Κοζάνη: Έκθεση για το αρχαίο DNA στο Μουσείο Αιανής

Περιοδική έκθεση με θέμα «Αρχαίο DNA παράθυρο στο παρελθόν και το μέλλον»  εγκαινιάζεται την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου στις 11:30 το πρωί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής  στο Δήμο Κοζάνης.   Κοζάνη: Έκθεση για το αρχαίο DNA στο Μουσείο ΑιανήςΣτην έκθεση παρουσιάζονται τα αποτελέσματα της τριακονταετούς έρευνας του  παλαιογενετικού υλικού από τις προϊστορικές θέσεις στην Κοζάνη, στη Θεσσαλονίκη και στην Πιερία την οποία πραγματοποίησε η  Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου κ.Χριστίνα Παπαγεωργοπούλου.

Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την περιοχή της Κοζάνης καθώς , μελετήθηκε οστεολογικό υλικό της νεολιθικής εποχής και της εποχής χαλκού, με δείγματα που ελήφθησαν από τις ανασκαφές  που πραγματοποιήθηκαν στις Τοπικές Κοινότητες Κλείτου, Μαυροπηγής,  Κρεμαστής, Ξηρολίμνης και Ποντοκώμης. Η έκθεση περιλαμβάνει πλούσιο εποπτικό υλικό που σκοπό έχει να μυήσει τον επισκέπτη σε ένα σύγχρονο εργαστήριο ανάλυσης αρχαίου DNA, τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ Κοζάνης η Προϊσταμένη Αρχαιοτήτων Κοζάνης Αρετή Χονδρογιάννη, σημειώνοντας ότι οι εφαρμογές του αρχαίου DNA είναι πολλές και δίνουν απαντήσεις στην εξελικτική πορεία του ανθρώπου, ανάμεσα σε προϊστορικούς και σύγχρονους. Η κ. Χονδογιάννη χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική την έκθεση  καθώς μεταξύ άλλων όπως είπε αποσαφηνίζεται στον επισκέπτη, η έννοια του DNA, ο τρόπος διεξαγωγής της δειγματοληψίας, η επεξεργασία και τα συμπεράσματα.

Η έκθεση που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο δράσης της Γενικής Γραμματείας Τεχνολογίας και βασίζεται στην έρευνα που διεξάγει τα τελευταία χρόνια η  κ. Παπαγεωργοπούλου,   διοργανώνεται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης σε συνεργασία με το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και θα παραμείνει ανοιχτή έως και τον ερχόμενο  Ιούνιο 2017. Κατά τη διάρκεια της έκθεσης έχουν προγραμματιστεί εκπαιδευτικές δράσεις για μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίοι, θα έχουν τη δυνατότητα μιας βιωματικής περιήγησης γύρω από τη σύγχρονη έρευνα στο αρχαίο DNA.

ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ:Σύνταξη- Δέσποινα Αμαραντίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος