Τα παιδιά αφηγούνται έναν μύθο του Αισώπου, με αφορμή την Ημέρα Αφήγησης (video)

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης (20/3), ζητήσαμε από παιδιά να αφηγηθούν αγαπημένα τους λαϊκά παραμύθια, μύθους και θρύλους που σώζονται από γενιά σε γενιά μέσω του προφορικού λόγου. Ένα ακόμα διαδραστικό αφιέρωμα της Ραδιοτηλεόρασης.

Της Ασπασίας Κακολύρη

Ο Χρήστος Μαργέλης, μαθητής της Δ’ Δημοτικού, στο video αφηγείται με τον δικό του τρόπο έναν αγαπημένο μύθο του Αισώπου: την Αλεπού και το Κοράκι.

Ο Αίσωπος και οι μύθοι του

Ο  αρχαίος Έλληνας μυθοποιός και μυθογράφος, Αίσωπος, δεν έγραψε κανέναν από τους μύθους του αλλά τους έκανε γνωστούς με την προφορική του αφήγηση.

Οι μύθοι του Αισώπου είναι, λοιπόν, μικρά οικιακά αφηγήματα, διατυπωμένα με μεγάλη συντομία. Ο χαρακτήρας τους είναι ηθικοδιδακτικός, συμβολικός κι αλληγορικός. Έχουν ιδιαίτερη χάρη, θαυμαστή απλότητα και σπουδαία διδακτικότητα.

Πρωταγωνιστές στους μύθους του Αισώπου είναι κυρίως ζώα, όπως η αλεπού, ο λύκος, το λιοντάρι, το ελάφι κ.ά. Κυρίως είναι διάλογοι μεταξύ ζώων που μιλούν κι ενεργούν σαν άνθρωποι, ενώ υπάρχουν και μερικοί διάλογοι με ανθρώπους ή θεούς.

Βασικό χαρακτηριστικό των διηγήσεων του Αισώπου ήταν το επιμύθιο, το οποίο ήταν εύληπτο για τα παιδιά και τον λαό.

Οι Αισώπειοι Μύθοι γράφτηκαν σε πεζό λόγο. Ως γνωστό, μέχρι τότε, μόνον ο έμμετρος λόγος, η ποίηση, θεωρούνταν το μοναδικό εκφραστικό είδος για τους συγγραφείς. Συνεπώς μπορεί να θεωρηθεί κι ως πρωτοπόρος στο είδος του. Ιδεολογία τους είναι η αποδοκιμασία του κακού στις πιο αντιπροσωπευτικές μορφές του: της βίας, της απάτης, της αυθαιρεσίας, της προδοσίας, της ματαιοδοξίας, της αλαζονείας, της ψευδολογίας, της πλεονεξίας, της πονηριάς. Η αποδοκιμασία επιχειρείται άλλοτε με αναφορά στη Θεία Δίκη, άλλοτε με πειστικές υποδείξεις, πιο συχνά όμως με τη διαπίστωση του παραλογισμού του κακού, με τη γελοιοποίηση του καθώς και με τη φιλοσοφική ενατένιση της ζωής.


Σχετικά άρθρα:

Η «Ραδιοτηλεόραση» γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης (video)

Η ξεχασμένη γλώσσα των παραμυθιών – Video με αφηγήσεις

Τα παιδιά μάς αφηγούνται το αγαπημένο τους παραμύθι (video)

«Αθήνα… μια πόλη παραμύθια»

ΠΗΓΗ: wikipedia.org

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος