Ψάρια: Ενας διατροφικός… θησαυρός στο πιάτο μας!

Ζούμε σε μια χώρα που περιβάλλεται από θάλασσα, και το καλοκαίρι οι περισσότεροι από εμάς, μετά το κολύμπι, απολαμβάνουμε φρέσκα ψάρια και θαλασσινά που, εκτός από νόστιμα, είναι και ωφέλιμα για την υγεία, γι’ αυτό είναι καλό να τα εντάξουμε στη διατροφή μας όλο τον χρόνο.

Τα ψάρια περιέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά, βιταμίνη D, σελήνιο, ιώδιο, μαγνήσιο, φώσφορο και Ω-3 λιπαρά οξέα, που έχουν ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό.

Ψάρια: Ενας διατροφικός… θησαυρός στο πιάτο μας!
O σολομός είναι πλούσιος σε ω-3 λιπαρά οξέα, ιδιαίτερα ευεργετικά για το καρδιαγγειακό σύστημα του οργανισμού,
  • Πρωτεΐνες. Είναι εφάμιλλες με αυτές του κρέατος, έχουν, εξίσου, μεγάλη βιολογική αξία και σε μερικά γεύματα μπορούν να αντικαταστήσουν το κρέας. Οι πολύ λεπτές και τρυφερές ίνες τους κάνουν τα ψάρια τροφή εύπεπτη και προτιμότερη για άτομα με ευαίσθητο πεπτικό σύστημα, όπως για μωρά και ηλικιωμένους.
  • Λιπίδια. Τα ψάρια περιέχουν μικρή ποσότητα κορεσμένων, είναι πλούσια σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα (τα πιο υγιεινά λιπίδια), ενώ περιέχουν ω-3 λιπαρά οξέα, στο 25%-30% του ολικού λίπους, ιδιαίτερα ευεργετικά στο καρδιαγγειακό σύστημα του οργανισμού, αφού ελαττώνουν την LDL χοληστερόλη, τα τριγλυκερίδια κι έχουν αντιπηκτικές ιδιότητες.
  • Άλατα. Τα ψάρια είναι πλούσια σε άλατα φωσφόρου, μαγνησίου, σιδήρου, ιωδίου, διαθέτουν όλες τις λιποδιαλυτές βιταμίνες Α, Ε, Κ, D και περιέχουν σημαντική ποσότητα βιταμίνης Β.
Ψάρια: Ενας διατροφικός… θησαυρός στο πιάτο μας!
Υπάρχουν μερικά απλά χαρακτηριστικά, με βάση τα οποία μπορούμε να διαπιστώσουμε αν τα ψάρια μας είναι φρέσκα.

Πώς θα επιλέξουμε φρέσκα ψάρια;

Η επιλογή και η διατήρηση των ψαριών χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, γιατί αλλοιώνονται πιο εύκολα και πιο γρήγορα από το κρέας, καθώς η αλλοίωσή τους αρχίζει 6-12 ώρες μετά την αλίευση. Σίγουρα, ποτέ δεν μπορούμε να γνωρίζουμε την ακριβή προέλευση και τον χρόνο αλίευσης των ψαριών που θέλουμε να αγοράσουμε, ωστόσο υπάρχουν μερικά απλά χαρακτηριστικά, με βάση τα οποία μπορούμε να διαπιστώσουμε αν τα ψάρια μας είναι φρέσκα.

  • Τα γυαλιστερά μάτια
  • Η σηκωμένη ουρά
  • Η λευκή σάρκα, πάνω στην οποία δεν αφήνουν σημάδια τα κόκαλα του ψαριού όταν αποχωρίζονται από το σώμα
  • Η οσμή. Όταν καθαρίζονται, θα πρέπει να είναι ευχάριστη (να μυρίζουν θάλασσα).

Συστάσεις… ψαροφαγίας

Ψάρια: Ενας διατροφικός… θησαυρός στο πιάτο μας!

  • Τρώτε, τουλάχιστον, 2 φορές την εβδομάδα φρέσκο ή κατεψυγμένο ψάρι.
  • Μαγειρεύετε τα ψάρια στο γκριλ, βραστά, ψητά ή στον ατμό, ώστε να “αποκαλύπτεται” η γεύση τους, να αποφεύγεται η προσθήκη λίπους κατά το μαγείρεμα και να διατηρείται η διατροφική τους αξία.
  • Μην ψήνετε πολύ τα ψάρια όταν τα μαγειρεύετε.
  • Αν πρόκειται να φάτε σε ταβέρνα και δεν είστε σίγουροι για τη φρεσκότητά τους, προτιμήστε κατεψυγμένο ψάρι.
  • Μην καταναλώνετε το ψάρι όταν έχει δυσάρεστη οσμή.

Tip. Τα μικρά ψάρια έχουν την ίδια ή και μεγαλύτερη, πολλές φορές, θρεπτική αξία σε σχέση με τα μεγάλα και συνήθως ακριβότερα ψάρια. Ο γαύρος, η σαρδέλα, η γόπα και η μαρίδα έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε ασβέστιο, φώσφορο και ω3 και είναι προσιτά στην τιμή.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος