Πέθανε ο Ελληνοαμερικανός σχεδιαστής μόδας Τζέιμς Γκαλάνος

Έφυγε εχθές από τη ζωή, σε ηλικία 92 ετών, στην έπαυλη του στο δυτικό Χόλιγουντ, ο Ελληνοαμερικάνος σχεδιαστής μόδας, Τζέιμς Γκαλάνος.

Τιμημένος με πολλά βραβεία και γνωστός για την προτίμηση του, να φτιάχνει ρούχα για τις γυναίκες που είχαν χρήματα, ο Γκαλάνος είχε πολλές διασημότητες στο πελατολόγιό του, ανάμεσά τους η άλλοτε πρώτη κυρία των ΗΠΑ, Νάνσι Ρίγκαν. Η ίδια είχε πει ότι τα φορέματα του διάσημου σχεδιαστή ήταν τόσο όμορφα που μπορούσαν να φορεθούν και ανάποδα.

Η Μαρλέν Ντίτριχ, η Ρόζαλιντ Ράσελ, η Νταϊάνα Ρος ήταν ανάμεσα στις προσωπικότητες που παρέμεναν πιστές στην αισθητική του «μικρού τίποτα» φορέματος του Τζέιμς Γκαλάνος. Η Γκρέις Κέλι ήταν επίσης μια από τις γυναίκες που προτιμούσαν τις δημιουργίες του.

Βελούδα, σιφόν, στόφες, σταμπωτά, μεταξωτά και δαντέλες, ήταν τα υφάσματα που χρησιμοποιούσε ο Γκαλάνος για τα χαρακτηριστικά του ρούχα.

Ο Τζέιμς Γκαλάνος γεννήθηκε το 1924 στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ. Ο πατέρας του, Γρηγόρης Γαλανός και η μητέρα του Ελένη Γοργολιάτου, με καταγωγή από την Πάρο, διατηρούσαν ένα εστιατόριο στις νότιες γειτονιές του Νιου Τζέρσι.

Ο ίδιος σπούδασε μόδα στη Νέα Υόρκη (Traphagen School of Fashion) και με την αποφοίτηση του έπιασε δουλειά, το 1943, ως βοηθός σχεδιαστή, πριν μαθητεύσει στα κινηματογραφικά στούντιο της Columbia στο πλευρό του ενδυματολόγου Ζαν Λουί. Ακολούθησαν η μαθητεία του στο Παρίσι στον couturier Ρομπερ Πιγκέ, η παραμονή του στο «prêt a porter» στη Νέα Υόρκη, για να καταλήξει τελικά στην Καλιφόρνια.

H πόλη της Νέας Υόρκης τίμησε τον Τζέιμς Γκαλάνος, τοποθετώντας τιμητική πλακέτα στην 7η Λεωφόρο, στη Fashion Walk of Fame.

Στη φωτογραφία εικονίζεται φόρεμα σχεδιασμένο από τον Τζέιμς Γκαλάνος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος