Γεωπολιτικά παιχνίδια εξουσίας από Ρωσία και Κίνα για τον έλεγχο διαχείρισης του Διαδικτύου, βλέπει το Ινστιτούτο Stratfor, σχολιάζοντας ότι η κίνηση ήταν αναμενόμενη βάσει της έκρηξης χρηστών που παρουσίασαν οι δύο χώρες. Στο διάστημα 2004-2014 τετραπλασιάστηκαν οι Ρώσοι πολίτες που εθίστηκαν στο Διαδίκτυο και εξαπλασιάστηκαν οι Κινέζοι που συνδέθηκαν online και πλέον ξεπερνούν τα 641 εκατομμύρια.( σχετικό διάγραμμα)
Στη Ρωσία τέθηκε σε ισχύ από την 1η Σεπτεμβρίου ο νόμος , που σύμφωνα με την ανάλυση, δίνει στο Κρεμλίνο άλλοθι για την παρακολούθηση και τον έλεγχο της διακίνησης πληροφοριών μέσω Διαδικτύου όχι μόνον εντός της ρωσικής επικράτειας.
Ξένες εταιρείες, αντιπολιτευόμενοι και ακτιβιστές, καταγγέλουν τον Βλαντιμίρ Πούτιν για απόπειρα να ξαναγράψει τους κανόνες και τα πρότυπα του Διαδικτύου, βάσει του νόμου που το Κρεμλίνο αποκαλεί «ασπίδα προστασίας των Ρώσων πολιτών από τις απειλές των αμερικανικών υποκλοπών –παρεμβολών στον κυβερνοχώρο με τη συλλογή και αποθήκευση προσωπικών δεδομένων σε επίσημο διακομιστή» .
Το ερώτημα είναι , σύμφωνα με το Stratfor, εάν η Google, το Facebook ή το Twitter θα δραστηριοποιηθούν επιχειρηματικά για να χτίσουν κέντρο δεδομένων στη Ρωσία ή εάν οι Ρώσοι χρήστες του Διαδικτύου θα αποκλειστούν από την πρόσβαση στις παγκόσμιες αυτές διευθύνσεις.
Παράλληλα, η Κίνα προωθεί πιο αυστηρά μέτρα από τη Ρωσία σχετικά με τη λογοκρισία και τον έλεγχο των δεδομένων στο Διαδίκτυο και η συνεργασία εδραιώνεται πολιτικά. Μέσω της ομάδας BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική) που συστάθηκε για να αμφισβητήσει την αμερικανική παντοδυναμία, η Μόσχα και το Πεκίνο βρίσκουν έρεισμα για να αμφισβητήσουν και την de facto αμερικανο-κεντρική διαχείριση του Διαδικτύου, αναφέρεται στο δημοσίευμα.
Υπενθυμίζεται επίσης ότι τον περασμένο Ιανουάριο, η Ρωσία και τα άλλα πέντε της ομάδας SCO – Κίνα, το Καζακστάν, το Κιργιστάν, το Τατζικιστάν και το Ουζμπεκιστάν – υπέβαλε ένα προσχέδιο ψηφίσματος στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών με τίτλο “Ο Διεθνής Κώδικας Δεοντολογίας για την Ασφάλεια Πληροφοριών”.
Το έγγραφο χαρακτηρίστηκε ως πρόταση για διακυβερνητικό μοντέλο διαχείρισης του Διαδικτύου και αποτελούσε απάντηση στις διαρροές από τον πρώην Αμερικανό πράκτορα Έντουαρντ Σνόουντεν για την παγκόσμια κατασκοπεία στον κυβερνοχώρο αλλά και στις επίσημες καταγγελίες της Ουάσιγκτον για στρατό χάκερ από την Κίνα που απειλεί online τα αμερικανικά συμφέροντα.
Η Ρωσία και η Κίνα δεν είναι οι μόνες χώρες που βλέπουν την εθνική και εξωτερική πολιτική τους να επηρεάζεται από το Διαδίκτυο. Όμως, συνασπίζονται ζητώντας παγκόσμιους κανόνες διαχείρισης που εξυπηρετούν τη γεωπολιτική τους θέση, υπογραμμίζει το Ινστιτούτο.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος