EURO 2020: Αντίστροφη μέτρηση για την γιορτή του ποδοσφαίρου

Η μεγάλη γιορτή του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου είναι προ των πυλών. Η 60η επέτειος της διοργάνωσης ανοίγει την αυλαία την Παρασκευή (11/6) στο Ολίμπικο και μετά από ένα μήνα και 50 παιχνίδια συνολικά θα ρίξει αυλαία την Κυριακή 11/7 με τον τελικό που θα γίνει στο Γουέμπλεϊ

Η UEFA για να γιορτάσει την 60η επέτειο της διοργάνωσης, επέλεξε τη διοργάνωση του τουρνουά σε όλη την Ευρώπη, έτσι ώστε πολλές χώρες να μπορούν να το καλωσορίσουν.

Η επέτειος αναβλήθηκε για ένα χρόνο από την πανδημία του κορονοϊού, αλλά η επιθυμία κατάκτησης του τροπαίου είναι ακόμη πιο έντονη.

Το τουρνουά που «γεννήθηκε» στη Γαλλία από μία ιδέα του Ανρί Ντελονέ

Ο Ανρί Ντελονέ, γενικός γραμματέας της γαλλικής ομοσπονδίας αλλά και της UEFA, ήταν εκείνος που έκανε πράξη μία δική του σκέψη χρόνων: μία διοργάνωση για τα Έθνη της Ευρώπης, ένα τουρνουά ανάλογο με εκείνο που γίνονταν στην Νότια Αμερική από το 1916 και είναι το αρχαιότερο εθνικών ομάδων στον κόσμο.

Ο Ανρί Ντελονέ, πέθανε από ασθένεια το 1955 προτού δει το έργο του να υλοποιείται, αφήνοντας πάντως το όνομά του στο τρόπαιο που απονεμήθηκε στην πρωταθλήτρια ομάδα της Ευρώπης.

Στις 10 Ιουλίου 1960 η Σοβιετική Ένωση γινόταν η πρώτη πρωταθλήτρια Ευρώπης. Από τότε και κάθε τέσσερα χρόνια (ενδιάμεσα στο Μουντιάλ), αποτελεί την μεγαλύτερη ποδοσφαιρική γιορτή της ηπείρου μας.

Το 1980 στην Ιταλία διοργανώθηκε για πρώτη φορά η τελική φάση με οκτώ ομάδες, με δύο ομίλους των τεσσάρων, οι νικητές των οποίων ήταν στον τελικό.

Το 1996 στην Αγγλία, το τουρνουά αυξήθηκε σε 16 ομάδες, ενώ το εύρος των 24 επιτεύχθηκε το 2016.

Ίδια μορφή και στη φετινή διοργάνωση δηλαδή μία φάση ομίλων, χωρίζοντας τις ομάδες σε έξι ομίλους των τεσσάρων, ακολουθούμενη από τέσσερις γύρους νοκ-άουτ.

Κάθε ομάδα θα παίξει τρεις αγώνες στη φάση των ομίλων, συναντώντας κάθε αντίπαλο μία φορά. Μετά από αυτές τις συναντήσεις, οι δύο πρώτες ομάδες θα προκριθούν στους «16», καθώς και οι τέσσερις καλύτερες τρίτες.

Σε περίπτωση ισοβαθμίας μεταξύ τουλάχιστον δύο ομάδων από τον ίδιο όμιλο, η πρόκριση θα αποφασιστεί σύμφωνα με – κατά σειρά – τον αριθμό των βαθμών, τη διαφορά γκολ και τον αριθμό των γκολ που σημειώθηκαν στις άμεσες συναντήσεις τους.

Στις φάσεις νοκ-άουτ θα υπάρχει σε περίπτωση ισοπαλίας, παράταση και πέναλτι, μέχρι τον τελικό.

ΑΛΛΑΓΕΣ: Δεδομένου ότι από την επανέναρξη του ποδοσφαίρου μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, του κορονοϊού η οποία υπερφόρτωσε το πρόγραμμα και αύξησε τον κίνδυνο τραυματισμών, επιτρέπονται πέντε αλλαγές σε κάθε αγώνα – αντί για τρεις σε προηγούμενα τουρνουά – ένας κανόνας που έχει ήδη υιοθετηθεί για άλλες διοργανώσεις.

VAR: Παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2018, το VAR θα κάνει την πρώτη του εμφάνιση στο Euro, στο οποίο το 2016 είχε χρησιμοποιήσει μόνο τεχνολογία στη γραμμή τέρματος.

Covid-19: Εάν μια ομάδα τοποθετηθεί εν μέρει σε καραντίνα ή απομόνωση, ο αγώνας θα διεξαχθεί όπως έχει προγραμματιστεί εάν η ομάδα “έχει τουλάχιστον 13 παίκτες, συμπεριλαμβανομένου ενός τερματοφύλακα”. Εάν αυτό δεν είναι δυνατό, η UEFA μπορεί να επαναπρογραμματίσει το παιχνίδι “εντός 48 ωρών”, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι θα γίνει σε άλλο χώρο. Εάν αυτός ο επαναπρογραμματισμός είναι αδύνατος, η UEFA θα επιβάλει κυρώσεις στην ομάδα που θεωρείται “υπεύθυνη για την ακύρωση του αγώνα” με ήττα με σκορ 0-3.

Οι 11 πόλεις υποδοχής

Το Μπιλμπάο και το Δουβλίνο είναι οι δύο από τις πόλεις που αρχικά είχαν επιλεγεί για να φιλοξενήσουν αγώνες του Euro 2020, όμως η αδυναμία τους να εγγυηθούν την παρουσία φιλάθλων, είχε ως συνέπεια να βγουν εκτός λίστας των πόλεων υποδοχής.

Την θέση του Μπιλμπάο, πήρε η Σεβίλη, διαμορφώνοντας σε 11, αντί 12, τον τελικό αριθμό των πόλεων που θα φιλοξενήσουν αγώνες του EURO 2020, της διοργάνωσης που ήταν προγραμματισμένη για πέρυσι το καλοκαίρι και μετατέθηκε για το 2021 (11/6-11/7), εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.

Έτσι οι 24 φιναλίστ θα αγωνιστούν σε: Άμστερνταμ, Μπακού, Σεβίλη, Βουκουρέστι, Βουδαπέστη, Κοπεγχάγη, Γλασκώβη, Λονδίνο, Μόναχο, Ρώμη και Αγία Πετρούπολη.

Η κορυφαία διοργάνωση θα αρχίσει στο «Ολίμπικο» της Ρώμης, με τη διεξαγωγή της αναμέτρησης ανάμεσα σε Τουρκία και Ιταλία, και θα ολοκληρωθεί στις 11 Ιουλίου στο Γουέμπλεϊ, με τον τελικό.

* Στην Αγία Πετρούπολη μεταφέρονται και οι αγώνες του 5ου ομίλου, τους οποίους επρόκειτο να φιλοξενήσει το Δουβλίνο.

* Η Σεβίλη θα φιλοξενήσει τους τέσσερις αγώνες που είχαν προγραμματιστεί να γίνουν στο Μπιλμπάο.

* Το Λονδίνο θα φιλοξενήσει και τον αγώνα της φάσης των «16» από τον 5ο όμιλο, που επρόκειτο να διεξαχθεί στο Δουβλίνο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος