«Ο μεγάλος λευκός Ζαχαρίας» στο θέατρο «Άννα & Μαρία Καλουτά»

Το θεατρικό εργαστήρι του 15ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών παρουσιάζει το καινούργιο έργο του Γιώργου Μπούγου «Ο μεγάλος λευκός Ζαχαρίας», σε σκηνοθεσία Δημήτρη Παπανικολάου, την Παρασκευή 21 Ιουνίου 2019, στις 19:00, στο θέατρο-πολυχώρο του Δήμου Αθηναίων «Άννα & Μαρία Καλουτά».

Συνέντευξη στην Ασπασία Κακολύρη

Για το έργο που έχει θέμα τον ρατσισμό, τα ξεχωριστά μηνύματα που περνάει, καθώς και για τις εξαιρετικές ικανότητες των παιδιών του θεατρικού εργαστηρίου που διανύει τον τέταρτο χρόνο λειτουργίας του, μιλάει στη «Ραδιοτηλεόραση» ο σκηνοθέτης Δημήτρης Παπανικολάου.

«Ο μεγάλος λευκός Ζαχαρίας» στο θέατρο «Άννα & Μαρία Καλουτά»

Συστήστε μας τον “Μεγάλο λευκό Ζαχαρία”. Ποια είναι η θεματολογία του;          

Πρόκειται για ένα ολοκαίνουργιο θεατρικό έργο του Γιώργου Μπούγου. Το κεντρικό θέμα του είναι ο ρατσισμός και τα μηνύματα που περνάει πολλά και σημαντικά. Αυτό που με γοητεύει προσωπικά σ’ ένα έργο, είτε θεατρικό είτε γενικότερα έργο τέχνης, είναι τα αποσιωπητικά που αυτό αφήνει. Δεν πιστεύω στις απαντήσεις αλλά στα ερωτήματα που ενεργοποιούν το μυαλό, την κρίση και τη φαντασία του θεατή.

Ποια είναι η αντίδραση των παιδιών που συμμετέχουν στην παράσταση;

Είναι ίσως από τις λίγες φορές που παιδιά ηλικιών 8-11 ετών παίζουν σ’ ένα έργο που απευθύνεται και σε μεγαλύτερους. Αυτά τα παιδιά είναι μυημένα στο πνεύμα της ομάδας του Θεατρικού Εργαστηρίου του 15ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών που δημιούργησα με τη συνεργασία της ηθοποιού Δανάης Σδούγκου. Λατρεύουν αυτό που κάνουμε, έχουν πωρωθεί και μας έχουν εκπλήξει κι εμάς οι δυνατότητές τους. Είναι απίστευτες, κάτι που φάνηκε και στην περσινή αναβίωση του τελευταίου έργου για παιδιά του Δημήτρη Ποταμίτη («Το τσίρκο με τα παραμύθια») που ανέβασα πέρυσι. Πιστεύω απεριόριστα σε αυτά τα παιδιά και γι’ αυτό είμαι ευτυχής που η πρώτη ολοκληρωμένη σκηνοθετική δουλειά μου σχετίζεται με αυτά.

Ποια είναι η σκηνοθετική σας προσέγγιση;

Το ένστικτό μου με οδήγησε σε στοιχεία μη ρεαλιστικά, εφόσον και το ίδιο το έργο δεν έχει σχέση με τον ρεαλισμό. Έτσι υπάρχουν στοιχεία φόρμας, νύξεις εξπρεσιονισμού, γκροτέσκο και μουσική αυστηρά σκηνοθετημένη, εφόσον ξεκινάμε με ατονική μουσική και σταδιακά βρίσκει η μουσική το τονικό της κέντρο. Δηλαδή έρχεται η αρμονία και η μελωδικότητα στην παράσταση, όταν έρχεται και η αρμονία στις σχέσεις των προσώπων του έργου. Κάτι ανάλογο ισχύει και για την όψη της παράστασης.

Τι περιλαμβάνουν τα μελλοντικά σχέδιά σας;

Θα συμμετάσχω, με κεντρικό ρόλο, σε μια νέα ταινία του Θανάση Τσαλταμπάση, για την οποία έως αυτή τη στιγμή τα μόνα που μπορώ να πω είναι πως αφορά κάτι πολύ πρωτότυπο και πως θα ταξιδέψει και εκτός Ελλάδας. Επίσης, αυτόν τον καιρό είμαι σε φάση προετοιμασίας για τα γυρίσματα μιας άλλης ταινίας, που θα φέρει κάτι καινούργιο στα ελληνικά κινηματογραφικά δεδομένα.


«Ο μεγάλος λευκός Ζαχαρίας»

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Δήμου Αθηναίων και του ΟΠΑΝΔΑ, με ελεύθερη είσοδο.

Σκηνοθεσία-διδασκαλία-μουσική, σκηνογραφική & ενδυματολογική επιμέλεια: Δημήτρης Παπανικολάου

Ειδική συνεργάτιδα – συνδημιουργός θεατρικού εργαστηρίου 15ου 15ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών: Δανάη Σδούγκου

Για την παράσταση συνεργάστηκαν: 

Στη μουσική επένδυση και πρωτότυπη μουσική για το έργο: Mιχάλης Χαραλάμπους

Στα σκηνικά-κοστούμια-κατασκευές: Ιφιγένεια Κωφού

Οργάνωση παραγωγής: Γιώργος Γιουλος 

Παραγωγή: Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων 15ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος