Τα πλαστικά “κατέκτησαν” το Έβερεστ

Τα πλαστικά έχουν «κατακτήσει» ακόμα και την ψηλότερη κορυφή του κόσμου. Η ορειβάτισσα Κική Τσακαλδήμη η πρώτη Ελληνίδα που κατάφερε να προσεγγίσει το Έβερεστ δεν περίμενε ότι σε μια περιοχή που θεωρείται «παρθένα» θα αντίκριζε έναν σκουπιδότοπο, με πεταμένα πλαστικά, ξεσκισμένες σκηνές και μεταλλικά δοχεία οξυγόνου παρατημένα εκεί για χρόνια. Για την ίδια οι εικόνες ήταν σοκαριστικές. «Έχω βρεθεί σε χαράδρες στο βουνό και στα 20μ υπήρχε κομμάτι από αντίσκηνο που δεν λιώνει ποτέ. Οι παγετώνες είναι ποτάμια που κινούνται και αυτό το πλαστικό θα φτάσει κάποια στιγμή στα χαμηλότερα σημεία».[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=1a5rdkV3AFU[/embedyt]

Όπως είπε στην εκπομπή Ο3 της ΕΡΤ3 οι συνθήκες πάνω από 7.500 μέτρα είναι ακραίες και οι ορειβάτες δεν μπορούν να μεταφέρουν τα σκουπίδια τους στην κατασκήνωση βάσης. Για αυτό το σκοπό υπάρχει συνεργείο που μαζεύει σκουπίδια. και αυτός ένας λόγος που το κόστος μιας αποστολής ανεβαίνει. Πάντως , όπως ανέφερε η κ. Τσακαλδήμη, ακόμη και οι Σέρπα, οι ιθαγενείς της περιοχής που ζουν από τις αποστολές στο Έβερεστ λεν ότι ο μόνος τρόπος να σταματήσει η ρύπανση είναι να πάψουν να βγαίνουν άδειες για ορειβάτες για ένα διάστημα. Λόγω των συνθηκών ο καθαρισμός μπορεί να γίνει πολύ συγκεκριμένες μέρες το χρόνο, πράγμα που σημαίνει ότι θα απαιτηθούν δεκαετίες να καθαρίσει κάπως το βουνό.

Στο ερώτημα πώς αποφάσισε να τολμήσει την ανάβαση στα 8.250 μέτρα η κ. Τσακαλδήμη απάντησε ότι «ήταν εσωτερική ανάγκη, ήθελα να δω τα όρια μου και να δώσω μια ώθηση στους Έλληνες την περίοδο της κρίσης. Αν μπορούσα εγώ, που είχα μηδενική εμπειρία στην ορειβασία, θα μπορούσε να βρει ο κάθε ένας το δικό του Έβερεστ».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος