Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν τρολάρουν την Μπρίτνεϊ Σπίαρς

Array

Ήταν ένα tweet ανάμεσα σε αμέτρητα άλλα που εξέφραζαν την αλληλεγγύη τους στο ιρανικό κίνημα διαμαρτυρίας, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη σε όλο το Ιράν εδώ και σχεδόν ένα μήνα μετά το θάνατο της νεαρής Κούρδισσας Μαχσά Αμινί.

Όμως το έγραψε η Μπρίτνεϊ Σπίαρς.

«Εγώ και ο σύζυγός μου στεκόμαστε στο πλευρό του λαού του Ιράν που αγωνίζεται για την ελευθερία», έγραψε στο Twitter η Αμερικανίδα ποπ σταρ, η οποία είναι παντρεμένη με το μοντέλο, ηθοποιό και γυμναστή Σαμ Ασγκάρι από τον Ιούνιο.

Ο Ασγκάρι γεννήθηκε στην Τεχεράνη και ήρθε στις ΗΠΑ όταν ήταν έφηβος. Στο προφίλ του στο Instagram δημοσιεύει τακτικά αναρτήσεις για την τρέχουσα κατάσταση στο Ιράν. Σε ένα βίντεο, επέκρινε το «καθεστώς τρόμου» του Ιράν.

Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων προσπαθεί τώρα να δυσφημίσει την Μπρίτνεϊ Σπίαρς.

Το ελεγχόμενο από το κράτος ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA χρησιμοποίησε το tweet της Spears ως ευκαιρία για να υπενθυμίσει ότι βρισκόταν υπό την κηδεμονία του πατέρα της για αρκετά χρόνια και είχε προβλήματα ψυχικής υγείας. Μέσω αυτής της προσωπικής επίθεσης, φαίνεται να υπονοούν ότι η Μπρίτνεϊ Σπίαρς δεν έχει τα προσόντα να κάνει δηλώσεις για την επικαιρότητα.

Αυτή η στρατηγική στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να θεωρηθεί ως μια προσπάθεια των ιρανικών κρατικών μέσων ενημέρωσης να αποσπάσουν την προσοχή του πληθυσμού από τις αιματηρές διαδηλώσεις και να μετατοπίσουν τη συζήτηση.

Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων είχε χρησιμοποιήσει στο παρελθόν την ίδια στρατηγική ως αντίδραση σε μια ανάρτηση της Αμερικανίδας ποπ σταρ Σακίρα. Η τραγουδίστρια είχε γράψει στο Twitter και στο Instagram ότι η καρδιά της ήταν «με την οικογένεια της Μαχσά Αμινί και με τις γυναίκες και τις μαθήτριες του Ιράν και με όλους εκείνους που αγωνίζονται για την ελευθερία της έκφρασης».

Το IRNA δημοσίευσε στη συνέχεια ένα meme που ισχυριζόταν ότι η Σακίρα αγνοούσε την αστυνομική βία κατά των γυναικών στις ΗΠΑ και τη Σαουδική Αραβία.

Αγώνας για την αλήθεια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Στο κανάλι του στο Twitter, το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων, το οποίο υπάγεται στο Υπουργείο Πολιτισμού και Ισλαμικής Καθοδήγησης, επικρίνει ανοιχτά τους αστέρες που χρησιμοποιούν την εμβέλειά τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να καταγγείλουν την κατάσταση στο Ιράν. Το πρακτορείο υποστηρίζει ότι χρησιμοποιούν την επιρροή τους για να παράγουν «ψεύτικες ειδήσεις».

Η Μπρίτνεϊ Σπίαρς και η Σακίρα δεν είναι οι μόνες που έχουν μιλήσει υπέρ των διαδηλώσεων στο Ιράν.

Το μοντέλο Μπέλα Χαντίντ, ο μουσικός Τζάστιν Μπίμπερ και οι ηθοποιοί Ολίβια Κόουλμαν και Αντζελίνα Τζολί έχουν επίσης υψώσει τη φωνή τους. Πολλές διασημότητες έχουν κόψει τούφες από τα μαλλιά τους ως ένδειξη αλληλεγγύης.

Πηγή: Deutche Welle

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος