Ο αρχιμάγειρας Κωνσταντίνος Μουζάκης μαγειρεύει υπέροχους λαχανοντολμάδες Θεσσαλίας και μας δίνει την παραδοσιακή συνταγή τους.
Υλικά
- 600 γραμμ. κιμά μοσχαρίσιο
- 600 γραμμ. κιμά χοιρινό
- 1 ματσάκι κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
- ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1 φλιτζάνι ρύζι γλασέ
- Αλάτι
- Πιπέρι
- 1 λάχανο
Για το αυγολέμονο
- 3 αυγά
- Από 2 μεγάλα λεμόνια, τον χυμό
Εκτέλεση
- Κόβουμε το κοτσάνι από το λάχανο.
- Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε νερό μέχρι τη μέση και ρίχνουμε το λάχανο να ζεματιστεί. Στη συνέχεια κόβουμε από τη βάση τα φύλλα ένα ένα και τα βάζουμε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν.
- Ζυμώνουμε κατόπιν τον κιμά με τα κρεμμύδια, τον μαϊντανό, τον άνηθο, το ρύζι, τρεις κουταλιές λάδι, αλάτι και πιπέρι.
- Παίρνουμε ένα ένα τα φύλλα από το λάχανο, τοποθετούμε πάνω λίγη γέμιση κιμά, κλείνουμε τις δύο άκρες και τυλίγουμε το φύλλο σαν ρολό. Όταν τελειώσουμε, βάζουμε τους ντολμάδες στην κατσαρόλα, στη βάση της οποίας έχουμε στρώσει ένα φύλλο λάχανο.
- Προσθέτουμε δύο φλιτζάνια νερό και 1 φλιτζάνι λάδι, τοποθετούμε ένα μεγάλο πιάτο πάνω στους ντολμάδες, για να μη μας ανοίξουν κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, και τους βράζουμε για 1 ώρα περίπου σε μέτρια φωτιά.
- Όταν ψηθούν, τους κατεβάζουμε από τη φωτιά, αφαιρούμε τον πιάτο, χτυπάμε τα αυγά με τον χυμό λεμόνι αυγολέμονο και περιχύνουμε τους ντολμάδες.
- Αν θέλουμε, αντί για αυγολέμονο, μπορούμε να πάρουμε λίγο από το ζουμί τους, να το προσθέσουμε σε ένα φλιτζάνι κρύο νερό στο οποίο έχουμε διαλύσει καλά μία μεγάλη κουταλιά κoρν φλάουρ και χυμό λεμονιού και να «δέσουμε» μια σάλτσα απλή και πιο πηχτή από το αυγολέμονο.
* Ο Κωνσταντίνος Μουζάκης είναι διευθυντής Γαστρονομίας & Υπεύθυνος Δράσεων Επισιτισμού στις Μόνιμες Κοινωνικές Δομές Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας του Ομίλου UNESCO Πειραιώς και Νήσων, μέλος της Ομοσπονδίας Αρχιμαγείρων Ελλάδας, μέλος της Παγκόσμιας Ενωσης Αρχιμαγείρων (WACS), Μέλος της Ένωσης Επτανησίων Ελλάδας & Υπεύθυνος τμήματος της Επτανησιακής Διατροφής, «CHEF EUROPE 2015», πιστοποιητής στον ΕΟΤ για το σήμα της ελληνικής κουζίνας.
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος