Πετρέλαιο θέρμανσης: Πολλές οι παραγγελίες, μικρές οι ποσότητες – Μέση τιμή πανελλαδικά 1,41 €/λίτρο

Με τιμή περίπου 20% υψηλότερη σε σχέση με τον περσινό Οκτώβριο, άνοιξε χθες η χειμερινή περίοδος για το πετρέλαιο θέρμανσης. Η τιμή στα αστικά κέντρα είναι πιο χαμηλή σε σύγκριση με την περιφέρεια, ενώ υπάρχουν πολίτες, που έσπευσαν ήδη, από την πρώτη ημέρα να κάνουν τις παραγγελίες τους. Όμως σε μικρές ποσότητες, όπως επισήμανε και ο Αντιπρόεδρος των πρατηριούχων Εμπόρων καυσίμων Γιώργος Ασμάτογλου

Το πετρέλαιο θέρμανσης για παράδοση κατ΄οίκον από μία πανελλαδική έρευνα της ΕΡΤ,«παίζει από το 1,30 – 1,50 ευρώ/λίτρο. Οι τιμές αυτές υπενθυμίζεται πως είναι μετά τις επιδοτήσεις που υπάρχουν (κρατική επιδότηση 25 λεπτά/λίτρο στην αντλία), ενώ υπάρχουν και κάποιες «πρώτες εκπτώσεις», δεν έχουν ακόμη προχωρήσεις όλες οι εταιρείες εμπορίας καυσίμων, αλλά κάποιες το έχουν ήδη κάνει με δική τους έκπτωση 6 με 7 λεπτά το λίτρο.

Για το πρώτο 24ωρο της διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης, οι πρατηριούχοι επισημαίνουν πως υπήρχαν ήδη προκρατήσεις, αλλά η κίνηση είναι συγκρατημένη. Τα νοικοκυριά φοβούνται ότι το πετρέλαιο μπορεί να ανέβει, οπότε σπεύδουν να κάνουν παραγγελίες αλλά σε μικρές ποσότητες όπως επισήμανε και ο Γιώργος Ασμάτογλου.

Ενόψει και του κρύου που έρχεται σημείωσε χαρακτηριστικά «προσπαθούν να βάλουν πετρέλαιο αλλά σε μικρές ποσότητες (300 λίτρα οι μονοκατοικίες και στα 500 λίτρα οι πολυκατοικίες) και εξέφρασε την ελπίδα να κρατήσει η μείωση στο πετρέλαιο θέρμανσης όχι μέχρι το τέλος του χρόνου, αλλά μέχρι τον Απρίλιο του 2023, το τέλος της περιόδου»

«Μια τέτοια παρέμβαση θα πρέπει να γίνει και στο πετρέλαιο κίνησης» εκτίμησε. Όπως υπογράμμισε «το πετρέλαιο κίνησης βουλιάζει» καθώς όπως σημείωσε «δεν συμφέρει πλέον να κινηθούν τα φορτηγά για τις εσωτερικές και εξωτερικές μεταφορές των εισαγόμενων προΪόντων». Όσον αφορά στις  βιομηχανίες οι οποίες χρησιμοποιούν πρωτογενώς το πετρέλαιο κίνησης ως παραγωγικό μέσο, υπογράμμισε πως «υπάρχει τεράστιο πρόβλημα, διότι επιβαρύνονται τα καταναλωτικά αγαθά»

Με τις ενδείξεις που έχει έως τώρα χαρακτήρισε την κίνηση του πετρελαίου θέρμανσης υποτονική.

«Ενδεχομένως είμαστε στις πρώτες ημέρες και οι καταναλωτές αναμένουν να δουν πως θα εξελιχθούν τα πράγματα και τις επόμενες μέρες του Οκτωβρίου. Κίνηση υπήρχε και 15 μέρες πριν. Αυτή τη στιγμή είναι πάρα πολλές οι παραγγελίες. Περιττό να σας πω ότι τείνει να κλείσει και η επόμενη εβδομάδα για τις παραγγελίες, όλοι οι καταναλωτές θα προσπαθήσουν να πάρουν πετρέλαιο μέχρι τέλος του Οκτώβρη».

Ρεπορτάζ: Άκης Αθανασόπουλος

Πηγή: ERTNEWS

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος