Βηρυτός: Προσωπικές ιστορίες από την στιγμή της έκρηξης – «Δεν έχω σταματήσει να τρέμω»

Η καταστροφική έκρηξη στην Βηρυτό, στις 4 Αυγούστου συντάραξε την πόλη και τις ζωές των ανθρώπων. Κάνεις δεν το περίμενε. Η έκρηξη πέτυχε την Emmanuelle στην αίθουσα του τοκετού, μια νύφη έψαχνε καταφύγιο μαζί με τον μέλλοντα σύζυγό της, τον Mohamed στον έβδομο όροφο ενός κτιρίου, τον Laith σε ένα εμπορικό κέντρο, τον Hadi στο πίσω μέρος ενός ταξί και τον Shiva στο γυμναστήριό του. Όλοι αυτοί, κάτοικοι της Βηρυτού, περιγράφουν το πώς βίωσαν εκείνες τις δραματικές στιγμές.

Η Emmanuelle είχε μπει στην αίθουσα τοκετού και ετοιμαζόταν να γεννήσει το μωρό της, όταν ξαφνικά ακούστηκε ο ήχος της έκρηξης και κομμάτια του κτηρίου άρχισαν να καταρρέουν. Ο άντρας της βιντεοσκοπούσε την στιγμή εκείνη.

Ο Edmond Khnaisser, σύζυγος και μελλοντικός πατέρας θυμήθηκε τις στιγμές εκείνες: «Μετακινούμασταν προς το δωμάτιο του τοκετού, μπήκαμε και ετοιμάζαμε το κρεβάτι μαζί με τις νοσοκόμες και τους γιατρούς. Μόλις 20 δευτερόλεπτα αφότου όλα ήταν έτοιμα, ακούσαμε τον ήχο και όλα γύρω μας κατέρρευσαν, τίποτα δεν έμεινε στη θέση του. Το ταβάνι έπεσε. Κοίταγα παντού, έψαχνα να βρω την γυναίκα μου. Φοβήθηκα πως μπορεί να έχει πληγωθεί ή να έχει τραυματιστεί το μωρό. Ήταν παντού καλυμμένη με γυαλιά. Προσπάθησα να απεγκλωβίσω την γυναίκα μου πρώτα. Μετακίνησα το κρεβάτι έξω και έπειτα ξεκίνησα να βοηθάω τις νοσοκόμες και τους γιατρούς, ώστε να σηκωθούν. Δεν ήταν απλά σοκαρισμένη, δεν υπήρχαν πουθενά φάρμακα, ήταν σαν παλιάς σχολής γέννα».

Μιάμιση ώρα μετά την φονική έκρηξη η Emmanuelle γέννησε τον George. Η έκρηξη κατέστρεψε την αίθουσα στο νοσοκομείο του Αγίου Γεωργίου, αλλά τόσο το μωρό όσο και η μητέρα είναι καλά.

Μέχρι τις 17:11 μ.μ. τοπική ώρα, η ζωή κυλούσε σε φυσιολογικούς ρυθμούς στην πόλη και σε ένα από τα στενά, μια στολισμένη νύφη πόζαρε στον φακό λίγο πριν τη γαμήλια τελετή. O επαγγελματίας φωτογράφος τραβά την νύφη από διαφορετικές γωνίες και εκείνη χαμογελά ανέμελα. Αλλά έρχεται η έκρηξη: ο κρότος είναι εκκωφαντικός. Το νυφικό και η ανθοδέσμη παρασύρονται, κάποιος ακούγεται να επικαλείται τον Θεό. Η ορατότητα μειώνεται στο ελάχιστο από την σκόνη και όλοι τρέχουν να γλιτώσουν τρομοκρατημένοι. Μαζί τους και ο φωτογράφος που, παρά την ταραχή του, συνεχίζει να μαγνητοσκοπεί. Ο γαμπρός παίρνει την νύφη και τρέχει προς κάποιο καταφύγιο.

Ο δημοσιογράφος Mohamed Najem μίλησε για το δικό του βίωμα:

«Ήμουν στον έβδομο όροφο όταν έσπασαν τα γυαλιά. Άκουσα δύο μεγάλες εκρήξεις, νόμιζα πως το κτίριο έπεφτε. Έψαχνα να κρυφτώ. Αιμορραγούσα λίγο στο πόδι μου, αλλά ήμουν εντάξει. Όλο αυτό μου έφερε αναμνήσεις από το 2006, όταν το Ισραήλ βομβάρδιζε τον Λίβανο. Τότε είχαν βομβαρδίσει μια περιοχή κοντά μου και ένιωσα πως θα πεθάνω. Το ίδιο ακριβώς συναίσθημα είχα και σήμερα».

Ο Laith Ballout διηγήθηκε τη δική του ιστορία:

«Όλοι έπεσαν στο έδαφος και θυμάμαι να ανοίγω τα μάτια μου και να κοιτάω στο έδαφος και να βλέπω μόνο σκόνη και πέτρες, ήμουν μέσα σε ένα εμπορικό κέντρο. Μετά τελείως ξαφνικά έσπασαν οι τζαμαρίες και άρχισε να χτυπάει μια σειρήνα…σαν σειρήνα πολέμου ήταν. Παντού στο  εμπορικό υπήρχαν γυαλιά. Οι τζαμαρίες των μαγαζιών έσπασαν και υπήρχε παντού αίμα, πιθανότητα από τα σπασμένα γυαλιά που χτύπησαν ανθρώπους. Υπήρχε μια κυρία έξω, η οποία όταν εκκενώσαμε το εμπορικό είχε πάει στο χώρο του πάρκινγκ. Εκεί η πίεση ήταν πολύ πιο μεγάλη απ’ ότι έξω στον ανοιχτό ουρανό και το κύμα την πέταξε μέτρα μακριά από την αρχική της θέση, άνθρωποι έπρεπε να την τραβήξουν έξω. Ήταν πολύ έντονο».

Ο Hadi Nasrallah έχασε την ακοή του κατά τη διάρκεια της έκρηξης:

«Εγώ ήμουν σε ένα αμάξι, βασικά στο πίσω μέρος ενός ταξί. Ξαφνικά έχασα την ακοή μου, προφανώς ήμουν πολύ κοντά, έτσι έχασα την ακοή μου για λίγα δευτερόλεπτα. Ήξερα ότι κάτι πάει λάθος. Ξαφνικά τα τζάμια του αμαξιού διαλύθηκαν. Εδώ που ζούμε εμείς έχουμε υποφέρει από πολλές βόμβες αυτοκινήτων από το 2013 έως το 2015, οπότε με το που άκουσα την έκρηξη, στο μυαλό μου ήρθε ότι όλο αυτό επιστρέφει, το κύμα των βομβιστών, το κύμα των επιθέσεων. Όλα αυτά θέλαμε να τα ξεχάσουμε. Τώρα τρέμω σε όλο μου το σώμα, από πάνω μέχρι κάτω».

Το γυμναστήριο του Shiva Karout βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τον παραλιακό αυτοκινητόδρομο από το λιμάνι της Βηρυτού. Μαύρος καπνός γέμισε τον ουρανό και ο Shiva Karout βγήκε από το γυμναστήριο του με τους συναδέλφους και τους πελάτες του για να το παρακολουθήσουν. Τότε τους συγκλόνισε μια πρώτη έκρηξη και δημιουργήθηκε ο φόβος αφού συνειδητοποίησαν πόσο κοντά ήταν.

«Φοβηθήκαμε και ξαναμπήκαμε μέσα», εξήγησε ο Karout. Έφτασαν οι τεταμένες στιγμές, περιμένοντας μέσα και ένας από τους πελάτες του πανικοβλήθηκε και έτρεξε έξω. Ο Karout τον κυνηγούσε. Εκεί ξέσπασε η κόλαση. Μια γιγαντιαία έκρηξη, ένα σύννεφο μανιταριού στον αέρα, και ένα κύμα καταστροφικής ενέργειας απλώθηκε σε όλη την πρωτεύουσα του Λιβάνου. Η δύναμη έριξε τον Karout στο έδαφος. Κόπηκε και γέμισε μώλωπες στα χέρια και στα πόδια του. Ένας από τους πελάτες του υπέστη σοβαρό τραυματισμό στο κεφάλι και βρίσκεται σε κώμα στο νοσοκομείο και σχεδόν δώδεκα άλλοι υπέστησαν μέτριους έως σοβαρούς τραυματισμούς.

Η ημέρα αυτή είναι μια μέρα εθνικής τραγωδίας και πένθους για τους Λιβανέζους. Ο καθένας πέρασε διαφορετικά εκείνα τα λεπτά αλλά όλοι γέμισαν τραύματα, τόσο σωματικά όσο και ψυχικά. Σε νούμερα αυτό υπολογίζεται σε εκατοντάδες νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες και αστέγους. Οι υλικές ζημιές είναι ανυπολόγιστες. Οι αγνοούμενοι πολλοί. Ας ελπίσουμε να μην ξαναδεί η ανθρωπότητα τέτοια μέρα.

Και ας ακολουθήσουμε όλοι αυτό το παράδειγμα της ηλικιωμένης γυναίκας που βρίσκει την ελπίδα της ακόμα και μέσα στα συντρίμμια.

ΠΗΓΗ: BBC, AP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος