Ισπανία: Κασάδο ή Αγιούσο; Το δίλημμα για την ηγεσία του Λαϊκού Κόμματος

Ανταπόκριση: Δώρα Μακρή

Η κρίση στους κόλπους του ισπανικού Λαϊκού Κόμματος που ξέσπασε χθες δεν είναι απλώς μία υπόθεση που αφορά στους δελφίνους του κόμματος και στις εσωτερικές διαμάχες. Αφορά κυρίως στο ποιος θα ηγηθεί τελικά του κόμματος με στόχο να κερδίσει ή όχι τις βουλευτικές εκλογές του 2023.

Το εθνικό συνέδριο του κόμματος θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο καλοκαίρι και οι σύνεδροι θα αποφασίσουν αν ο Πάμπλο Κασάδο θα συνεχίζει να ηγείται του κόμματος και να νικήσει στις εκλογές τους Σοσιαλιστές και τον Πέδρο Σάντσεθ.

Η Ισαβέλ Ντίαθ Αγιούσο, πρόεδρος της Αυτονομίας της Μαδρίτης, κυβερνά την πλέον σημαντική Αυτονομία καθώς στη Μαδρίτη συγκεντρώνονται όλες οι εξουσίες του κράτους όπως και τα ΜΜΕ κάτι που επικοινωνιακά σημαίνει την μεγαλύτερη δυνατή προβολή για τον εκάστοτε πρόεδρο της τοπικής κυβέρνησης.

Ανεξάρτητα από την υπερπροβολή της στα ΜΜΕ και την επικοινωνιακή της δεινότητας, η Αγιούσο μέχρι σήμερα είναι η μόνη που θα μπορούσε να διεκδικήσει ακόμα και την ηγεσία του Λαϊκού Κόμματος σε εθνικό επίπεδο. Και αυτό σαφώς προκαλούσε τον μεγάλο πονοκέφαλο για τους άμεσους συνεργάτες του Κασάδο.

Η αφορμή για την κρίση που σηματοδοτεί τέλος εποχής για το Λαϊκό Κόμμα, ήταν η αποκάλυψη στα ΜΜΕ από την ίδια, ότι η ηγεσία του κόμματος επιχειρεί την εξαφάνισή της από το πολιτικό προσκήνιο. Η ουσία είναι ότι τον Απρίλιο του 2020, εταιρία που διαθέτει παιδικός της φίλος υπέγραψε συμβόλαιο 1,5 εκατ. ευρώ με την Αυτονομία της Μαδρίτης για την πώληση μασκών για την πανδημία και από την μεσολάβηση ο αδελφός της Τομάς εξασφάλισε προμήθεια 286.000 ευρώ.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο ο Πάμπλο Κασάδο κάλεσε την Αγιούσο και της ζήτησε εξηγήσεις για το συγκεκριμένο συμβόλαιο, εξηγήσεις τις οποίες αποφάσισε η ίδια να δώσει χθες στον Τύπο προκαλώντας την έκπληξη του κόμματός της. Ήδη τα όργανα του κόμματος ξεκίνησαν ΕΔΕ για την Αγιούσο και ο Πάμπλο Κασάδο δήλωσε σήμερα το πρωί ότι η κρίση αυτή ζημιώνει την εικόνα του Λαϊκού Κόμματος.

Η ηγεσία του κόμματος δηλώνει ότι ουδέποτε χρησιμοποίησε ιδιωτικούς ντετέκτιβ για την παρακολούθηση της Αγιούσο, όμως ηχογραφημένες δηλώσεις εταιρίας ντετέκτιβ αναφέρουν ότι όντως μέλη του κόμματος, τους προσέγγισαν ζητώντας τις υπηρεσίες τους. Αργά το απόγευμα χθες παραιτήθηκε από την θέση του μέλος του κόμματος που υπηρετούσε στον Δήμο της Μαδρίτης ( που επίσης κυβερνάται από το Λαϊκό Κόμμα) καθώς φέρεται ότι εμπλεκόταν άμεσα με αυτές τις παρακολουθήσεις της Αγιούσο.

Ο Πάμπλο Κασάδο, εξελέγη πρόεδρος του Λαϊκού Κόμματος στο συνέδριό του τον Ιούλιο του 2018, αμέσως μετά την παραίτηση του πρώην πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι. Ο τελευταίος έχασε την πρωθυπουργία μετά την πρόταση μομφής των Σοσιαλιστών που τον έριξαν από την κυβέρνηση. Ο Κασάδο προσπάθησε με κάθε τρόπο να αποσυνδέσει το κόμμα από τα τεράστια σκάνδαλα διαφθοράς που οδήγησαν στη φυλακή πολλά στελέχη του , ακόμα και πρώην υπουργούς. Επιπλέον η εμφάνιση του ακροδεξιού κόμματος VOX το οποίο είναι τρίτο κόμμα στη Βουλή και συνεχώς κερδίζει έδαφος σε όλες τις τοπικές εκλογές τοποθετεί την ηγεσία Κασάδο σε πολύ δύσκολη θέση καθώς βλέπει συνεχώς την απώλεια ψηφοφόρων του κόμματός του.

Το αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών στην Αυτονομία της Καστίγια και Λεόν απέδειξε ότι το σκηνικό σε εθνικό επίπεδο σηματοδοτεί την ομηρία του Λαϊκού Κόμματος από την ακροδεξιά, με την οποία ο Κασάδο δεν επιθυμεί καμία συμμαχία, όμως ήδη έχει αναγκαστεί να την αποδεχτεί σε αρκετές περιοχές.

Αν τελικά η Αγιούσο οδηγηθεί σε παραίτηση ο Κασάδο μπορεί να αναπνεύσει ελεύθερα μέχρι το συνέδριο. Όμως αν η Αγιούσο επιβιώσει τότε στο επόμενο συνέδριο το δίλημμα “Κασάδο ή Αγιούσο” θα είναι  πανταχού παρών.

Χθες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε μικρή συγκέντρωση ψηφοφόρων της Αγιούσο έξω από τα γραφεία του Λαϊκού Κόμματος ζητώντας την παραίτηση του Πάμπλο Κασάδο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος