Γ. Τούντας στην ΕΡΤ: “Όχι” εφησυχασμός – Οι “σκληροί δείκτες” της πανδημίας αυξάνονται

“Η επιδημία στην κοινότητα είναι όντως σε φάση ύφεσης, αλλά ο αριθμός των κρουσμάτων δεν είναι αξιόπιστος δείκτης. Πρέπει να λαμβάνουμε υπόψιν και τους σκληρούς δείκτες -διασωληνωμένων και θανάτων- που δυστυχώς αυξάνονται”, επεσήμανε μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή “με νέα ματιά”, ο Γιάννης Τούντας καθηγητής προληπτικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Και συνέστησε αυτό να το έχουμε υπόψιν μας, για να μην τρέφουμε υπεραισιοδοξία που οδηγεί σε εφησυχασμό στη φάση που διανύουμε.

“Είναι πάρα πολλές οι μεταβλητές που καθορίζουν το σκηνικό της πανδημίας και δημιουργούν ένα ρευστό περιβάλλον γι΄αυτό είμαι επιφυλακτικός σε οποιεσδήποτε προβλέψεις” είπε ο κ. Τούντας και σημείωσε “Είδαμε τα τελευταία δύο χρόνια πολλές από τις προβλέψεις μας να διαψεύδονται”.

Ανοίγει η πλατφόρμα των φαρμάκων κατά του κορονοϊού

“Τα φάρμακα θα βοηθήσουν αυτούς που νοσούν. Όχι στο βαθμό που διακηρύσσουν οι εταιρείες που τα παράγουν, αλλά σίγουρα είναι ένα επιπλέον όπλο” ανέφερε. Υπενθύμισε πως ιδιαίτερα σημαντικό είναι το ότι “Όσοι έχουν μολυνθεί από την Όμικρον αποκτούν ανοσία στη Δέλτα”

“Ακόμα δεν βγαίνουμε από το τούνελ. Αρχίζουμε μόνο να βλέπουμε φως στην άκρη του τούνελ, που θα γίνεται όλο και πιο δυνατό όσο πλησιάζουμε στην άνοιξη” είπε χαρακτηριστικά.

“Οι μεταλλάξεις είναι μέσα στα πιθανά σενάρια, αλλά και η εμφάνιση νέων επιδημιών” σημείωσε. “Τα τελευταία 40 χρόνια έχουμε μπει σε μια εποχή αναδυόμενων επιδημιών, τουλάχιστον 36 διαφορετικές επιδημίες από το 1970 μέχρι σήμερα και είναι γεγονός ότι αυτό οφείλεται στη διατάραξη της σχέσης του ανθρώπινου είδους με το περιβάλλον και κυρίως με τη διατροφική αλυσίδα. Οι περισσότερες από αυτές τις επιδημίες είναι ζωονόσοι”.

“Όσο υπάρχει η κλιματική κρίση, όσο δεν συνειδητοποιούμε μια νέα οικολογική συνείδηση που πρέπει να αποκτήσουμε, φοβάμαι ότι οι επιδημίες θα είναι πια μέσα στην επόμενη διαδικασία της σχέσης του ανθρώπινου είδους με την υγεία και την αρρώστια, κάτι που πρέπει να μας ευαισθητοποιήσει προς πολλές κατευθύνσεις” επεσήμανε ο καθηγητής.

Μαζί με τον Γιάννη Τούντα στην εκπομπή τις απόψεις και τις εκτιμήσεις τους για την εξέλιξη της πανδημίας ανέπτυξαν ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής στο ΑΠΘ  και ο Παναγής Γαλιατσάτος – Πνευμονολόγος, εντατικολόγος καθηγητής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη των ΗΠΑ.

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος