To γαστρονομικό ταξίδι στην Τήνο προς μια θάλασσα γεύσεων, εμπνεύσεων και Πολιτισμού κορυφώνεται το Σαββατοκύριακο, 12+13 Μαΐου 2018, οπότε ρίχνει αυλαία. Το Tinos Food Paths βασίζεται στην ήδη αναγνωρισμένη διατροφική παράδοση του νησιού, την οποία αναβιώνουν ντόπιοι μάγειρες και διάσημοι chef ενώ προχωρούν και σε τολμηρά εγχειρήματα για τη σύνδεσή της με τις σύγχρονες τάσεις στη Γαστρονομία.
Η διοργάνωση Tinos Food Paths βρίσκεται ήδη στην 4η χρονιά της και καθιερώνεται ως πρότυπο για τις αναγκαίες συνέργειες μεταξύ παραγωγών τοπικών προϊόντων υψηλής ποιότητας και επιχειρηματιών της εστίασης, ειδικά στα μικρά μέρη και στα νησιά της Ελλάδας.
Στον σχεδιασμό του γαστρονομικού Φεστιβάλ πρωταγωνιστούν απλοί άνθρωποι, αυθεντικά δείγματα του τοπικού λαϊκού Πολιτισμού, και σημαντικοί επαγγελματίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό: chef και μάγειροι, παραδοσιακοί και μοντέρνοι παραγωγοί, γευσιγνώστες, ειδικοί στο λάδι, στα αποστάγματα, στο κρασί και στη μπύρα, στα αλλαντικά και στα παστά, ακαδημαϊκοί, επιχειρηματίες, bloggers…
Παράλληλα, με τις κεντρικές εκδηλώσεις του Food Paths, σε χώρους Ππολιτισμού στο νησί λειτουργούν έκθεση ντόπιων φωτογράφων για την τηνιακή διατροφή αλλά και έκθεση εικαστικών για το περιστέρι ως στοιχείο του φυσικού περιβάλλοντος και ως σύμβολο στην Τήνο των 1.000+ περιστεριώνων. Το περιστέρι, σύμφωνα με τη βιβλιογραφία, ήταν επί αιώνες βασικό στοιχείο διατροφής, ξεχωριστό μεταξύ των εκτρεφόμενων βρώσιμων ειδών.
Αποτυπώματα αυτής της παράδοσης αναζήτησαν από την πρώτη μέρα του Tinos Food Paths 2018 εκατοντάδες επισκέπτες, ντόπιοι και μικρά παιδιά που ανταποκρίθηκαν σ’ ένα κάλεσμα (που συνεχίζεται ώς τις 13 Μαΐου) για περιπάτους μετά συνοδών στο χωριό Ταραμπάδος των Περιστεριώνων. Όλοι παρέλαβαν ένα χειροποίητο μπαστούνι περιπατητή, ένα δισάκι με υποτυπώδες αλλά χαρακτηριστικό τοπικό πρόγευμα, δροσίστηκαν με τσάι βοτάνων και έζησαν μιαν ανάταση από περιστεριώνα σε περιστεριώνα.
Οι μικροί φίλοι του Food Paths είχαν και έχουν τη δυνατότητα ν’ αποκτήσουν έναν εκπαιδευτικό φάκελλο-παιχνίδι για τους περιστεριώνες, με χάρτη της Τήνου, με εκπαιδευτικές καρτέλες και με διάτρητα σχήματα τοποθετημένα σε χαρτόνι ώστε να μπορούν να αποτυπώσουν εικαστικά ό,τι βλέπουν και ό,τι μαθαίνουν στη νέα αυτή εμπειρία τους.
Το καθαυτό γαστρονομικό πρόγραμμα της διοργάνωσης είχε αφετηρία, τη Δευτέρα 7 Μαΐου 2018, την παλιά ψαραγορά της Χώρας με τον Ηλία Μαμαλάκη, τον Στέλιο Παρλιάρο και τον Αγιορείτη Γέροντα Επιφάνιο.
Άπαντες μετέδωσαν στο κοινό το δικό τους πνεύμα για τη μυσταγωγία στην κουζίνα, χρησιμοποιώντας τοπικά προϊόντα.
Σπουδαίοι bartenders και ο εταίρος στην Ελλάδα του διεθνούς οργανισμού Difford’s Guide πρωτοτύπησαν με ένα εργαστήριο αιγιακών ποτών και αποσταγμάτων, δημιουργώντας cocktails τα οποία επιχειρούν να καθιερώσουν στην Ελλάδα και να προωθήσουν προς τη διεθνή αγορά.
**Ευχαριστούμε τον Στέλιο Κρητικό για τις φωτογραφίες
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος