Με αφορμή τα 200 χρόνια από τη γέννηση της Κλάρας Σούμαν, οι Galan Trio, Μπάμπης Καρασαββίδης (βιολί), Μαρίνα Κολοβού (βιολοντσέλο) και Πέτρος Μπούρας (πιάνο), παρουσιάζουν ένα πρόγραμμα με τρίο αλλά και με έργα για βιολί και πιάνο καθώς και για τσέλο και πιάνο, την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου, στις 20:30, στο Μέγαρο Μουσικής, στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος, στο πλαίσιο του κύκλου “Μουσικά Πορτρέτα”.
Σύντομο βιογραφικό
Κλαρα Σούμαν (1819-1896) και Φάνι Μέντελσον (1805-1847), πιανίστριες και συνθέτριες. Η πρώτη, σύζυγος του Ρόμπερτ Σούμαν. Η δεύτερη, αδερφή του Φέλιξ Μέντελσον. Δύο εμβληματικές γυναικείες μορφές, που αναδείχθηκαν μέσα στον ανδροκρατούμενο καλλιτεχνικό χώρο του 19ου αιώνα. Δύο παιδιά-θαύματα, δύο εντυπωσιακές πιανίστριες, δύο εκφραστικές συνθέτριες, κατορθώνουν να αφήσουν το προσωπικό τους στίγμα σε ένα μουσικό περιβάλλον όπου κυριαρχεί η ανδρική παρουσία. Τα δύο Tρίο για πιάνο και έγχορδα, που η Κλάρα έγραψε μόλις στα 17 της χρόνια, ενώ η Φάνι στα 41 της, τη χρονιά που απεβίωσε, συγκαταλέγονται στα πιο γνωστά έργα τους.
Galan Trio, ελληνικό σχήμα μουσικής δωματίου που έχει στο ενεργητικό του ηχογραφήσεις με έργα της Κλάρας Σούμαν και διακρίθηκε στις Ανοιχτές Πλατφόρμες, μια πρωτοβουλία του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, η οποία εδώ και τρία χρόνια αναδεικνύει και δίνει βήμα σε ένα πολύτιμο και συχνά άγνωστο δυναμικό νέων μουσικών. Με στόχο μια νέα προσέγγιση σημαντικών έργων της παγκόσμιας μουσικής φιλολογίας και την αναμόρφωση του ακαδημαϊκού τρόπου εκτέλεσης, το Τρίο επιχειρεί να εκφράσει την ουσία των έργων μέσα από το προσωπικό του πρίσμα και χρησιμοποιεί στις εμφανίσεις του διαφορετικές μορφές τέχνης όπως βίντεο, φώτα και χορό.
Το πρόγραμμα
Clara Schumann (1819-1896)
3 Ρομάντσες για βιολί και πιάνο, έργο 22
Andante molto
Allegretto: Mit zartem Vortrage
Leidenschaftlich schnell
Τρίο για πιάνο σε σολ ελάσσονα, έργο 17
Allegro moderato
Scherzo, Tempo di menuetto – Τrio
Andante
Allegretto
Διάλειμμα
Fanny Mendelssohn [Hensel] (1805 – 1847)
Φαντασία σε σολ ελάσσονα για τσέλο και πιάνο
Καπρίτσιο σε λα ύφεση μείζονα για τσέλο και πιάνο
Τρίο για πιάνο σε ρε ελάσσονα, έργο 11
Allegro molto vivace
Andante espressivo
Lied. Allegretto
Finale. Allegretto moderato
Μέγαρο Μουσικής
Τιμές εισιτηρίων
7 € (φοιτητές, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, ΑμεΑ) ● 10 € ● 15€
Εισιτήρια
Τηλ.: 210 7282333
megaron.gr
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος