Μουσικό ταξίδι με τους ήχους της αρχαίας ύδραυλης στο Μουσείο της Ακρόπολης

Μ’ ένα ρεσιτάλ από ήχους ύδραυλης και άρπας καλωσορίζει το Μουσείο Ακρόπολης τη θερινή περίοδο λειτουργίας του, την Παρασκευή 30 Μαρτίου, στις 7 το απόγευμα, στην αίθουσα του Παρθενώνα.

Η ιστορία της ύδραυλης

Η ύδραυλη είναι μια εφεύρεση που γεννήθηκε μέσα στο κλίμα του προηγμένου τρόπου αστικής ζωής στην αρχαία Αλεξάνδρεια. Ο Κτησίβιος, ένας από τους διασημότερους μηχανικούς της εποχής, κατασκεύασε το πρώτο όργανο που λειτουργούσε με πεπιεσμένο αέρα, ο οποίος περνούσε μέσα από ένα δοχείο νερού για την εξισορρόπηση της πίεσής του. Ο ήχος έβγαινε από μια σειρά σωλήνων με διαφορετικό ύψος. Αργότερα προστέθηκαν και άλλες παράλληλες σειρές σωλήνων έτσι ώστε το αποτέλεσμα να είναι πολυφωνικό. Ο δυνατός και γοητευτικός ήχος της ύδραυλης την έκανε πολύ αγαπητή και γρήγορα κέρδισε τη θέση της σε ναούς, θέατρα, ιπποδρόμους αλλά και στην αυτοκρατορική αυλή των Ρωμαίων. Αργότερα, μέσα στο χάος των βαρβαρικών επιδρομών, η ύδραυλη εγκαταλείπεται και ξεχνιέται στη Δύση. Παραμένει όμως στην αυλή του Βυζαντίου σε εξελιγμένη μορφή δίχως τη χρήση νερού. Εκεί αποκτά τη σημασία κρατικού συμβόλου και παραμένει προνόμιο του αυτοκράτορα.

Μουσικό ταξίδι με τους ήχους της αρχαίας ύδραυλης στο Μουσείο της Ακρόπολης

Στην εκδήλωση αυτή, ο καθηγητής Δημήτρης Παντερμαλής μιλάει για την ιστορία της ύδραυλης και την ανασκαφή στο Δίον. Στη συνέχεια παίζει μουσική στην ύδραυλη η καταξιωμένη οργανίστα Ουρανία Γκάσιου. Η εκδήλωση κλείνει με μελωδικούς ήχους της άρπας του μουσικού Θοδωρή Ματούλα.

Η εκδήλωση διοργανώνεται σε συνεργασία με τον Σύλλογο Φίλων του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών.

Μουσικό ταξίδι με τους ήχους της αρχαίας ύδραυλης στο Μουσείο της Ακρόπολης

Για την εκδήλωση στην αίθουσα του Παρθενώνα διατίθενται εισιτήρια ελεύθερης εισόδου στα εκδοτήρια του Μουσείου από τις 6.30 μ.μ. Με τα εισιτήρια ελεύθερης εισόδου, οι επισκέπτες μπορούν να περιηγηθούν την αίθουσα του Παρθενώνα από τις 6.30 μ.μ. έως το κλείσιμο του Μουσείου στις 10 μ.μ.

Μουσείο Ακρόπολης
Διονυσίου Αρεοπαγίτου 15, Αθήνα
Τηλ. 210 9000900

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος