Κ. Γιαννίδης: Στα 8 δισ. ευρώ «σκαρφάλωσαν» οι εισαγωγές από Κίνα το 2022

Το εμπόριο της Ελλάδας με τον γίγαντα της Ασίας, την Κίνα, βρίσκεται σε ανοδική τροχιά, με κυρίαρχες τις εισαγωγές κινεζικών εμπορευμάτων που εκτοξεύτηκαν μέσα σε έναν χρόνο στα 8 δισ. ευρώ, σύμφωνα με όσα δήλωσε στην ΕΡΤ ο Πρόεδρος του Ελληνοκινεζικού Επιμελητηρίου, Κωνσταντίνος Γιαννίδης.

«Υστερούν πάρα πολύ οι εξαγωγές μας εν συγκρίσει με τις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων. Έχουν γίνει επανειλημμένες προσπάθειες να κλείσει η «ψαλίδα» εισαγωγών – εξαγωγών, όμως εκ των πραγμάτων είναι δύσκολο» τόνισε.

Αναφερόμενος στους κλάδους που πρωταγωνιστούν στις ελληνικές εξαγωγές στην Κίνα, ο κ. Γιαννίδης ανέφερε πως στην πρώτη θέση βρίσκονται τα πετρελαϊκά προϊόντα και ακολουθούν τα μάρμαρα, οι μηχανές φυγοκέντρησης, διάφορα μεταλλεύματα και τέλος τα φάρμακα. Στις εισαγωγές από την Κίνα, προηγούνται οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές και ακολουθούν οι ηλεκτρικές διατάξεις (συνδέσεις, πίνακες, καλώδια κλπ), οι τηλεφωνικές συσκευές, οι συσκευές κλιματισμού και συσκευές φωτισμού κ.α.

Σύμφωνα με τον Γιαννίδη, οι εισαγωγές προϊόντων από την Κίνα ήταν της τάξης των 5 δισ. ευρώ σύμφωνα με τα στοιχεία του 2021, ενώ μέσα σε ένα χρόνο (το 2022) «σκαρφάλωσαν» στα 8 δισ. ευρώ.

Ο κ. Γιαννίδης μίλησε και για τo πρόγραμμα golden visa το όριο της οποίας αυξήθηκε από τον Ιανουάριο στα 500.000 ευρώ (από 250.000 ευρώ), ενώ αναφέρθηκε και στην αύξηση των τουριστών από την Κίνα, οι οποίοι εκτός από την Σαντορίνη, επισκέπτονται πλέον και την Αθήνα, τους Δελφούς, την Ολυμπία κ.α.

Σε ότι αφορά το ασταθές γεωπολιτικό σκηνικό με τους πολέμους στην Ευρώπη και στη Μέση Ανατολή, ο πρόεδρος του Ελληνοκινεζικού Επιμελητηρίου επισήμανε πως «υπάρχουν και επιχειρήσεις που με όλες αυτές τις κρίσεις στέκονται όρθιες, είτε γιατί έχουν προβλέψει πώς να ξεπερνάνε τις δύσκολες κρίσεις έχοντας ρεζέρβες, είτε γιατί διαθέτουν την αναγκαία ρευστότητα και το σωστό προσωπικό».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος