“Καμιά μερίδα φαγητού χαμένη” – “Μπορούμε”

Με όραμα την ανάπτυξη ενός κοινωνικού κινήματος μείωσης της σπατάλης φαγητού και ταυτόχρονα τη στήριξη ανθρώπων που βρίσκονται σε ανάγκη, η μη κερδοσκοπική οργάνωση Μπορούμε αποδεικνύει ότι, με θετική σκέψη, εθελοντική προσφορά και αλληλεγγύη, όλοι Μπορούμε να στηρίξουμε τις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες που, στις δύσκολες ημέρες μας, βιώνουν διατροφική ανασφάλεια.

Τρεις νέοι άνθρωποι, με κοινούς στόχους, κοινωνική ευαισθησία και με βαθιά ριζωμένη μέσα τους την αξία του εθελοντισμού, η Ξένια Παπασταύρου, η Άλια Μοάτσου και ο Αλέξανδρος Θεοδωρίδης συναντήθηκαν στην Αθήνα, ένωσαν τις δυνάμεις τους και έκαναν το όνειρό τους πραγματικότητα. Κάπως έτσι γεννήθηκε το «Μπορούμε»!

«Ξεκινήσαμε το 2011 σώζοντας 12 τυρόπιτες από ένα αναψυκτήριο στους Αγίους Αναργύρους και πλέον προσφέρουμε 20.000 μερίδες φαγητού καθημερινά. Συνολικά, έχουμε προσφέρει περισσότερες από 18.000.000 μερίδες φαγητού σε εκατοντάδες κοινωφελείς φορείς σε όλη την Ελλάδα, από την αρχή της λειτουργίας μας» θυμάται η Άλια Μοάτσου.

“Καμιά μερίδα φαγητού χαμένη” – “Μπορούμε”
Από το πρόγραμμα “Μπορούμε στη λαϊκή”

«Το Μπορούμε είναι μια μη κερδοσκοπική οργάνωση, με σκοπό τον περιορισμό της σπατάλης τροφίμων και την καταπολέμηση του υποσιτισμού στην Ελλάδα. Ίσως, ο πιο εύκολος τρόπος για οποιονδήποτε να σώσει και να προσφέρει φαγητό και τρόφιμα σε αυτούς που τα έχουν ανάγκη σήμερα στην Ελλάδα.
Είναι μια ομάδα ανθρώπων που είναι αφοσιωμένη στη μείωση της σπατάλης φαγητού και στην αύξηση της επισιτιστικής προσφοράς προς κοινωφελείς φορείς.
Ουσιαστικά, λειτουργεί ως επικοινωνιακός κόμβος μεταξύ όλων αυτών που έχουν να δώσουν τρόφιμα και αυτών που βρίσκονται σε διατροφική ανασφάλεια. Από τον ιδιώτη μέχρι τις μεγαλύτερες εταιρείες τροφίμων, όλοι είναι σε θέση σήμερα με το Μπορούμε να σώσουν ό,τι περισσεύει και να το προσφέρουν εκεί που υπάρχει ανάγκη» επισημαίνει στη «Ραδιοτηλεόραση» ο Αλέξανδρος Θεοδωρίδης.

“Καμιά μερίδα φαγητού χαμένη” – “Μπορούμε”

«Καμιά μερίδα φαγητού χαμένη»

Η οργάνωση Μπορούμε προσεγγίζει συνολικά το φαινόμενο της σπατάλης φαγητού μέσω ενημερωτικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων που κινούνται γύρω από δύο άξονες: τη διάσωση και προσφορά φαγητού και τροφίμων σε κάθε στάδιο της διατροφικής αλυσίδας, και την αλλαγή της στάσης και νοοτροπίας της κοινωνίας μας απέναντι στη σπατάλη τροφίμων.

Περισσότερα από 10.000 παιδιά έχουν λάβει μέρος στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μπορούμε στο Σχολείο».

Περισσότεροι από 60 τόνοι φρέσκων φρούτων και λαχανικών έχουν διασωθεί μέσω του “Μπορούμε στη Λαϊκή”.

40 τόνοι φρέσκων λαχανικών και φρούτων έχουν σωθεί & προσφερθεί μέσω του «Μπορούμε στο Χωράφι».

Περισσότερες από 82.000 ευρώ χρηματικές δωρεές έχουν μετατραπεί σε δωροεπιταγές σούπερ μάρκετ στηρίζοντας 1.456 ωφελούμενους μέσω του “Είμαστε Οικογένεια”.

“Καμιά μερίδα φαγητού χαμένη” – “Μπορούμε”
Από εκπαιδευτικό πρόγραμμα του “Μπορούμε” σε σχολεία

«Η ανταπόκριση του κόσμου έχει υπάρξει το λιγότερο συγκινητική, καθώς μας έχουν στηρίξει πολλές χιλιάδες άνθρωποι με όλους τους πιθανούς τρόπους που μπορεί κανείς να φανταστεί. Αυτή ακριβώς η στήριξη είναι που μας δίνει κάθε μέρα δύναμη να συνεχίζουμε σθεναρά και να μαχόμαστε, ώστε στην Ελλάδα να μην πάει καμιά μερίδα φαγητού χαμένη, όπως άλλωστε είναι και το σύνθημά μας» τονίζει ο Αλέξανδρος Θεοδωρίδης.

«Οι τρόποι με τους οποίους μπορεί κανείς να συμβάλει στο έργο του Μπορούμε περιορίζονται πραγματικά μόνο από τη φαντασία του!
Μπορεί να προσφέρει φαγητό, μπορεί να ενημερώσει τους φίλους του για το πόσο εύκολο είναι να προσφέρεις, μπορεί να γίνει εθελοντής, μπορεί να μας ενημερώσει για μια νέα ιδέα διάσωσης και προσφοράς φαγητού που δεν έχουμε σκεφτεί ακόμα…».

Με αυτήν την επισήμανση, που παράλληλα αποτελεί και προτροπή, ο Αλέξανδρος Θεοδωρίδης μάς δείχνει τον τρόπο, ώστε να μην πάει «καμιά μερίδα φαγητού χαμένη», γιατί όλοι Μπορούμε να δείξουμε αλληλεγγύη και ανθρωπιά, να νοιαστούμε, να προσφέρουμε, με αγάπη, ένα πιάτο φαγητό σε όσους το έχουν ανάγκη!

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του Μπορούμε (www.boroume.gr)

 

 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος