Πληθαίνουν οι χώρες που διακόπτουν τις διπλωματικές τους σχέσεις με το Κατάρ (video)

Αναβρασμός επικρατεί στον Περσικό Κόλπο καθώς οι χώρες που προχωρούν σε διακοπή των διπλωματικών τους σχέσεων με το Κατάρ, το οποίο κατηγορείται για σχέσεις με τους τρομοκράτες της ISIS και της Αλ Κάιντα, πληθαίνουν.

Μεσολαβητική προσπάθεια για την εκτόνωση της κρίσης ανέλαβε ο ηγέτης του Κουβέιτ σεΐχης αλ Σαμπάχ, ενώ ανοιχτή στήριξη στο Κατάρ προσέφερε η Τουρκία καθώς αποφάσισε να αναπτύξει στρατεύματα στην στρατιωτική βάση που έχει στη χώρα και να στείλει προμήθειες σε τρόφιμα και νερό μετά την έκκληση της Ντόχας σε Άγκυρα και Ιράν για βοήθεια.

Τη βούλησή του να συμβάλλει στις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης στη διπλωματική κρίση στον Κόλπο εξέφρασε ο Ντόναντ Τραμπ στην τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον εμίρη του Κατάρ, Τάμιμ μπιν Χάμαντ αλ Θάνι.

Νωρίτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε συνομιλία και με τον Σαουδάραβα βασιλιά Σαλμάν στον οποίο απηύθυνε έκκληση για ενότητα στον Περσικό Κόλπο.

Η S&P υποβάθμισε το κρατικό αξιόχρεο του Κατάρ

Ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s υποβάθμισε το αξιόχρεο του δημοσίου του Κατάρ, την ώρα που η συναλλαγματική ισοτιμία του ριάλ, του νομίσματος του εμιράτου, υποχώρησε σε χαμηλό ενδεκαετίας, ενώ οι ενδείξεις πως οι θεσμικοί επενδυτές σπεύδουν να αποσύρουν κεφάλαια από τη Ντόχα εξαιτίας της διπλωματικής κρίσης στον Κόλπο εντείνονται.

Ο S&P μείωσε το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο του δημοσίου του Κατάρ κατά μία βαθμίδα, στο AA- (από το AA) και το έθεσε υπό παρακολούθηση με αρνητική προοπτική, γεγονός που σημαίνει ότι υπάρχει ισχυρή πιθανότητα να αποφασίσει να το υποβαθμίσει εκ νέου μεσοπρόθεσμα.

Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, η οικονομία του Κατάρ θα υποστεί πιθανότατα βαρύ πλήγμα από την απόφαση της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Αιγύπτου και του Μπαχρέιν να διακόψουν τις διπλωματικές τους σχέσεις με την Ντόχα αλλά και κάθε συγκοινωνιακή σύνδεση, διότι όπως ερίζουν το εμιράτο υποστηρίζει την «τρομοκρατία». Το Κατάρ διαψεύδει την κατηγορία αυτή.

Ο δεύτερος από τους λεγόμενους τρεις μεγάλους οίκους αξιολόγησης, ο Moody’s, τοποθετεί το κρατικό αξιόχρεο του Κατάρ στο Aa3, στο αντίστοιχο επίπεδο με τον S&P, ενώ ο Fitch Ratings στο AA.

Ο δείκτης του χρηματιστηρίου του Κατάρ έχει υποχωρήσει κατά 9,7% μέσα στις τρεις τελευταίες ημέρες, με υψηλούς όγκους συναλλαγών που υποδεικνύουν πως θεσμικοί επενδυτές αποσύρονται από την κεφαλαιαγορά του εμιράτου.

Πηγή: ΕΡΤ1
Επιμέλεια: Κάλλη Λέκκα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος