Η “Ραδιοτηλεόραση” γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης (video)

Η Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Μαρτίου “ζωντανεύοντας” ιστορίες, μύθους, θρύλους, λαϊκά παραμύθια, που έχουν μεταφερθεί από γενιά σε γενιά μέσω της προφορικής αφήγησης. Η Ραδιοτηλεόραση γιορτάζει την ημέρα αυτή μ’ ένα διαδραστικό αφιέρωμα που περιλαμβάνει άρθρα, εκδηλώσεις και βίντεο με παιδιά που μας αφηγούνται, με μοναδικό τρόπο, τα δικά τους παραμύθια…

Η “Ραδιοτηλεόραση” γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης (video)Η Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης έχει τις ρίζες της στην εκδήλωση αφήγησης Alla berattares dag (Η Ημέρα όλων των Παραμυθάδων), που διοργανώθηκε για πρώτη φορά στη Σουηδία, στις 20 Μαρτίου 1991, και έγινε δεκτή με τόσο ενθουσιασμό, ώστε απέκτησε φανατικούς υποστηρικτές που διέδωσαν την ιδέα. Από εκεί έφτασε μέχρι το Περθ της Αυστραλίας, όπου το 1997 αφηγητές συντόνισαν μια μεγάλη Γιορτή των Ιστοριών, διάρκειας 5 εβδομάδων. Το 2001 ξεκίνησε το σκανδιναβικό δίκτυο αφήγησης Ratatosk και η εκδήλωση εξαπλώθηκε από τη Σουηδία στη Νορβηγία, τη Δανία, τη Φινλανδία και τη Λιθουανία.

Το 2003 έφτασε μέχρι τον Καναδά και άλλες χώρες, οπότε η εκδήλωση έγινε γνωστή διεθνώς ως Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης. Το 2005 είχε μια σπουδαία κορύφωση στις 20 Μαρτίου, με γεγονότα σε 25 χώρες σε 5 ηπείρους. Από τότε, τέτοιου είδους εκδηλώσεις άρχισαν να γίνονται σε πολλά μέρη του κόσμου καθιερώνοντας τον θεσμό.

Στην Ελλάδα γιορτάστηκε για πρώτη φορά το 2010 από το Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών, με επίσημο προσκεκλημένο τον Mats Rehnman, Σουηδό αφηγητή και μέλος του Fabula storytelling organization, ο οποίος είναι ένας από τους πρωτεργάτες του δικτύου και έχει σχεδιάσει το λογότυπο της Παγκόσμιας Ημέρας Αφήγησης.

Στην Κύπρο γιορτάζεται φέτος (2017) για πρώτη φορά από το Κέντρο Λόγου και Τεχνών «Τεχνοδρόμιο».

Η προφορική αφήγηση συνδέεται με την κοινωνικότητα των ανθρώπων, όταν τα βράδια μαζεύονταν γύρω από τη φωτιά για να διηγηθούν τις εμπειρίες της ημέρας. Η αφήγηση είναι παλιά όσο ο λόγος. Ιστορίες, μύθοι, θρύλοι, λαϊκά παραμύθια, έχουν μεταφερθεί από γενιά σε γενιά μέσω της προφορικής αφήγησης.

Η “Ραδιοτηλεόραση” γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης (video)

Τέσσερις οργανισμοί από Ελλάδα και Κύπρο γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης,  που έχει φέτος ως θέμα τις «Μεταμορφώσεις».

Το Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών στην Αθήνα, ο Σύλλογος Φίλοι Αμαρίου στο Ρέθυμνο, το  Κέντρο Λόγου και Τεχνών «Τεχνοδρόμιο» στη Λεμεσό και οι Lupus in Fabula, στη Θεσσαλονίκη, τιμούν τη φετινή επέτειο με αφηγηματικές εκδηλώσεις από το Σάββατο 18 Μαρτίου έως και την Τρίτη 21 Μαρτίου 2017.

Ὀραμἀ τους είναι να δημιουργηθεί, ένα δίκτυο πόλεων και  συνεργασιών, με κοινό στόχο, τη διάδοση της αφηγηματικής τέχνης και της προφορικής παράδοσης.

Οι τέσσερις οργανισμοί  επιδιώκουν με τις εκδηλώσεις που οργανώνουν να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον φιλόξενο, εύφορο και ανοιχτό να υποδεχτεί τα φετινά παραμύθια των μεταμορφώσεων, καθώς και να διευρυνθεί το κοινό που θα γνωρίσει και θα γευτεί τη μαγεία της αφήγησης. Να διαδοθεί ακόμα περισσότερο η δύναμη της προφορικότητας, η ψυχική ανάταση και συντροφικότητα που καλλιεργεί η τέχνη της αφήγησης και μοιράζονται παραμυθάδες και λάτρεις των παραμυθιών όταν τους ενώνουν οι λέξεις και ο κόσμος των παραμυθιών.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών

Χίλιες και μία Νύχτες

Το Σάββατο 18 Μαρτίου 2017 στις 20:30 και την Κυριακή 19 Μαρτίου 2017, στις 19:30, το «Σπίτι των Παραμυθιών – Το Μουσείο Αλλιώς» θα γεμίσει αρώματα και εικόνες Ανατολής, με επιλογές από τις εξαιρετικές ιστορίες που αφηγείται η Σεχραζάτ στις «Χίλιες και μια νύχτες».

Δεκατρείς αφηγητές και τρεις μουσικοί θα μας αφηγηθούν κάθε μέρα διαφορετικές ιστορίες και θα μας ταξιδέψουν σε τόπους μακρινούς. Θα επισκεφτούμε μαγικές πολιτείες, θα γνωρίσουμε βεζίρηδες, πρίγκιπες, βασιλοπούλες, έναν μικρό καδή, γνωστικούς και κουτοπόνηρους εμπόρους, τελώνια και άλλα υπερφυσικά πλάσματα!

Δευτέρα 20 Μαρτίου 2017, ώρα 18:30

Ενότητα: Λαϊκά παραμύθια του κόσμου

«Παραμύθια για δυο καρέκλες»

Καρέκλες η μια απέναντι στην άλλη. Στη μία ένας αφηγητής. Στην απέναντι ένας ακροατής. Κάπου υπάρχει μια καρέκλα και μια ιστορία για τον καθένα μας. Σε αυτή την ενότητα ο καθένας μπορεί να πει και να ακούσει μία ιστορία.

19:30

Ενότητα: Μυθολογία

«Αλφειός και Αρεθούσα»

Αφήγηση: Γεωργία Φρουτζιάλα

«Έρωτας και Ψυχή»

Αφήγηση: Κάτια Καντούρη

Η “Ραδιοτηλεόραση” γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης (video)20:45

Ενότητα: Λογοτεχνία

«Με τα φτερά του Μωπασάν»

Αφήγηση διηγημάτων του Γκι Ντε Μωπασάν. Μεταμορφώσεις της μοίρα, του έρωτα, των θεών και των δαιμόνων. Αφήγησεις από τους τελειόφοιτους της Σχολής Αφηγηματικής Τέχνης: Παναγιώτης Αμανατίδης, Νάντια Γιώτη, Ανεζούλα Κατσιμπίρη, Μαρία Κρητικάκη, Θαλασσινή Μπράτσου, Ζωή Μώρου, Αριάδνη Νάνου, Αγγελική Νιάρχου, Κωνσταντίνα Σόγια.

Διδασκαλία – Καλλιτεχνική επιμέλεια: Εύη Γεροκώστα

Η είσοδος σε όλες της εκδηλώσεις της 20ής Μαρτίου είναι δωρεάν.

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Για περισσότερες πληροφορίες στο Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος