Κυριακάτικο Πρωινό για την ΕΛΕΠΑΠ.

Τα  Κυριακάτικα Πρωινά της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης συνεχίζονται με μία συναυλία που σκοπό έχει να ενισχύσει τα βήματα ζωής των παιδιών της ΕΛΕΠΑΠ. Το κουιντέτο ContraVento είναι ένα νέο σύνολο μουσικής δωματίου που αποτελείται από καταξιωμένους μουσικούς της Κ.Ο.Θ. και του Τ.Μ.Ε.Τ. του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και σκοπό έχει να διερευνήσει και να πραγματώσει ταξίδια στο ρεπερτόριο του ”πιάνο κουιντέτου” και της μουσικής δωματίου γενικά. Σε αυτή τη συναυλία λοιπόν το κουιντέτο μας προσκαλεί σε ένα άκρως ενδιαφέρον μουσικό ταξίδι με υπέροχες συνθέσεις των Ροσσίνι, Χούμελ και Φαρένκ.

Η ”Σονάτα Νο 4 σε σι ύφεση μείζονα” είναι ένα έργο που ο Ροσσίνι έγραψε σε ηλικία μόλις 12 ετών και παρόλες τις επιδράσεις του από την παραδοσιακή ιταλική μουσική, δικαιώνει με τις αναφορές του στον Μότσαρτ και τον Χάυντν το προσωνύμιο “il Tedeschino” (“ο μικρός Γερμανός”) που του έδωσαν στην Μπολώνια. Πρόκειται για ένα έργο πλούσιο σε συναισθήματα και ιδιαίτερα απαιτητικό δεξιοτεχνικά, που αποδεικνύει την αυθεντική ιδιοφυία του Ροσσίνι.

Το ”Κουιντέτο για πιάνο, βιολί, βιόλα, τσέλο και κοντραμπάσο σε μι ύφεση μείζονα, έργο 87” του Χούμελ είναι ένα από τα σημαντικότερα έργα του είδους. Το έργο αυτό καταφέρνει και συνδυάζει με υπέροχο τρόπο το δυναμισμό με το λυρισμό, ενώ με αλλεπάλληλες εναλλαγές στη διάθεση μπορεί να περνάει από το πάθος στη μελαγχολία και στη συνέχεια στη λαμπρότητα με ευκολία που συναρπάζει.

Το ”Πιάνο Κουιντέτο Νο.1 σε λα ελάσσονα, έργο 30” της Φαρένκ είναι ένα χαρακτηριστικό έργο του ρομαντισμού, με σπάνιο μελωδικό πλούτο, που ενσωματώνει όμως και επιρροές από κλασικούς συνθέτες, όπως ο Μότσαρτ και ο αγαπημένος της δημιουργού, Μπετόβεν. Η Φαρένκ σκορπά απλόχερα ενέργεια με ένα ιδιαίτερα εκφραστικό και δυναμικό κομμάτι, ενώ ταυτόχρονα διατηρεί τη κομψότητα και το δράμα που χαρακτηρίζει τη γραφή της.

Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2017, ώρα 12:00

Αίθουσα Συναυλιών Κ.Ο.Θ., Λ. Νίκης 73

Κουιντέτο ContraVento
Εύη Δελφινοπούλου
(βιολί), Δημήτριος Δελφινόπουλος (βιόλα), Dmitry Gudimov (βιολοντσέλο), Ευγένιος Πολίτης (κοντραμπάσο), Χριστίνα Σιδηροπούλου (πιάνο).

Πρόγραμμα:
Gioachino Rossini: Σονάτα Νο.4 σε σι ύφεση μείζονα, για βιολί, βιόλα, τσέλο και κοντραμπάσο
Johann Nepomuka Hummel: Κουιντέτο για πιάνο, βιολί, βιόλα, τσέλο και κοντραμπάσο σε μι ύφεση μείζονα, έργο 87
Louise Farrenc: Κουιντέτο για πιάνο, βιολί, βιόλα, τσέλο και κοντραμπάσο σε λα ελάσσονα, έργο 30, Νο.1

Τιμές εισιτηρίων: 10€

Κυριακάτικο Πρωινό για την ΕΛΕΠΑΠ.

Χορηγός Επικοινωνίας είναι η ΕΡΤ Α.Ε.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος