Σουδάν: Η αστυνομία χρησιμοποιεί δακρυγόνα για να διαλύσει διαδηλωτές κοντά στο προεδρικό μέγαρο στο Χαρτούμ

Η αστυνομία  του Σουδάν, χθές Τρίτη, εκτόξευσε δακρυγόνα για να διαλύσει χιλιάδες διαδηλωτές, ζητώντας μια δημοκρατική μετάβαση, μπροστά από το προεδρικό Παλάτι στο Χαρτούμ.

Πλήθη διαδηλωτών συγκεντρώθηκαν από διάφορες περιοχές της πρωτεύουσας του Σουδάν, Χαρτούμ, και κατευθύνθηκαν προς το προεδρικό Παλάτι, καταγγέλλοντας το στρατιωτικό πραξικόπημα και απορρίπτοντας την πολιτική συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ του πρωθυπουργού Αμπντουλάχ Χαμντόκ και του διοικητή του στρατού, Αντιστράτηγου Abdel Fattah al-Burhan.

Αρκετοί αρχηγοί πολιτικών κομμάτων, που αφέθηκαν ελεύθεροι πρόσφατα, συμμετείχαν στις διαδηλώσεις, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής του Σουδανικού Κόμματος του Κογκρέσου, Youssef El-Degair, μέλους της Επιτροπής Απομάκρυνσης Ενδυνάμωσης Gedi Saleh.

Οι διαμαρτυρίες ήρθαν ως απάντηση σε εκκλήσεις πολιτικών κομμάτων και συνδικαλιστικών ομάδων, συμπεριλαμβανομένης της Ένωσης Επαγγελματιών και των Επιτροπών Αντίστασης.

Όταν οι πορείες της αντιπολίτευσης πλησίασαν το προεδρικό μέγαρο, η αστυνομία εκτόξευσε δακρυγόνα για να τους διαλύσει και να τους εμποδίσει να εισβάλουν στο παλάτι.

Οι διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα που απορρίπτουν τη συμφωνία μεταξύ του Al-Burhan και του Hamdok, συμπεριλαμβανομένου του «όχι συνεργασία, καμία διαπραγμάτευση και καμία νομιμότητα», και ζήτησαν από τον στρατό να επιστρέψει στους στρατώνες του.

Αυτό έρχεται, μέρες αφότου ο Πρωθυπουργός, Abdullah Hamdouk, αποφάσισε να απαλλάξει τον Γενικό Διευθυντή των Αστυνομικών Δυνάμεων, Khaled Mahdi Ibrahim Al-Imam, και τον αναπληρωτή του, Al-Sadiq Ali Ibrahim, από τις θέσεις τους, σε αυτό που θεωρείται το πιο σημαντικό. εξέχουσα απόφαση που έλαβε ο Hamdok μετά την επιστροφή του στα καθήκοντά του πριν από περίπου μία εβδομάδα.

Η χώρα έγινε μάρτυρας της δολοφονίας περισσότερων από 40 ανθρώπων κατά τη διάρκεια ενός μήνα λαϊκών διαδηλώσεων που η χώρα γνώρισε μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα κατά της κυβέρνησης του Hamdok.

Επιμέλεια: Ουαλίντ Ελίας, Λίβανος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος