Κομοτηνή: Ο κορονοϊός απειλεί την Οστρακοκαλλιέργεια της Βιστωνίδας

Ο κος Νίκος Σταμούδης είναι πρόεδρος του Αλιευτικού Συνεταιρισμού Οστρακοκαλλιεργητών της Βιστωνίδας. Εδώ και 15 περίπου χρόνια ασχολείται με τους συνεργάτες του με την καλλιέργεια των οστράκων, στην αρχή μυδιών και στη συνέχεια με την παραγωγή αχιβάδας, στο μέλλον και κυδωνιού. Στο παρελθόν είχαν «δοκιμάσει» και την τύχη τους με τα στρείδια και χτένια.

Κομοτηνή: Ο κορονοϊός απειλεί την Οστρακοκαλλιέργεια της Βιστωνίδας«Η παραγωγή της περιοχής είναι περίπου 750 με 800 τόνους μύδια ετησίως.» δηλώνει στην ΕΡΤ Κομοτηνής και μας καλωσορίζει φιλόξενα στο χώρο εργασίας. Δείχνοντας προς τον Βιστωνικό Κόλπο εξηγεί πως είναι χωρισμένος σε έξι «οικόπεδα»- έξι μονάδες. Σ’ αυτή την εκμετάλλευση απασχολούνται πέντε οικογένειες και τα προϊόντα τα προωθούν στα δύο Κέντρα αποστολής που βρίσκονται στην Περιφέρεια. Τα οποία τα επεξεργάζονται για να κάνουν τις εξαγωγές. «Το προϊόν είναι εξαγώγιμο. Το 95% περίπου οδεύει προς τις αγορές του εξωτερικού, δηλαδή Ιταλία, Γαλλία και Ισπανία.» δηλώνει ο κος Σταμούδης.

Κομοτηνή: Ο κορονοϊός απειλεί την Οστρακοκαλλιέργεια της ΒιστωνίδαςΟ κορονοϊός δεν αφήνει ανεπηρέαστη και αυτή τη δραστηριότητα. «Φέτος έχουμε οξύ πρόβλημα στη διάθεση της παραγωγής γιατί αυτή τη στιγμή οι παραδοσιακές μας αγορές, βασικά η Ιταλία, καθώς ο μεγαλύτερος όγκος εξάγεται στην Ιταλία, μετά στην Ισπανία και στο τέλος στη Γαλλία αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω της νέας Πανδημίας. Στις χώρες αυτές δεν σημειώνεται κατανάλωση . Υπάρχει ζήτημα αν θα μπορέσουμε να πουλήσουμε φέτος. Το πρόβλημα πια είναι με τις πωλήσεις» δηλώνει μην κρύβοντας την ανησυχία του. Καθώς, αυτή τη στιγμή τα μύδια μεγαλώνουν και οι ίδιοι δεν έχουν άλλο χώρο για να τα αναπτύξουν και δεν έχουν και χώρο για να βάλουν για την παραγωγή της επόμενης χρονιάς. «Με την άνοδο της θερμοκρασίας στα νερά θα εκδηλωθούν θάνατοι. Εδώ έχουμε ρηχά νερά και δεν μπορούμε να κάνουμε διαχείριση των μυδιών ,ώστε να τα βάλουμε σε μεγαλύτερα βάθη με χαμηλότερες θερμοκρασίες. Άρα, λογικά θα έχουμε απώλειες κι εκεί χρειαζόμαστε τη στήριξη του κράτους. Κάτι έχει πει το Υπουργείο , θα δώσει κάποιες βοήθειες ειδικού σκοπού περιμένουμε.» δηλώνει ο κος Σταμούδης.

Σύμφωνα με τον έμπειρο και δραστήριο πρόεδρο ο κλάδος έχει αρκετό ενδιαφέρον, ανήκει στον τομέα της αγροδιατροφής και λόγω της κλιματικής αλλαγής, όμως, αρκετές περιοχές μεταβάλλονται και πέφτει η παραγωγή τους ,είτε λόγω μόλυνσης, είτε λόγω αύξησης της θερμοκρασίας, είτε με διάφορες φυσικές αιτίες. «Σκεφτόμαστε και συζητάμε πολύ σοβαρά με την Περιφέρεια και με την Αναπτυξιακή Ροδόπης έχοντας κάνει ένα πλάνο σε συνεργασία με τον Αλιευτικό Συνεταιρισμό της Βιστωνίδας να αξιοποιήσουμε και τις λιμνοθάλασσες.» σημειώνει.

Τέλος, δεν παραλείπει να επισημάνει ότι κάνοντας μια εξυγίανση στο σύμπλεγμα των λιμνοθαλασσών της Περιφέρειας, περίπου οι έντεκα λιμνοθάλασσες από τις 25 συνολικά είναι εκμεταλλεύσιμες, θα μπορέσουν να εφαρμόσουν τη λεγόμενη κυκλική οικονομία. «Δηλαδή, βγάζοντας τη λάσπη και κάνοντας εκβάθυνση των λιμνοθαλασσών θα μπορούσαμε να καλλιεργήσουμε και όστρακα και φύκια , τα οποία εμφανίζουν εμπορικό ενδιαφέρον, και δημιουργία θέσεων εργασίας. Αλλά και να βελτιώσουμε την ποιότητα του ψαριού. Το πρόβλημα στις λιμνοθάλασσες είναι η έλλειψη οξυγόνου. Λόγω της συγκέντρωσης λάσπης και μη σωστής διαχείρισης των λιμνοθαλασσών. Πιστεύω ότι μας ακούει η πολιτεία και θα έχουμε κάποιο θετικό αποτέλεσμα. Θα μπορέσουμε να βάλουμε μπρος κάποια από τα σχέδια μας.» καταλήγει παραμένοντας πάντα αισιόδοξος όπως άλλωστε η ενασχόληση με την παραγωγή προστάζει.
Φώτο: Ο κος Νίκος Σταμούδης στο Φανάρι ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία- βίντεο: Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος