«Πειραγμένες» ταμειακές σε τουλάχιστον 300 ιταλικά εστιατόρια στη Γερμανία

ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες: Γιώργος Συριόπουλος

Η γερμανική φορολογική υπηρεσία Finanzamt für Fahndung und Strafsachen και το ιταλικό χρηματοπιστωτικό σώμα Guardia di Finanza, με την υποστήριξη της Europol, διέλυσαν μια οργανωμένη εγκληματική ομάδα που εμπλέκεται σε απάτη στον ΦΠΑ μέσω χειραγώγησης ταμειακών μηχανών.

Μετά από 93 έρευνες σε κατοικίες 23 άτομα αντιμετωπίζουν ποινικές διαδικασίες. Ταμειακές μηχανές κατασχέθηκαν μαζί με 275.000 ευρώ σε μετρητά.

Η κοινή επιχείρηση, υποστηριζόμενη από την Europol, αποκάλυψε τη δράση δικτύου που πωλούσε λύσεις λογισμικού για ταμειακές μηχανές, οι οποίες επέτρεπαν στις επιχειρήσεις να χειριστούν τα καθημερινά τους αρχεία πωλήσεων.

Οι επιχειρήσεις έντασης κεφαλαίου, όπως τα εστιατόρια, μπόρεσαν να χρησιμοποιήσουν αυτά τα «συντονισμένα» μητρώα για να διαμορφώνουν κατά βούληση το εισόδημά τους, μειώνοντας έτσι τον ΦΠΑ και τη φορολογική υποχρέωση εταιρειών τους.

Οι χρήστες αυτών των ταμειακών μηχανών, κυρίως Ιταλοί εγκατεστημένοι στη Γερμανία, απέκτησαν τόσο τις ταμειακές μηχανές όσο και το λογισμικό από έναν Ιταλό προμηθευτή, ο οποίος είχε αναπτύξει το προϊόν.

Σύμφωνα με την Europol, περισσότεροι από 300 ιδιοκτήτες ιταλικών εστιατορίων σε όλη τη Γερμανία φέρεται να αγόρασαν αυτήν τη λύση, η οποία έχει πολύ υψηλότερη τιμή από μια συνηθισμένη ταμειακή μηχανή που δεν μπορεί να χειριστεί τα οικονομικά αρχεία.

Σημειώνεται ότι, η Europol δημιούργησε πρόσφατα το Ευρωπαϊκό Κέντρο Χρηματοπιστωτικού και Οικονομικού Εγκλήματος (EFECC) για να αυξήσει τις συνέργειες μεταξύ οικονομικών και χρηματοπιστωτικών ερευνών και να ενισχύσει την ικανότητά του να υποστηρίζει τις αρχές επιβολής του νόμου στην αποτελεσματική καταπολέμηση κάθε μεγάλης εγκληματικής οικονομικής απειλής.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος