Ρωσία: Ο Πούτιν μπορεί να αντικαταστήσει τις ουκρανικές εξαγωγές σιτηρών προς την Αφρική – θα προμηθεύει δωρεάν 6 χώρες

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σε σύνοδο κορυφής με Αφρικανούς ηγέτες στην Αγία Πετρούπολη σήμερα ότι η Ρωσία είναι σε θέση να αντικαταστήσει τις ουκρανικές εξαγωγές σιτηρών στην Αφρική και ότι η Μόσχα θα είναι έτοιμη να αρχίσει να προμηθεύει σιτηρά δωρεάν σε έξι αφρικανικές χώρες εντός 3-4 μηνών.

Ο Πούτιν ανέφερε ότι οι χώρες αυτές είναι η Μπουρκίνα Φάσο, η Ζιμπάμπουε, το Μαλί, η Σομαλία, η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και η Ερυθραία και δήλωσε ότι θα λάβουν 25.000-50.000 τόνους η καθεμία.

Η σύνοδος, κατά τη οποία αναμένεται να υπογραφούν διάφορες συμφωνίες, έρχεται σε συνέχεια της πρώτης συνόδου κορυφής Ρωσίας-Αφρικής το 2019 και εντάσσεται στο πλαίσιο μιας συντονισμένης ώθησης για επιρροή και επιχειρηματική δραστηριοποίηση σε μια ήπειρο όπου μισθοφόροι της ρωσικής οργάνωσης Wagner παραμένουν ενεργοί παρά τη σύντομη ανταρσία τους στη Ρωσία τον περασμένο μήνα.

Απαντώντας στην κριτική της Δύσης αναφορικά με την απόφαση να αποχωρήσει την περασμένη εβδομάδα από τη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά, ο Πούτιν επανέλαβε ότι η Μόσχα αποσύρθηκε διότι δεν τηρήθηκε καμία από τις υποσχέσεις που της δόθηκαν για τη διευκόλυνση των δικών της εξαγωγών σιτηρών και λιπασμάτων.

Κάποιοι πολιτικοί της Δύσης έχουν δηλώσει ότι η έξοδος της Ρωσίας από τη συμφωνία είναι ανεύθυνη και θα προκαλέσει δεινά σε εκατομμύρια ανθρώπους σε φτωχές χώρες.

Αλλά ο Πούτιν δήλωσε στη σύνοδο ότι πάνω από το 70% των ουκρανικών σιτηρών που εξήχθη χάρη στη συμφωνία πήγε σε χώρες με υψηλό εισόδημα ή με εισόδημα άνω του μέσου όρου, συμπεριλαμβανομένων και χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και ότι φτωχές χώρες όπως το Σουδάν «την πάτησαν» και δέχθηκαν λιγότερο από το 3% των φορτίων.

Ο ίδιος δήλωσε ότι οι κυρώσεις της Δύσης απέτρεψαν τη Ρωσία από το να διανείμει δωρεάν λιπάσματα σε φτωχές χώρες.

«Προκύπτει μια παράδοξη εικόνα. Από τη μια, οι δυτικές χώρες παρεμποδίζουν τις προμήθειες των δικών μας σιτηρών και λιπασμάτων (μέσω κυρώσεων), ενώ, από την άλλη, μας κατηγορούν υποκριτικά για τη σημερινή κατάσταση κρίσης στην παγκόσμια αγορά τροφίμων», δήλωσε ο Πούτιν.

Η Ρωσία λέει ότι 49 από τα 54 κράτη της ηπείρου εκπροσωπούνται στη σύνοδο κορυφής της Αγίας Πετρούπολης, μεταξύ των οποίων τα 17 από τον αρχηγό κράτους και 4 από τον αρχηγό της κυβέρνησης τους.

Ο αριθμός τους είναι χαμηλότερος από το ήμισυ του αριθμού των ηγετών που συμμετείχαν στην τελευταία τέτοια εκδήλωση το 2019 – μια μείωση που το Κρεμλίνο εν μέρει απέδωσε στις «αναίσχυντες» προσπάθειες των ΗΠΑ, της Γαλλίας και άλλων χωρών να αποθαρρύνουν τους ηγέτες από το να παρευρεθούν.

Διαβάστε επίσης

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος