Γαλλία: Παραιτήθηκε ο Φρανσουά Μπαϊρού από την κυβέρνηση Μακρόν

Τρεις από τους υπουργούς του Εμμανουέλ Μακρόν οι οποίοι στήριξαν την υποψηφιότητά του για την προεδρεία παραιτούνται από το υπουργικό συμβούλιο. Πρόκειται για τους Φρανσουά Μπαϊρού υπουργό Δικαιοσύνης, την υπουργός Άμυνας Σιλβί Γκουλάρ καθώς και την υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μαριέλ ντε Σαρνέζ.

Ο Φρανσουά Μπαϊρού, υπουργός Δικαιοσύνης και βασικός σύμμαχος του Εμμανουέλ Μακρόν εγκαταλείπει την κυβέρνηση, όπως μεταδίδει το AFP, καθώς το κόμμα του μάχεται με ένα σκάνδαλο χρηματοδότησης. Το κεντρώο κόμμα MoDem αντιμετωπίζει ισχυρισμούς ότι χρησιμοποίησε ευρωπαϊκά κοινοβουλευτικά κονδύλια για να πληρώσει βοηθούς ευρωβουλευτών του που βρίσκονταν στη Γαλλία σε κομματικά καθήκοντα.

Ο Μπαϊρού, ήταν ο βασικός σύμμαχος του κόμματος του Εμμανουέλ Μακρόν και η υποστήριξή του ήταν καθοριστική κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του νέου προέδρου.

Η υπουργός Άμυνας Σιλβί Γκουλάρ, ανακοίνωσε επίσης την παραίτησή της την Τρίτη όπως και η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μαριέλ ντε Σαρνέζ.

«Έλαβα την απόφαση να μην συμμετάσχω στην επόμενη κυβέρνηση. Θα δώσω συνέντευξη Τύπου το απόγευμα», ανακοίνωσε ο Φρανσουά Μπαϊρού δίνοντας την διαβεβαίωση ότι πρόκειται για προσωπική του απόφαση, η οποία δεν υπαγορεύθηκε από κανέναν.

Το ίδιο επιβεβαίωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κριστόφ Καστανέρ. «Θέλει να υπερασπισθεί τον εαυτό του», δήλωσε στο δίκτυο Europe1 προσθέτοντας ωστόσο ότι η αποχώρηση του Μπαϊρού «απλοποιεί την κατάσταση» για τον Εμμανουέλ Μακρόν.

«Δεν υπάρχει προσωπική αμφισβήτηση. Αλλά πιστεύω ότι είναι προφανώς πιο εύκολο να αφιερωθεί ολοκληρωτικά στην υπεράσπισή του και όταν είσαι υπουργός, υπουργός Δικαιοσύνης, όταν είσαι υπουργός Αμυνας, το εγχείρημα είναι πολύ πολύπλοκο και περιλαμβάνει αυτό το ηθικό θέμα, εγώ τους το αναγνωρίζω».

Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ «πληροφορήθηκε στην απόφαση του Φρανσουά Μπαϊρού» να παραιτηθεί από την θέση του υπουργού Δικαιοσύνης και «την σέβεται», δήλωσε το περιβάλλον του στο Γαλλικό Πρακτορείο AFP.

Παρά την σειρά των παραιτήσεων που πλήττει την κυβέρνηση, η σύνθεση της δεύτερης κυβέρνησης Φιλίπ θα ανακοινωθεί μέχρι τις 18.00 τοπική ώρα, σύμφωνα με πηγές του πρωθυπουργικού γραφείου και της προεδρίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος