Σε λειτουργία το νέο σύστημα Γεωχωρικών Πληροφοριών (GIS) του Δήμου Χανίων (video)

“Ο Δήμος Χανίων εξελίσσει διαρκώς τις υπηρεσίες προς τους πολίτες και την εσωτερική του λειτουργία με σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία, όπως είναι το νέο σύστημα γεωχωρικών πληροφοριών – GIS.

Σε λειτουργία το νέο σύστημα Γεωχωρικών Πληροφοριών (GIS) του Δήμου Χανίων (video)

Απεικονίζουμε έτσι κάθε διαθέσιμη πληροφορία, στην ανάλογη θέση της στο χάρτη”, δήλωσε χθες ο Δήμαρχος Χανίων, Τάσος Βάμβουκας, στο πλαίσιο Συνέντευξης Τύπου, που παραχωρήθηκε στο Δημαρχείο, αναφορικά με το νέο GIS, που τίθεται σε πιλοτική λειτουργία και αφορά τους συναλλασσόμενους με το Δήμο.

“Πρόκειται για μία νέα υπηρεσία, που εξασφαλίζει τη διαφάνεια, το χαμηλό κόστος, η οποία ενημερώνεται και εμπλουτίζεται από τους υπαλλήλους του Δήμου”, τόνισε από την πλευρά της η Δ/ντρια της Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου Χανίων, κα. Λακιωτάκη, αναφέροντας ότι η συγκεκριμένη προσπάθεια στοχεύει, πέραν του εκσυγχρονισμού των παρεχομένων υπηρεσιών, στη διευκόλυνση των ενδιαφερομένων συμπολιτών μας και των μηχανικών, οι οποίοι θα μπορούν να έχουν πλέον άμεση γνώση των πολεοδομικών πληροφοριών.

Όπως επεσήμανε και το στέλεχος της Υπηρεσίας Δόμησης, Αλεξάνδρα Σπηλιωτακάρα, παρουσιάζοντας το νέο σύστημα, η υποδομή βασίζεται σε ανοικτά πρότυπα, σε εναρμόνιση με τις απαιτήσεις διαλειτουργικότητας, τις προδιαγραφές της Οδηγίας INSPIRE και του Ν. 3882/2010. Η Γεωπύλη χρησιμοποιεί αποκλειστικά λογισμικά ανοικτού κώδικα, επιτυγχάνοντας τεράστια εξοικονόμηση πόρων, καθώς το κόστος κτήσης και αναβάθμισης αδειών λογισμικού είναι μηδενικό.

Η υποδομή περιλαμβάνει περισσότερα από 1.700 τεκμήρια, τα οποία καλύπτουν επιμέρους θεματικές κατηγορίες. Ενδεικτικά, τα νέα δεδομένα αφορούν σε: Σχέδια Πόλης – Ρυμοτομία, Πράξεις Εφαρμογής (κυρωμένες, νέες, υπό εκπόνηση), Περιοχές Ιδιωτικής Πολεοδόμησης/ΠΕΡΠΟ, Όρια Οικισμών, κ.α. Οι παρεχόμενες υπηρεσίες είναι Απεικόνισης (Θέασης), Τηλεφόρτωσης (Download), Εξεύρεσης (Αναζήτησης).
Η επίσημη πιλοτική λειτουργία της Γεωπύλης, σε πρώτη φάση θα χρησιμοποιείται παράλληλα με την προηγούμενη διαδικτυακή εφαρμογή GIS (για την πόλη των Χανίων) και ως εναλλακτικό μέσο για την εξυπηρέτηση πολιτών και επαγγελματιών.

Η εφαρμογή είναι προσβάσιμη στη διεύθυνση http://gis2.chania.gr . Προτάσεις και σχόλια για διορθώσεις, βελτιώσεις της εφαρμογής μπορούν να υποβάλλονται ηλεκτρονικά στο e-mail: gis@chania.gr

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος