“Μουσικά πορτρέτα” με τον Αλκίνοο Ιωαννίδη στο Μέγαρο

Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης παρουσιάζει δύο πτυχές της δημιουργικής του πορείας στο Μέγαρο Μουσικής, σε δύο συναυλίες, την Πέμπτη 29 και την Παρασκευή 30 Μαρτίου, στις 8 το βράδυ, μεταφέροντάς μας εκεί όπου η λέξη και η νότα γίνονται ένα.

Είναι η πρώτη φορά που διοργανώνονται, σε συνεργασία με την «Κίνηση Ανάπηρων Καλλιτεχνών», σε κλειστό συναυλιακό χώρο στην Ελλάδα μουσικές παραστάσεις καθολικής προσβασιμότητας και σε άτομα με αναπηρία, οι οποίες συνοδεύονται από ταυτόχρονη διερμηνεία στην ελληνική νοηματική γλώσσα, ενδογλωσσικούς υπέρτιτλους και ακουστική περιγραφή στα ελληνικά.

Στο πρώτο μέρος ακούγεται, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, η μουσική του για τις «Βάκχες» του Ευριπίδη, σε μετάφραση Γιώργου Χειμωνά, για γυναικεία και ανδρική φωνή, ηθοποιό, δύο όμποε, κρουστά, γυναικεία χορωδία και ορχήστρα εγχόρδων. Στις Βάκχες, τους ρόλους του ηθοποιού, του κρουστού και του τραγουδιστή κρατά ο ίδιος ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, ενώ τα μέρη της Κορυφαίας αποδίδει η σοπράνο Αγάπη Παπαμήτσου. Τα μέρη για σόλο όμποε ερμηνεύουν ο Γιάννης Οικονόμου και ο Γιάννης Τσελίκας. Μαζί τους, η Γυναικεία Χορωδία Opus Femina ΚΕΠΑΠ Δήμου Κορινθίων (διεύθυνση χορωδίας: Φάλια Παπαγιαννοπούλου) και η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ υπό τον μαέστρο Γιώργο Κουντούρη.

“Μουσικά πορτρέτα” με τον Αλκίνοο Ιωαννίδη στο Μέγαρο

Το δεύτερο μέρος είναι αφιερωμένο στο τραγούδι, τέχνη ιερή όσο και παρεξηγημένη. Τραγούδια από το σύνολο της δισκογραφίας του Αλκίνοου Ιωαννίδη παρουσιάζονται μέσα από μια νέα ενορχηστρωτική προσέγγιση για κιθάρα, φωνή, γυναικεία χορωδία και ορχήστρα εγχόρδων. Ο ίδιος βρίσκεται επί σκηνής σαν μουσικός και τραγουδιστής.

 Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης για τις Βάκχες

“Η μουσική γράφτηκε την άνοιξη του 2011 για την παράσταση του σκηνοθέτη όπερας Paolo Baiocco στον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου. Το 2012 μετέγραψα το έργο στη σημερινή του σύνθεση οργάνων και φωνών, για να παρουσιαστεί στη Φιλαρμονική της Αγίας Πετρούπολης. Το επεξεργάστηκα ξανά πρόσφατα, μετά την πρόσκληση του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, και έτσι παρουσιάζεται σήμερα πιο ολοκληρωμένο, σαν ένα ιδιόμορφο ορατόριο…”

Ευριπίδη, Βάκχες (2011, μεταγραφή 2017)

Τα μέρη: Μονόλογος Διονύσου / Πάροδος / Α΄ Στάσιμο / Β΄ Στάσιμο / Γ΄ Στάσιμο / Δ΄ Στάσιμο / Μονόλογος Αγγέλου Β΄ / Ε΄ Στάσιμο / Έξοδος

και για το τραγούδι

“Γνώρισα χωριστά τον λόγο και τη μουσική. Είχα την τύχη να μεγαλώσω σε σπίτι χωρίς ακριβά έπιπλα, αλλά με πολλά βιβλία και κλασικούς δίσκους. Όταν, σε μικρή ηλικία και μέσα από τους Έλληνες δημιουργούς της δεκαετίας του ’70, συνειδητοποίησα πως η λέξη και η νότα σμίγουν και γεννούν ένα παιδί που λέγεται Τραγούδι, το ερωτεύτηκα […].

Το τραγούδι είναι τέχνη ιερή, που χωράει, εξιστορεί, εκφράζει και καθαγιάζει τα πάντα: την πτώση μιας αυτοκρατορίας και την πτώση ενός μεθυσμένου στον δρόμο, τον Θείο Έρωτα και τον φευγαλέο, το παντοτινό υπαρξιακό βάραθρο και το εφήμερο, στιγμιαίο πέταγμα ενός πουλιού. Μας ταξιδεύει αμφίδρομα στο βαθύτερο μέρος του εαυτού μας και στον απέραντο έξω κόσμο. Μας δίνει προσωπική ταυτότητα, ενώ μας ενσωματώνει στο σύνολο. Μας ορίζει συλλογικά, αγγίζοντάς μας προσωπικά”.  […]

“Μουσικά πορτρέτα” με τον Αλκίνοο Ιωαννίδη στο Μέγαρο

Πέμπτη 29, Παρασκευή 30 Μαρτίου, στις 8 το βράδυ

Τιμές εισιτηρίων

9 € (φοιτητές, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, ΑΜΕΑ, 65+, πολύτεκνοι) ● 12 € ● 18 € ● 26 € ● 32 € ● 38 € ● 45 €

Μέρος Α΄

Σε πρώτη πανελλήνια παρουσίαση η μουσική του για τις Βάκχες του Ευριπίδη

Μέρος Β΄

Τραγούδια από τη δισκογραφία του, ενορχηστρωμένα για χορωδία και ορχήστρα

Σύνθεση, ενορχήστρωση, ερμηνεία: Αλκίνοος Ιωαννίδης

Υψίφωνος: Αγάπη Παπαμήτσου

Σόλο όμποε: Γιάννης Οικονόμου, Γιάννης Τσελίκας

Γυναικεία Χορωδία Opus Femina ΚΕΠΑΠ Δήμου Κορινθίων

Διεύθυνση Χορωδίας: Φάλια Παπαγιαννοπούλου

Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ

Μουσική διεύθυνση: Γιώργος Κουντούρης

Μέγαρο Μουσικής

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος