Η ερευνητική ομάδα Χωρικών Πληροφοριακών Συστημάτων του Πολυτεχνείου Κρήτης κέρδισε Space Oscar

Την πρώτη θέση στα Space Oscars κατέκτησε η ερευνητική ομάδα Χωρικών Πληροφοριακών Συστημάτων (SenseLAB Research Group) του Πολυτεχνείου Κρήτης, στον διεθνή διαγωνισμό διαστημικής τεχνολογίας, Copernicus Masters Big Data Challenge, που διοργανώνεται υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA).

Ακόμη μια σημαντική διάκριση, που αποδεικνύει ότι η μεθοδική δουλειά, το πάθος για την επιστήμη, τα «δυνατά» μυαλά και η έρευνα που γίνεται στα ελληνικά πανεπιστήμια ευοδώνονται, πετυχαίνουν τον στόχο τους και μας κατατάσσουν στην ελίτ των ερευνητικών ομάδων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η ερευνητική ομάδα Χωρικών Πληροφοριακών Συστημάτων του Πολυτεχνείου Κρήτης κέρδισε Space Oscar

Τι ακριβώς, όμως, είναι τα Space Oscars και ποια είναι η φύση και η πρακτική εφαρμογή της καινοτόμου εργασίας των φοιτητών εξηγεί στη «Ραδιοτηλεόραση» ο επίκουρος καθηγητής Παναγιώτης Παρτσινέβελος, ειδικός στα αντικείμενα Γεωπληροφορικής, Διαστήματος και μη επανδρωμένων ιπτάμενων συστημάτων.

«Η εργασία που βραβεύτηκε (SandMap) στον διαγωνισμό που διεξήχθη στο Ταλίν της Εσθονίας, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Διαστήματος, αφορά την κατασκευή ενός διαδραστικού συστήματος προβολής τρισδιάστατης πληροφορίας επί σχηματισμών άμμου σε πραγματικό χρόνο, με πρακτική εφαρμογή στην προσομοίωση φυσικών καταστροφών και σεναρίων διάσωσης πληγέντων, θέασης τρισδιάστατων δορυφορικών εικόνων αλλά και εκπαίδευσης μαθητών μέσω της βελτίωσης της χωρικής τους νοημοσύνης. Αποτελεί τη συνέχεια ενός συστήματος που ξεκίνησε πριν από λίγα χρόνια στις ΗΠΑ κι έχει κατά καιρούς απλά αναπαραχθεί από διάφορους οργανισμούς χωρίς κάποια επιπρόσθετη λειτουργικότητα. Η ερευνητική μας ομάδα ανέπτυξε ένα καινοτόμο σύστημα με την υλοποίηση αλγορίθμων επεξεργασίας εικόνων, τεχνητής νοημοσύνης και εμβυθισμένης πραγματικότητας, έτσι ώστε ο χρήστης, μεταξύ άλλων, να μπορεί να περιηγηθεί στα τρισδιάστατα μοντέλα που κατασκευάζει ουσιαστικά με τα χέρια του πάνω στην άμμο».

Ο φοιτητής του Πολυτεχνείου Κρήτης και μέλος της ομάδας, Σωτήρης Λιλιόπουλος, μιλάει με ενθουσιασμό για την εμπειρία του διαγωνισμού:

«Η διάκρισή μας έρχεται να αναδείξει, άλλη μια φορά, την αξία τόσο της ομάδας SenseLab όσο και του Ιδρύματός μας. Η ομάδα μας κατάφερε να τερματίσει στην πρώτη θέση της κατηγορίας European Commission Big Data συναγωνιζόμενη μεγάλα πανεπιστήμια και εταιρείες απ’ όλο τον κόσμο, αποδεικνύοντας ότι, και σε περιόδους οικονομικής κρίσης, το ελληνικό πανεπιστήμιο μπορεί να είναι όχι μόνο ανταγωνιστικό αλλά και πρωτοπόρο. Η εμπειρία που αποκομίσαμε ήταν σημαντική, ίσως περισσότερο για τα νέα μέλη της ομάδας, αφού αυτή ήταν η πρώτη συμμετοχή σε έναν διαγωνισμό τέτοιου μεγέθους, από τον οποίο μάθαμε πώς είναι να βρίσκεσαι σε μια ομάδα και να δουλεύεις έχοντας ένα κοινό όραμα».

Η ερευνητική ομάδα Χωρικών Πληροφοριακών Συστημάτων του Πολυτεχνείου Κρήτης κέρδισε Space Oscar
Το sandmap ως εκπαιδευτικό εργαλείο

Σημαντικό κίνητρο για τη μελλοντική εξέλιξη των φοιτητών και τη συνέχεια του έργου τους θεωρεί την επιτυχία της ομάδας ο φοιτητής του Πολυτεχνείου Κρήτης Γιάννης Μρέλλας.

«Δεν υπάρχει καλύτερο συναίσθημα από το να βλέπεις τη δουλειά σου να ανταμείβεται με αυτό τον τρόπο. Γιατί εμπόδια εμφανίστηκαν πολλά, αλλά κανένας μας δεν το έβαλε κάτω και με σκληρή δουλειά αλλά και άψογη συνεργασία τα προσπεράσαμε όλα και φτάσαμε σε αυτό το τελικό αποτέλεσμα. Η πορεία μας δεν σταματάει εδώ, καθώς οι ιδέες συνεχώς πληθαίνουν και η ομάδα μας διαθέτει το μεράκι για δουλειά, τη γνώση και την ασταμάτητη καθοδήγηση του κ. Παρτσινέβελου, ώστε να τις υλοποιήσει».

Οσο για το πώς βλέπει το μέλλον, επιστημονικό και μη, ο καθηγητής κ. Παρτσινέβελος τονίζει χαρακτηριστικά:

«Αντικρίζω το μέλλον εξαιρετικά ευοίωνο, κυρίως μέσα από τα μάτια των φοιτητών μου, για τους οποίους πασχίζω να μεταδώσω όχι μόνο την επιστημονική γνώση αλλά την αξιοπρέπεια, τη συνείδηση και την πραγματική έννοια της έρευνας. θεωρώ ότι βρισκόμαστε σε μια εποχή εκθετικά καλύτερη από σχεδόν όλες του παρελθόντος, τουλάχιστον στα υλικά μεγέθη, ενώ το μεγαλύτερο εμπόδιό μας μάλλον βρίσκεται εντός μας».

Η ερευνητική ομάδα Χωρικών Πληροφοριακών Συστημάτων του Πολυτεχνείου Κρήτης κέρδισε Space Oscar
Τα βραβεία που κέρδισε στον διαγωνισμό η ερευνητική ομάδα του Πολυτεχνείου Κρήτης.

H ερευνητική ομάδα αποτελείται από τους επίκουρους καθηγητές Παναγιώτη Παρτσινέβελο, Αχιλλέα Τριπολιτσιώτη, Σαράντη Κυρίτση, Άγγελο Αντωνόπουλο, Δημήτρη Χατζηπαράσχη, Ιωάννη Μπρέλλα, Σωτήρη Λιλιόπουλο, Γεώργιο Βασταρδή, Ανδρονίκη Πέτρου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος