Κυπριακό: Δύσκολες διαβουλεύσεις στη Γενεύη – Επαφές Τσίπρα (video)

Στις συνεχιζόμενες συζητήσεις που διεξάγονται στη Γενεύη μεταξύ Αναστασιάδη-Ακιντζί δεν έχει σημειωθεί ουσιαστική πρόοδος. Στην Αθήνα, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις συναντήσεις του με τους πολιτικούς αρχηγούς, και ειχε τηλεφωνική επικοινωνία με Μέρκελ και Ολάντ.

Την ώρα που στη Γενεύη ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί επιχειρούν για μια ακόμα φορά να λύσουν το γόρδιο δεσμό του Κυπριακού η Αθήνα στέλνει μήνυμα στήριξης στον πρόεδρο Αναστασιάδη αλλά και αποφασιστικότητας για εξεύρευσης λειτουργικής λύσης στο πλαίσιο των αποφάσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και την ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θεωρεί “ως εξαιρετικά σημαντικό και θετικό το γεγονός ότι υπάρχει μια συναντίληψη όλων των πολιτικών δυνάμεων και υποστήριξη πάγιων θέσεων της ελληνικής πλευράς, σε σχέση με την αποφασιστικότητά μας από τη μια πλευρά να βρούμε μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση στο Κυπριακό πρόβλημα, από την άλλη πλευρά, όμως, και την αποφασιστικότητά μας να υπερασπιστούμε θέσεις που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο, από τις αποφάσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, αλλά και από την ίδια την ιδιότητα της Κύπρου, ως Κράτος – Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης”.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος είπε ότι “είναι σαφές για όλους μας και, βεβαίως, για τους Εταίρους μας και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι εκπτώσεις σε ό,τι αφορά την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν νοούνται. Διότι κάθε υποχώρηση ή υπαναχώρηση στον τομέα αυτόν θα σήμαινε ευθεία παραβίαση του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου. Η Ελλάδα, όπως και η Κύπρος άλλωστε, δεν διατίθενται να προχωρήσουν σε τέτοιες υπαναχωρήσεις. Και νομίζω ότι είναι πρώτη φορά που σε τέτοιες συνομιλίες και σε τέτοιο κρίσιμο σημείο υπάρχει και αυτή η ενότητα και αυτή η θωράκιση του Κυπριακού, επιτέλους, πάνω σε βάσεις οι οποίες δείχνουν ότι υπάρχουν όχι μόνον η Ελλάδα και η Κύπρος, αλλά και πολλοί άλλοι στην Διεθνή Κοινότητα και ιδίως στην Ευρωπαϊκή Ένωση που στηρίζουν την λύση, την βιώσιμη και δίκαιη λύση του Κυπριακού προβλήματος”.

Ξεκάθαρο ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού εξερχόμενος του προεδρικού τονίζοντας ότι «δεν νοείται να υπάρξει σχέδιο λύσης του Κυπριακού που θα δίνει τη δυνατότητα σε τρίτες χώρες να έχουν επεμβατικά δικαιώματα, στρατούς κατοχής» . Πρόσθεσε: “Σε αυτή την κατεύθυνση θεωρώ ότι, πέραν της ισχυρής εθνικής γραμμής, δημιουργείται και μια κοινή ευρωπαϊκή γραμμή. Διότι αυτά τα επιχειρήματα, είναι επιχειρήματα που συνάδουν τόσο με το Διεθνές όσο και με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα, μέχρι και την τελευταία στιγμή, εξεύρεσης λύσης σε αυτή την κατεύθυνση. Σε κάθε περίπτωση, όμως, το τελικό αποτέλεσμα, όπως είναι απολύτως κατανοητό, δεν εξαρτάται μόνο από τη μία πλευρά του τραπεζιού, αλλά και από την άλλη”.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα πάτε, κ. Πρωθυπουργέ, στη Γενεύη;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Νομίζω ότι με το χιόνι ήρθε η Γενεύη στην Αθήνα. Οπότε, θα δούμε.

Επικοινωνία Τσίπρα με Μέρκελ και Ολάντ

Οι συνομιλίες στην Ελβετία βρέθηκαν στον επίκεντρο των τηλεφωνικών επαφών του πρωθυπουργού με Άνγκελα Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντ. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τους δυο ηγέτες να αναδειχθεί μέσω της Ε.Ε. μια σαφής ευρωπαϊκή θέση ως προς την κατάργηση των εγγυήσεων και την αποχώρηση των κατοχικών στρατευαμάτων. Επιπλέν ζήτησε να σταλεί μήνυμα στην Αγκυρα ότι μια βιώσιμη λύση στο κυπριακό θα συνεισφέρει θετικά στις ευρωτουρκικές σχέσεις.

Την ίδια ώρα η Άγκυρα εμμένει στο θέμα των εγγυήσεων με τον Τούρκο πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ να δηλώνει: «Πρέπει να τεθεί υπό εγγύηση ένα σύστημα δίκαιης και ίσης διοίκησης στο νησί. Δεν επαρκεί η ασφάλεια μόνο μεταξύ των κοινοτήτων. Υπό το φως των πικρών εμπειριών πρέπει να τεθούν όλα υπό εγγύηση. Και για την Τ/κ πλευρά εγγύηση είναι η Τουρκία και για την Ε/κ η Ελλάδα»

Από τη Γενεύη ο πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε ότι εργαζόμαστε εντατικά για θετικά αποτελέσματα.

Την Τετάρτη είναι προγραμματισμένη συνάντηση με συζήτηση για το Εδαφικό και ακολούθως ανταλλαγή χαρτών που θα κρίνει σύμφωνα με τον Νίκο Χριστοδουλίδη σε μεγάλο βαθμό το πώς προχωράει η Διάσκεψη.

Πηγή: ΕΡΤ1
Ρεπορτάζ: Γιάννης Φασουλάς
Γενεύη: Νίκος Μελέτης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος