Το ντοκιμαντέρ «Στον παγωμένο τάφο της Μογγολίας» στην ΕΡΤ1

Το ενδιαφέρον ωριαίο ντοκιμαντέρ «Στον παγωμένο τάφο της Μογγολίας» (In the frozen tomb of Mongolia), παραγωγής Γαλλίας 2013, έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι τηλεθεατές της ΕΡΤ1, το Σάββατο 20 Αυγούστου 2016 στις 10 το πρωί.

Στις παγωμένες στέπες του Αλτάι, μια γαλλο-μογγολική αρχαιολογική αποστολή αρχίζει ανασκαφές σ’ έναν τάφο που χρονολογείται 2.300 χρόνια πριν και ανήκει σε πολεμιστή της Ανατολικής Σκυθίας. Η τελετουργική πρακτική της ταφής των νεκρών σε βάθος, σε συνδυασμό με τις ακραίες κλιματολογικές συνθήκες, πιθανόν να σημαίνει ότι οι επιστήμονες θα ανακαλύψουν τους  τελευταίους παγωμένους  τάφους στον πλανήτη και θα αποσαφηνιστεί το μυστήριο γύρω απ’ αυτόν τον Σκύθη ιππέα.

Ποιος ήταν αυτός; Πώς έζησε; Πώς πέθανε; Αυτή η έρευνα θα φέρει στην επιφάνεια νέα στοιχεία γι’ αυτόν τον  ξεχασμένο πολιτισμό.

Όμως, οι ασυνήθιστες ανασκαφές προσέλκυσαν μια νομαδική οικογένεια από το Καζακστάν, η οποία κατασκήνωσε κοντά στο χώρο των ανασκαφών. Οι ομοιότητες όσον αφορά στον τρόπο ζωής και στις πρακτικές ανάμεσα στους Σκύθες και στην οικογένεια από το Καζακστάν, δύο χιλιετίες μετά, είναι εντυπωσιακές.

Το ντοκιμαντέρ συνδυάζει την αρχαιολογική έρευνα με μια ενδιαφέρουσα  εθνο-αρχαιολογική μελέτη, ενός από τους τελευταίους πληθυσμούς που εξακολουθεί να ζει απομονωμένος. Όμως, για τον πληθυσμό του Καζακστάν εγείρεται ένα ερώτημα: για πόσο καιρό θα καταφέρει να ζει απομονωμένος;

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος