Ομογενείς που διαπρέπουν στις βιοϊατρικές επιστήμες επιστρέφουν για να προσφέρουν….

τoυ Πολυδεύκη Παπαδόπουλου

Η ελληνική διασπορά περιλαμβάνει, όχι μόνον στις μέρες μας αλλά ήδη από το 19ο αιώνα (!),  μεγάλο αριθμό ασχολούμενων με τις βιοϊατρικές επιστήμες, πολλοί εκ των οποίων διαπρέπουν σε πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα όλων των Ηπείρων. Ο σύλλογος World Hellenic Βiomedical Association-WHBA (Παγκόσμιος Ελληνικός Βιοϊατρικός Σύλλογος)  που έχουν δημιουργήσει από τις αρχές του ΄90, έρχεται να επιστρέψει ένα μέρος από αυτό το επιστημονικό και πνευματικό κεφάλαιο στην πατρίδα, διοργανώνοντας τα  τελευταία χρόνια θερινά σχολεία για την εκπαίδευση σπουδαστών στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο WHBA πραγματοποίησε 15-21 Μαΐου το πέμπτο ετήσιο Θερινό Σχολείο Ιατρικής και Βιοεπιστημονικής Έρευνας και Διαχείρισης  στο Νέο Οίτυλο της Μάνης στη Λακωνία,  με τη συμμετοχή 40 φοιτητών ιατρικής και βιοεπιστημών, ειδικευόμενων ιατρών και μεταδιδακτορικών ερευνητών από την Ελλάδα, τις ΗΠΑ, την Αγγλία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Αυστρία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Ιρλανδία, τον Καναδά, την Τουρκία και την Αίγυπτο. Η συμμετοχή και η διαμονή προσφέρθηκε δωρεάν στους εν λόγω φοιτητές που επελέγησαν από 170 υποψηφίους,  με γνώμονα την αριστεία στον τομέα τους. Στους φοιτητές δίδαξαν περίπου 20 διακεκριμένοι Έλληνες καθηγητές από πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα σε ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία, Αγγλία, Ελβετία, Γερμανία αλλά και Ελλάδα, συμμετέχοντας αφιλοκερδώς. Από πλευράς επιστημονικών αντικειμένων, το πρόγραμμα εστίασε στις καρδιαγγειακές νόσους, τον καρκίνο, τις νευροεπιστήμες και τις νέες τεχνολογίες.

Στυλιανός  Αντωναράκης, καθηγητής  Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, Ελβετία

Μανώλης  Δερμιτζάκης, καθηγητής  Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, Ελβετία

Διομήδης Λογοθέτης, καθηγητής Ηλεκτροφυσιολογίας, Πανεπιστήμιο Virginia Commonwealth, HΠΑ

Στις 22 Μαΐου και μετά το πέρας του Θερινού Σχολείου του Παγκόσμιου Ελληνικού Βιοϊατρικού Συλλόγου, πραγματοποιήθηκε ως δορυφορικό πρόγραμμά του το 13ο Συνέδριο του WHBA στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, στο Δήμο Παπάγου,  που είχε ως κύριο θέμα τη Συνέργεια της Ακαδημαϊκής Κοινότητας με τη Βιομηχανία (Synergy between Academia and Industry).  Σ’ αυτό οι περισσότεροι από τους διδάσκοντες στο Θερινό Σχολείο, αλλά και άλλοι επιστήμονες, καθηγητές και στελέχη της φαρμακευτικής βιομηχανίας από την Ελλάδα και το εξωτερικό ανέλυσαν τα δεδομένα και υπέδειξαν τις ευκαιρίες που υπάρχουν στην Ελλάδα για προώθηση της κλινικής έρευνας και της ανάπτυξης φαρμάκων ως μέσων βελτίωσης της εθνικής οικονομίας.

Η προϊστορία και η υποστήριξη των Θερινών Σχολείων και η επιλογή της Μάνης ως τόπου διοργάνωσης

Το φετινό «Θερινό Σχολείο Ιατρικής και Βιοεπιστημονικής Έρευνας και Διαχείρισης» ήταν το 5ο κατά σειρά, καθώς ο WHBA το οργάνωσε για πρώτη φορά στη Μάνη της Λακωνίας και την Αθήνα το Μάιο του 2012. Εκτοτε το Θερινό Σχολείο καθιερώθηκε σε ετήσια βάση και έγινε πλέον θεσμός.

Τα Θερινά Σχολεία 2012, 2013, 2014, 2015 και 2016 παρακολούθησαν συνολικά  περίπου 200 προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές ιατρικής και βιοεπιστημών από την Ελλάδα και περισσότερες από 20 χώρες, οι οποίοι επελέγησαν μεταξύ περίπου 700 αιτήσεων. Επίσης, συμμετείχαν ως διδάσκοντες μερικές δεκάδες ομογενείς καθηγητές, ερευνητές και διακεκριμένοι  ομιλητές, οι οποίοι εργάζονται και δραστηριοποιούνται σε πολλές χώρες, αλλά και την Ελλάδα. Όλες  οι διοργανώσεις διακρίνονταν από ένα υψηλό οργανωτικό και εκπαιδευτικό επίπεδο που αντικατοπτρίστηκε στις αξιολογήσεις των καθηγητών και των φοιτητών.

Σταύρος  Βουγιουκλάκης, νομικός,  συντονιστής  χορηγιών του Θερινού Σχολείου, ΗΠΑ

Να σημειωθεί ότι μία σημαντική παράμετρος την οποία ο WHBA επεδίωξε από την αρχή υλοποίησης των εν λόγω προγραμμάτων ήταν η πολυεθνική συμμετοχή φοιτητών. Ο λόγος για τη συγκεκριμένη επιδίωξη αφορά την προσπάθεια δημιουργίας δικτύου αριστείας ανάμεσα σε νέους επιστήμονες ελληνικών και ξένων πανεπιστημίων και στην ανάδειξη της Ελλάδας ως χώρου συνάντησης φορέων και αντιπροσώπων παγκόσμιας εκπαιδευτικής και επιστημονικής αριστείας.

Ομογενείς που διαπρέπουν στις  βιοϊατρικές  επιστήμες  επιστρέφουν για να προσφέρουν….Σε ό, τι αφορά την επιλογή της Λακωνίας για τη διοργάνωση των θερινών σχολείων, αυτή αποσκοπεί,  απ΄ την αρχή, στην υποστήριξη μίας από τις φτωχότερες περιοχές της Ευρώπης και στην ανάδειξή της ως  χώρου συνεδριακού τουρισμού,  ο οποίος συνδυάζει φυσική ομορφιά και αξιόλογες εγκαταστάσεις. Επίσης, η επιλογή αυτή δημιούργησε μια ιδιαίτερα δυναμική ανταπόκριση από τις κοινότητες των Λακώνων στην Ελλάδα και την ομογένεια. Συγκεκριμένα, τοπικές αρχές της Λακωνίας, ομογενειακοί λακωνικοί οργανισμοί και ομογενείς Λάκωνες στις ΗΠΑ κάλυψαν πλήρως το οικονομικό σκέλος του πιλοτικού 1ου θερινού σχολείου και συνέδραμαν στη διοργάνωση και των επομένων. Επιπρόσθετα, υπήρξε υποστήριξη από την Περιφέρεια Πελοποννήσου και το Δήμο Ανατολικής Μάνης για την κάλυψη τοπικών εκδρομών των φοιτητών και των καθηγητών και για τη μεταφορά μεταξύ Αθήνας και Λακωνίας. Ακόμη, ο Δήμος Ανατολικής Μάνης παραθέτει κάθε χρόνο δείπνο προς τιμήν των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα και δεσμεύτηκε ακόμα και για υλική υποστήριξη σε μελλοντικό πρόγραμμα που θα γίνει στα γεωγραφικά όρια των αρμοδιοτήτων του.  Η διοργάνωση έχει γίνει όλα τα χρόνια στο Ν.Οίτυλο της Μάνης, πλην του 2013 που διοργανώθηκε στη Μονεμβασιά.

Ποιος είναι ο Παγκόσμιος Ελληνικός Βιοϊατρικός Σύλλογος

Ομογενείς που διαπρέπουν στις  βιοϊατρικές  επιστήμες  επιστρέφουν για να προσφέρουν….

Ο Παγκόσμιος Ελληνικός Βιοϊατρικός Σύλλογος ιδρύθηκε το 1990 στο Λονδίνο με στόχο την επικοινωνιακή και επιχειρησιακή διασύνδεση ομογενειακών ελληνικών ιατρικών και βιοεπιστημονικών συλλόγων χωρών του εξωτερικού. Με τη συμπλήρωση 20 ετών παρουσίας στην Ευρώπη, το 2010 συμφωνήθηκε η μεταφορά της έδρας του στις ΗΠΑ με στόχο την παγίωση της οικουμενικότητας της παρουσίας και του χαρακτήρα των δράσεών του. Στα 26 χρόνια ιστορίας του ο WHBA έχει αναπτύξει ένα δίκτυο με περισσότερους από 3.000 Έλληνες και ελληνικής καταγωγής γιατρούς και βιοεπιστήμονες σε σχεδόν 40 χώρες των 5 ηπείρων του πλανήτη!

Κωνσταντίνος Δροσάτος, καθηγητής μοριακής βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Temple,  Φιλαδέλφεια, ΗΠΑ

Μέλη του WHBA είναι ολόκληροι σύλλογοι που έχουν ιδρύσει εδώ και δεκαετίες έλληνες επιστήμονες στους κλάδους της υγείας σε άλλες χώρες, αλλά και μεμονωμένοι γιατροί και ερευνητές. Τέλος να σημειωθεί ότι Παγκόσμιος Ελληνικός Βιοϊατρικός Σύλλογος (WHBA) είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός. Έτσι, όλες οι δραστηριότητες του βασίζονται ως επί το πλείστον σε εθελοντική εργασία και χρηματοδότηση από τα ίδια τα μέλη του συλλόγου, ενώ οι οικονομικές του ανάγκες καλύπτονται μέσω δωρεών και χορηγιών.

Πέτρος Ανδρεάκος, Δήμαρχος Ανατολικής Μάνης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος