Sim swapping… Μια διαδικτυακή απάτη με θύμα αναπληρώτρια καθηγήτρια (audio)

Θύμα ηλεκτρονικής κλοπής έπεσε μία αναπληρώτρια καθηγήτρια από χάκερ, ο οποίος «άδειασε» με το σύστημα «sim swap» από τον τραπεζικό της λογαριασμό οικονομίες 9.000 περίπου ευρώ, σε διάστημα 1 ½ ώρας περίπου στο Ηράκλειο. Για την απίστευτη μα, πέρα για πέρα αληθινή, περιπέτεια στην οποία ακούσια έχει μπει, μίλησε στην ΕΡΤ Χανίων, η αναπληρώτρια καθηγήτρια, Κατερίνα Μπόγρη.

Εκτός από το μεγάλο θέμα των διαδικτυακών επιθέσεων και κλοπών, μέσα από την υπόθεση της κας Μπόγρη, αναδεικνύεται και η απροθυμία της τράπεζας, αλλά και της τηλεφωνικής εταιρείας να συνεργαστούν με το θύμα.
Εδώ και δύο μήνες, η τράπεζα δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες της, ανέφερε η κ. Μπόγρη, αλλά παραπέμπει το θέμα στο… μέλλον. Είδα τις οικονομίες μου να εξανεμίζονται ερήμην των ανθρώπων του υποκαταστήματος της Τράπεζας, γιατί όπως υποστηρίζουν, στο θέμα μπορεί να παρέμβει μόνο το τμήμα που διαχειρίζεται τις απάτες, το οποίο ωστόσο δεν απαντούσε στα τηλεφωνήματα τόσο της ίδιας όσο και του Διευθυντή του υποκαταστήματος Ηρακλείου, επισημαίνει.

Εντύπωση επίσης προκαλεί το γεγονός, ότι η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας εμφανίζεται απρόθυμη να συνεργαστεί τόσο με την κ. Μπόγρη, όσο και με τον δικηγόρο της Μενέλαο Ξυλούρη, αλλά και με το Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, αφού δεν δίνει στοιχεία που της έχουν ζητηθεί -και με εξώδικο- και που θα βοηθήσουν ακόμα και στον εντοπισμό του δράστη.

Ακούστε τη συνέντευξη της κ. Μπόγρη:

Να υπενθυμίσουμε ότι το γεγονός έγινε αντιληπτό από την καθηγήτρια, όταν ενώ δούλευε στον υπολογιστή της, έλαβε ειδοποίηση από την τράπεζά της μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ότι είχε συντελεστεί ύποπτη συναλλαγή μεταφοράς ποσού περίπου 2.500 ευρώ. Αφού η καθηγήτρια προσπάθησε ανεπιτυχώς να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με την τράπεζα, έσπευσε σε υποκατάστημα της περιοχής. Την ώρα που ήταν στη τράπεζα και παρόντος του Διευθυντή, έγιναν άλλες δύο μεταφορές, 4.000 και 2.750 ευρώ, με την τράπεζα να δηλώνει αδυναμία παρέμβασης.

Τι είναι το SIM Swapping

Sim swapping… Μια διαδικτυακή απάτη με θύμα αναπληρώτρια καθηγήτρια (audio)

Στις περιπτώσεις απάτης τύπου SIM Swapping, οι δράστες εκμεταλλεύονται τη δυνατότητα αλλαγής κάρτας SIM και προσποιούνται είτε τον κάτοχο της κάρτας SIM ή κάποιον εξουσιοδοτημένο από τον νόμιμο συνδρομητή, προσπαθώντας έτσι να εξαπατήσουν τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας και να αποκτήσουν νέα κάρτα προς αντικατάσταση αυτής που έχει ο νόμιμος κάτοχος. Μόλις ενεργοποιήσουν τη νέα κάρτα, η παλιά, που βρίσκεται στην κατοχή του νόμιμου συνδρομητή απενεργοποιείται και έτσι όλες οι υπηρεσίες (κλήσεις, SMS, πρόσβαση στο διαδίκτυο) λαμβάνονται στη συσκευή που βρίσκεται στην κατοχή του εξαπατήσαντος δράστη, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να διεξάγουν παράνομες δραστηριότητες εν αγνοία των νόμιμων συνδρομητών. (π.χ. λαμβάνοντας κλήσεις και μηνύματα που προορίζονται για αυτούς, υποκλέπτοντας κωδικούς μιας χρήσης ή μηνυμάτων επαλήθευσης ασφάλειας κ.λπ).

Μ. Ξυλούρης: Ταχύτατος ο δράστης, απρόθυμη η τράπεζα

Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ Χανίων ο Δικηγόρος της κ. Μπόγρη Μενέλαος Ξυλούρης, τόνισε ότι θα υπάρξει προσφυγή στη δικαιοσύνη κατά της τράπεζας, αφού φέρει την πλήρη ευθύνη για την προστασία των πελατών της. Ένα ακόμα εξοργιστικό στοιχείο, ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Ξυλούρης, είναι ότι παρά το γεγονός ότι η Τράπεζα κατάφερε να «παγώσει» τη μία από τις αναλήψεις που έγιναν ηλεκτρονικά σε διάστημα 1 ½ ώρας περίπου, που αντιστοιχεί στο ποσό των 2500 ευρώ, αρνείται να τα αποδώσει στην παθούσα, διατηρώντας το ποσό δεσμευμένο. Ο κ. Ξυλούρης επίσης τόνισε ότι ο χάκερ κινήθηκε ταχύτατα, αφού είχε πάρει τη νέα sim στις 12:45 και κατάφερε πολύ γρήγορα να κλέψει όλο το ποσό που ήταν στον τραπεζικό λογαριασμό της πελάτισσάς του.


Ακούστε τη συνέντευξη του κ. Ξυλούρη:

Ρεπορτάζ: Κ. Πολύζου / Ηλ. Επεξεργασία: Φ. Περβολιανάκη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ