Γαλλία: Το ουκρανικό «εργαλείο» προεκλογικής καμπάνιας για τις ευρωεκλογές

Στη Γαλλία η Εθνοσυνέλευση υπερψήφισε τη Γάλλο-ουκρανική συμφωνία το βράδυ της Τρίτης (12/3) με 372 ψήφους υπέρ, 99 κατά. Το ακροδεξιό κόμμα της Μαριν Λε Πεν απείχε. Το κόμμα του Μελανσόν η «Ανυπότακτη Γαλλία» καταψήφισε. Η ψηφοφορία ήταν συμβολική αλλά ο Πρόεδρος Μακρόν θα την εκμεταλλευτεί ως εργαλείο προεκλογικής καμπάνιας.

Ανταπόκριση -Παρίσι: Θωμαΐς Παπαΐωάννου


Την Πέμπτη το βράδυ (13/3) θα δώσει συνέντευξη σε δημοσιογράφους του ιδιωτικού καναλιού TF1 και του δημόσιου France 2 στο πλαίσιο των δελτίων ειδήσεων των 2 καναλιών. Σύμφωνα με το περιβάλλον του Γάλλου Προέδρου, ο Μακρόν «θα μιλήσει απευθείας στους Γάλλους» για την Ουκρανία που επηρεάζει «την καθημερινότητα και το μέλλον τους». Ο Εμανουέλ Μακρόν επιθυμεί να θέσει καθαρές προοπτικές για το ρόλο της Γαλλίας.

Όμως η Ουκρανία είναι αλληλένδετη με την προεκλογική καμπάνια των ευρωεκλογών στη Γαλλία.
Το κόμμα του Μακρόν, «Αναγέννηση», θεωρεί ως βασικό αντίπαλο το ακροδεξιο «Εθνική Συσπείρωση». Η επικεφαλής της Ακροδεξιάς κοινοβουλευτικής ομάδας, Μαριν Λε Πεν, επέλεξε να απέχει από τη συζήτηση και ψηφοφορία για το ουκρανικό θέμα αποφεύγοντας την παγίδα που της έστησε ο Γάλλος Προέδρος.

Ο Μακρον σκοπεύει να το εκμεταλλευτεί, να υπογραμμίσει την αμφισημία του ακροδεξιού κόμματος όσον αφορά τη στάση τους απέναντι στον Πούτιν, υποχρεώνοντας τα υπόλοιπα κόμματα να τον υποστηρίξουν στην προσπάθεια.

Στις εθνικές εκλογές, αυτή η στρατηγική ονομάζεται “δημοκρατικό μέτωπο” αλλά στις ευρωεκλογές η δυναμική είναι διαφορετική. Η αδιαφορία των ψηφοφόρων που εκφράζεται με αποχή ρεκόρ αλλά και το ακροδεξιό αγαπημένο θέμα της παράνομης μετανάστευσης λόγω απραξίας της ΕΕ, άποψη που μοιράζεται και η γαλλική κλασική δεξιά, ευνοεί την Μαριν Λε Πεν όσο κι αν η σκιά του Πούτιν πλανάται πάνω από τα οικονομικά του κόμματος της. Οι δημοσκοπήσεις της δίνουν το προβάδισμα κατά 10 μονάδες, προς το παρόν.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος