκατομμυρίων λιρών (98,45 δις ευρώ).

Τα ρωσικά κεφάλαια στη Βρετανία και οι προειδοποιήσεις Τζόνσον
Σίτι του Λονδίνου (AP)

Η «χρυσή βίζα» του Ηνωμένου Βασιλείου – το πρόγραμμα βίζας Tier 1 (επενδυτής) – προσφέρει άδεια διαμονής σε όσους είναι αρκετά πλούσιοι για να επενδύσουν 2 εκατομμύρια λίρες (2.4 εκ. ευρώ) ή περισσότερα στο Ηνωμένο Βασίλειο ενώ επιτρέπει την διαμονή και στις οικογένειες τους.

Αυτό το σχέδιο αναμένεται να καταργηθεί από την κυβέρνηση σύντομα εν μέσω πίεσης για τις συνδέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου με τη Ρωσία.

Ωστόσο, επί του παρόντος, οι κάτοχοι αυτών των θεωρήσεων μπορούν να υποβάλουν αίτηση για μόνιμη διαμονή στο Ηνωμένο Βασίλειο, μαζί με τις οικογένειες τους. Το πόσο γρήγορα μπορούν να υποβάλουν αίτηση εξαρτάται από το μέγεθος της επένδυσής τους:

Δύο χρόνια με 10 εκατ. λίρες (12 εκατ. ευρώ)

Τρία χρόνια με 5 εκατ. λίρες  (6 εκ. ευρώ)

Πέντε χρόνια με 2 εκατ.  (2,4 εκ. ευρώ)

Κυβερνοεπιθέσεις 

Το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται σε συνεχή επιφυλακή για κυβερνοεπιθέσεις από τη Ρωσία με την παρούσα κατάσταση να έχει αυξήσει τον κίνδυνο.

Τα ρωσικά κεφάλαια στη Βρετανία και οι προειδοποιήσεις Τζόνσον
(AP Photo)

Υπενθυμίζεται ότι υπήρχαν βάσιμες κατηγορίες εναντίον της Ρωσίας για ανάμιξη στο δημοψήφισμα του Brexit.

Η Αρχή Χρηματοοικονομικής Συμπεριφοράς του Ηνωμένου Βασιλείου (FCA) έχει συμβουλεύσει τις τράπεζες να ενισχύσουν την άμυνα τους έναντι τέτοιων επιθέσεων και το Εθνικό Κέντρο Ασφάλειας στον Κυβερνοχώρο (NCSC) έχει προειδοποιήσει τους οργανισμούς να «ενισχύσουν την ανθεκτικότητα τους στον κυβερνοχώρο ως απάντηση σε κακόβουλα περιστατικά στον κυβερνοχώρο μέσα και γύρω από την Ουκρανία» τις τελευταίες εβδομάδες.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, μια κυβερνοεπίθεση προκάλεσε την κατάρρευση των ιστοσελίδων δύο ουκρανικών τραπεζών, της Privatbank και της Oshadbank. Το Λονδίνο απέδωσε τις επιθέσεις στην Ρωσική Κύρια Διεύθυνση Πληροφοριών (GRU). 

Λονδίνο, Ευδοξία Λυμπέρη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος