Μ. Σουλτς: Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν εγκρίνει την κατάργηση βίζας για τους Τούρκους πολίτες

Τον υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας Βολκάν Μποζκίρ , συνάντησε σήμερα το απόγευμα στο Στρασβούργο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, στο περιθώριο της Συνόδου του ΕΚ.

«Εξήγησα στον υπουργό» πρόσθεσε ο κ. Σουλτς, «τους λόγους για τους οποίους δεν έστειλα στην αρμόδια Επιτροπή το έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κατάργηση των ταξιδιωτικών θεωρήσεων για τους Τούρκους πολίτες. Αναγκάστηκα να σταματήσω τη διαδικασία διότι οι προϋποθέσεις, που κατά τη δική μας άποψη πρέπει να πληροί η τουρκική πλευρά, δεν πληρούνται σήμερα, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο» τόνισε.

Ο πρόεδρος του ΕΚ διευκρίνισε ότι η απόφασή του βασίζεται στο ότι τα 72 μέτρα για τα οποία έχει δεσμευθεί η Τουρκία και που έχουν υιοθετηθεί από το τουρκικό κοινοβούλιο δεν πληρούνται, γι αυτό και σταμάτησε τη διαδικασία.

«Δεν πρέπει να το κρύβουμε, αυτό είναι ένα σημείο διαφωνίας, η κατάσταση δεν είναι επαρκώς έτοιμη για την έναρξη της διαδικασίας. Ο υπουργός παρουσίασε τη θέση του, αυτή τη στιγμή δεν έχουμε ακόμα λύση», κατέληξε ο κ. Σουλτς.

«Η διαφωνία με την ΕΕ για τις βίζες έρχεται σε πολύ επικίνδυνες στιγμές» δήλωσε ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας Βολκάν Μποζκίρ, απαντώντας στη δήλωση του προέδρου Μάρτιν Σουλτς. Για τον Τούρκο υπουργό υπάρχει ένα θέμα «παρανόησης» σε ότι αφορά στις υποχρεώσεις της Τουρκίας. «Η Τουρκία εργάσθηκε πολύ σκληρά για να καταφέρει να πληροί τις προϋποθέσεις. Τα προβλήματα είναι πολιτικά και όχι μαθηματικά» υπογράμμισε υπονοώντας ότι δεν είναι θέμα 72 προϋποθέσεων αλλά των 5 που απομένουν.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος