Παραδοσιακό νηστίσιμο σάμαλι

Το σάμαλι είναι ένα από τα καλύτερα παραδοσιακά μας γλυκά. Ο Κωσταντίνος Μουζάκης, διευθυντής Γαστρονομίας και υπεύθυνος Δράσεων Επισιτισμού στις Μόνιμες Κοινωνικές Δομές Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας του Ομίλου UNESCO Πειραιώς και Νήσων, φτιάχνει για τη “Ραδιοτηλεόραση” σάμαλι στη νηστίσιμη εκδοχή του. Είναι εξαιρετικό, από τα πλέον υγιεινά γλυκίσματα.

Υλικά 

  • 750 γραμμάρια σιμιγδάλι ψιλό
  • 750 γραμμάρια σιμιγδάλι χοντρό
  • 750 γραμμάρια ζάχαρη
  • 750 γραμμάρια νερό
  • 50 γραμμάρια μπέικιν πάουντερ
  • Λίγο μαστίχα τριμμένη

Εκτέλεση 

  1. Τοποθετούμε σε λεκάνη το σιμιγδάλι, τη ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ και την τριμμένη μαστίχα.
  2. Προσθέτουμε το νερό και ανακατεύουμε να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα.
  3. Κενώνουμε το μείγμα σε βουτυρωμένο λαμαρινάκι.
  4. Στρώνουμε ομοιόμορφα το σάμαλί μας.
  5. Ψήνουμε σε 220 βαθμούς και μόλις ροδίσει, βγάζουμε και κόβουμε στο σχήμα του μπακλαβά.
  6. Συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να ροδίσει και από πάνω και από κάτω.
  7. Όπως είναι ζεστό, το σιροπιάζουμε με σιρόπι.
  8. Το σκεπάζουμε μέχρι να κρυώσει.

Σαρακοστή

Η Σαρακοστή άρχισε και μαζί της και το έθιμο της κυρά Σαρακοστής. Τα επτά ποδαράκια της, συμβολίζουν τις επτά εβδομάδες, από τις Απόκριες μέχρι την Ανάσταση. Κάθε Σάββατο κόβουμε κι ένα πόδι. Το τελευταίο πόδι το κόβουμε το Μεγάλο Σάββατο και μάλιστα το έθιμο λέει ότι το βάζουμε μέσα σ’ ένα ξερό σύκο ή καρύδι κι όποιος το βρει του φέρνει γούρι.


* Ο Κωνσταντίνος Μουζάκης είναι Διευθυντής Γαστρονομίας & Υπεύθυνος Δράσεων Επισιτισμού στις Μόνιμες Κοινωνικές Δομές Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας του Ομίλου UNESCO Πειραιώς και Νήσων, Μέλος της Ομοσπονδίας Αρχιμαγείρων Ελλάδας, Μέλος της Παγκόσμιας ‘Ένωσης Αρχιμαγείρων (WACS), Μέλος της Ένωσης Επτανησίων Ελλάδας & Υπεύθυνος τμήματος της Επτανησιακής Διατροφής, «CHEF EUROPE 2015″, Πιστοποιητής στον ΕΟΤ για το σήμα της ελληνικής κουζίνας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ