Σύνοδος για το μεταναστευτικό: Μικρές προσδοκίες – Φορτισμένο κλίμα

Η γερμανική κυβέρνηση απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει ευρωπαϊκή «λύση» στο ζήτημα των μεταναστών κατά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 28 και 29 Ιουνίου, την ώρα που η πολιτική επιβίωση της Άνγκελα Μέρκελ εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό απ’ αυτό. Η ίδια η Μέρκελ επεσήμανε ότι η απουσία ανακοινωθέντος θα οφείλεται στο γεγονός ότι πρόκειται για “απλή συνάντηση εργασίας και όχι επίσημη Σύνοδο”. Την ίδια ώρα, ο Ευρωπαίος επίτροπος μετανάστευσης Γκίντερ Έτινγκερ, υπογράμμισε την ανάγκη η ΕΕ να βοηθήσει τις χώρες του νότου “που έχουν επωμιστεί το μεγαλύτερο βάρος στην προσφυγική κρίση”. Στο μεταξύ, ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε που είχε απειλήσει να μποϋκοτάρει την έκτακτη μίνι σύνοδο,στις Βρυξέλλες, ανέφερε ότι ενημερώθηκε από την καγκελάριο Μέρκελ, ότι δεν πρόκειται να ληφθεί υπόψη το προσχέδιο που κυκλοφόρησε λόγω «παρεξήγησης.»

Η δεξιά πτέρυγα του κυβερνητικού συνασπισμού της καγκελαρίου απαιτεί λύσεις το αργότερο μέχρι το τέλος Ιουνίου με στόχο να στέλνονται οι μετανάστες, που φθάνουν στη Γερμανία, στις χώρες της Ευρώπης όπου καταγράφηκαν για πρώτη φορά, συχνότερα στην Ιταλία ή την Ελλάδα, κάτι που αρνείται η Ρώμη.

Η σύνοδος κορυφής της ΕΕ στα τέλη Ιουνίου, η οποία θα αφιερωθεί σε μεγάλο βαθμό στην μετανάστευση, θα είναι “δύσκολη”, κυρίως εξαιτίας του “μποϋκοτάζ” της αυριανής ευρωπαϊκής μίνι συνόδου κορυφής από τις χώρες της κεντρικής Ευρώπης, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με ένα προσωρινό έγγραφο εργασίας που εξασφάλισε το AFP, οι μετέχοντες στην σύνοδο προβλέπουν την υλοποίηση ενός “αποτελεσματικού μηχανισμού αλληλεγγύης” με υποχρεωτικές ποσοστώσεις κατανομής μεταναστών μεταξύ των χωρών μελών, το οποίο αποτελεί “κόκκινο πανί” για τις χώρες της ομάδας του Βίσεγκραντ.

Στον άξονα απώθησης μεταναστών και η Τσεχία

Η Τσεχία είναι έτοιμη, όπως διαβεβαιώνει ο πρωθυπουργός της χώρας Αντρέι Μπάμπις, να προχωρήσει σε απωθήσεις μεταναστών και προσφύγων από τα σύνορά της, εάν η Γερμανία και η Αυστρία εφαρμόσουν το ίδιο μέτρο. Σύμφωνα με τον ίδιο «τα νότια σύνορα της ΕΕ πρέπει να προασπίζονται από κράτη όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Μάλτα και η Ισπανία και τα υπόλοιπα κράτη πρέπει να τα βοηθούν».
«Δεν είναι δυνατόν να δαπανάμε τόσα χρήματα (για τη Frontex) για να παρακολουθεί απλά την παράνομη μετανάστευση και να βλέπουμε να αναπτύσσονται οι επιχειρήσεις της μαφίας των διακινητών. Η Frontex πρέπει να επιχειρεί εκτός της Ευρώπης» υποστήριξε ο Μπάμπις.

Χ. Ζέεχοφερ: Ο “πονοκέφαλος” της Μέρκελ

“To ισλάμ δεν ανήκει στη Γερμανία”, επιμένει ο ηγέτης του αδελφού κόμματος, των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών, και υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ, επιμένει στις θέσειςέχει θέσει διορία στην καγκελάριο ως το τέλος Ιουνίου για να βρει έναν τρόπο να περιορίσει την εισροή μεταναστών στη Γερμανία σε συνεργασία με τους εταίρους της στην ΕΕ. Αν εκείνη αποτύχει, ο Ζέεχοφερ έχει απειλήσει ότι θα κλείσει τα γερμανικά σύνορα για κάποιους αιτούντες άσυλο.

Αντρέα Νάλες: Ο Χορστ Ζεεχόφερ αποτελεί κίνδυνο για την Ευρώπη

Επικίνδυνο για την Ευρώπη” χαρακτήρισε τον υπουργό Εσωτερικών της Γερμανίας Χορστ Ζεεχόφερ η ηγέτιδα των Σοσιαλδημοκρατικών, η οποία δεσμεύτηκε σήμερα ότι θα αντισταθεί στις πιέσεις των Βαυαρών συντηρητικών που θέλουν να πατάξουν τη μετανάστευση, προειδοποιώντας ότι η διαμάχη τους με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα “γερμανικό Brexit”.

“Ο Χορστ Ζεεχόφερ είναι κίνδυνος για την Ευρώπη. Ο Χορστ Ζεεχόφερ και ο (πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους) Ζέντερ βρίσκονται καθ’ οδόν για το γερμανικό Brexit”, είπε η Αντρέα Νάλες, σε μια συγκινησιακά φορτισμένη ομιλία της ενώπιον μελών του κόμματός της στο Μπόχουμ.

Κλείσιμο των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ ζητά η Βουλγαρία

“Θα επιμείνω για το άμεσο κλείσιμο των εξωτερικών συνόρων ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης” δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ στο κοινοβούλιο, όπου μετέβη απρόσμενα, αφού η αντιπολίτευση ζήτησε να πληροφορηθεί τη θέση στη Σόφιας στο μεταναστευτικό. Όπως είπε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, θα πρέπει να ιδρυθούν κέντρα στη Λιβύη και την Τουρκία, στα οποία θα εξετάζονται οι υποθέσεις των μεταναστών προτού αυτοί να φτάσουν στην Ευρώπη. Σημειώνεται ότι η Βουλγαρία, αυτήν την περίοδο ασκεί την προεδρία της ΕΕ.

Το Παρίσι θέλει να «ευρωποιήσει» την υποδοχή, το άσυλο και τις απελάσεις

Η Γαλλία θέλει να προτείνει αύριο στους ευρωπαίους εταίρους της, σε συμφωνία με τη Γερμανία και την Ισπανία, να «ευρωποιηθεί» η διαχείριση των μεταναστών όσον αφορά την υποδοχή, την εξέταση των φακέλων ή την «επαναπροώθησή» τους στη χώρα προέλευσης, ανακοινώθηκε από το γαλλικό προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων.

Στην ουσία η γαλλική θέση είναι να μην χορηγείται άσυλο παρά μόνο στους μετανάστες που διώκονται και να απελαύνονται οι οικονομικοί μετανάστες.

Όμως το Παρίσι θέλει αυτή η πολιτική να είναι ευρωπαϊκή, αρνούμενο τον μονομερή έλεγχο στα σύνορα που προωθούν οι χώρες του Βίσεγκραντ, καθώς και οι υπουργοί Εσωτερικών της Ιταλίας, της Αυστρίας και της Ισπανίας.

Το Παρίσι επαναλαμβάνει τη θέση του: προστασία των ακτών από την υπηρεσία Frontex, ενισχυμένη στους 10.000 άνδρες από 1.500 που είναι σήμερα, ευρωπαϊκό γραφείο που θα συγκεντρώνει τα αιτήματα ασύλου, κατανομή στην Ευρώπη αυτών που λαμβάνουν καθεστώς πρόσφυγα, ευρωπαϊκή διαχείριση των απελάσεων, με διαπραγμάτευση με τις χώρες αναχώρησης.

Για τη γαλλική προεδρία, μια καλή λύση θα ήταν να εγκατασταθούν κέντρα εξέτασης των φακέλων στο αφρικανικό έδαφος, τα οποία θα επιλέγουν τους υποψηφίους που μπορούν να λάβουν άσυλο και θα αποτρέπουν τους άλλους.

Όσο για τα «περιφερειακά κέντρα αποβίβασης» για τους μετανάστες που διασώζονται στη θάλασσα, τα οποία ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες θα ήθελαν να εγκατασταθούν στην Αφρική για να εξατάζουν τα αιτήματα ασύλου, το Παρίσι εκτιμά πως «δεν θα ήταν συμβατά με το διεθνές δίκαιο».

«Το πινγκ-πονγκ με τις ζωές των προσφύγων πρέπει να σταματήσει άμεσα»

«Το πινγκ-πονγκ με τις ζωές των προσφύγων πρέπει να σταματήσει άμεσα, η Ευρώπη πρέπει να αρχίσει να κάνει πράξη τις ιδέες που φέρει στις Συνθήκες της και να επιδείξει πραγματική αλληλεγγύη, διαφορετικά θα συνεχίσουμε να δίνουμε ζωτικό χώρο στον ξενοφοβικό λόγο, στις ακροδεξιές πολιτικές», τονίζει ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας, Δημήτρης Παπαδημούλης, με δήλωση του στην εφημερίδα “L΄ Humanite Dimanche”, ενόψει της μίνι Συνόδου για το προσφυγικό.

Πάπας Φραγκίσκος:Η Ιταλία και η Ελλάδα ήταν ιδιαίτερα γενναιόδωρες

«Η Ιταλία και η Ελλάδα ήταν ιδιαίτερα γενναιόδωρες στην υποδοχή μεταναστών» δήλωσε ο ποντίφικας επισημαίνοντας ότι «κάθε χώρα πρέπει να το κάνει με την αρετή της κυβέρνησης, που είναι η σύνεση».

«Όλοι είναι προσκεκλημένοι, η προσέλευση όμως δεν είναι υποχρεωτική»

Στη συνάντηση, η ιδέα για την οποία πήρε μορφή κατά τη γαλλο-γερμανική σύνοδο κορυφής του Μέζεμπεργκ, επρόκειτο αρχικά να συμμετάσχουν οκτώ χώρες: η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ελλάδα, η Ισπανία, η Αυστρία, η Βουλγαρία και η Μάλτα.

Οκτώ άλλοι ηγέτες εκδήλωσαν στη συνέχεια τη βούλησή τους να συμμετάσχουν σ’ αυτή: το Βέλγιο, η Ολλανδία, το Λουξεμβούργο, η Δανία, η Σουηδία, η Φινλανδία, η Σλοβενία και η Κροατία, σύμφωνα με τον Αλεξάντερ Βίντερσταϊν, εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι χώρες της ομάδας του Βίσεγκραντ (η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Τσεχία και η Σλοβακία) απέκλεισαν χθες Πέμπτη το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν στη σύνοδο της Κυριακής εκτιμώντας εκ των προτέρων πως οι προτάσεις που πρόκειται να συζητηθούν σ’ αυτήν είναι «απαράδεκτες».

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ

Σχετικές ειδήσεις:

 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος