Έτοιμες οι… κατσαρόλες στο Syros GrEATings (video)

Έτοιμες οι… κατσαρόλες στη Σύρο για να μαγειρέψουν οι ντόπιοι και να… ταΐσουν τους επισκέπτες στο νησί που έχουν προσκληθεί για το Syros GrEATings, το τριήμερο φεστιβάλ οινο-γαστρονομικού πολιτισμού. Στο φεστιβάλ μπορεί κανείς να «διαβάσει» όλη την ιστορία του τόπου αυτού και να γευτεί ανάκατες τις επιρροές, μέσα από τα φαγητά των Συριανών.

Έτοιμες οι… κατσαρόλες στο Syros GrEATings (video)
Ερμούπολη Σύρου

Κάτω από τους δίδυμους λόφους της Ερμούπολης, και με τις «ευλογίες» ορθόδοξων και καθολικών, οι δυο εκκλησιές, ο Σαν Τζώρτζης κι η Ανάσταση, γίνονται μάρτυρες ενός «διπλού γάμου». Γεύσεις από τη δύση συναντιούνται με ανατολίτικες επιρροές, το λιτό φαγητό της φτώχειας βγαλμένο από τα αγροτόσπιτα κι οι μερακλίδικες ρεμπετολιχουδιές της Άνω Σύρας κοιτάνε ευθέως στα μάτια την πλούσια και περίπλοκη γαστρονομία των αρχοντικών που συντελείται σε λουσάτες κουζίνες στις μεγαλεπίβολες επαύλεις των εύπορων αστών.

Δείτε στο video το επίσημο τρέιλερ του φεστιβάλ και τις δύο εκπροσώπους της διοργάνωσης να μιλούν στην ενημερωτική εκπομπή της ΕΡΤ1 “Πρωινή Ζώνη”, τόσο για το φεστιβάλ όσο και για την Κουζίνα της Σύρου

Το φεστιβάλ οινο-γαστρονομικού πολιτισμού της Σύρου «Syros GrEATings» είναι μια συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, του Επιμελητηρίου Κυκλάδων και του Συλλόγου Επαγγελματιών Επισιτισμού Σύρου «Τερψιχόρη», με την υποστήριξη του δικτύου Aegean Cuisine.

Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ

Τα 17 εστιατόρια του δικτύου Aegean Cuisine στην Ερμούπολη και τα χωριά του νησιού θα προσφέρουν παράλληλα με τα μενού τους καθ’ όλη τη διάρκεια του τριημέρου ειδικά μενού με πιάτα που εμπνέονται από τη γαστρονομική παράδοση της Σύρου.

Τα μέλη της Λέσχης Φωτογραφίας-Κινηματογράφου Σύρου αποτυπώνουν τη γαστρονομική κουλτούρα της Σύρου σε μια έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Φάτε μάτια Σύρο» που θα φιλοξενείται στην κεντρική είσοδο του Δημαρχιακού Μεγάρου (ωράριο λειτουργίας του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης).

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ εντάσσεται και η έκθεση για την ιστορία του συριανού λουκουμιού στο Βιομηχανικό Μουσείο (καθημερινές 10:00-15:30, Σάββατο 10:00-15:30 & 18:00-20:00, Κυριακή 10:00-15:00).

Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου

Το απόγευμα του Σαββάτου από τις 17:00 έως τις 21:30, ο θερινός κινηματογράφος «Παλλάς», ο χώρος που άλλοτε στέγαζε την «Αγορά της Ερμούπολης», μεταμορφώνεται για να υποδεχθεί live μαγειρέματα και έκθεση τοπικών προϊόντων. Οι chefs των εστιατορίων του δικτύου Aegean Cuisine στη Σύρο αλλά και guest chefs μαγειρεύουν συριανή κουζίνα για το κοινό και οι τοπικοί παραγωγοί παρουσιάζουν τα προϊόντα τους. Ορισμένες από τις παραγωγικές μονάδες θα δέχονται επισκέψεις κατόπιν συνεννόησης.

Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου

Την τελευταία ημέρα του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση του ελληνικού πρωινού της Σύρου στο κυλικείο του Δημαρχιακού Μεγάρου, σε μια εκδήλωση η οποία θα μαγνητοσκοπηθεί ώστε να είναι διαθέσιμη προς παρακολούθηση από το ευρύ κοινό και όλους τους ενδιαφερόμενους.

Με κοσμοπολίτικη αύρα και με τα ξεχωριστά τοπικά συστατικά της γης και της θάλασσας που την περιτριγυρίζει, η συριανή γαστρονομική κουλτούρα είναι έτοιμη να ενθουσιάσει όλους όσοι θα παρευρεθούν.


Σχετικό θέμα: Syros GrEATings -Τριήμερο φεστιβάλ γαστρονομικού πολιτισμού της Σύρου

Έτοιμες οι… κατσαρόλες στο Syros GrEATings (video)
Φεστιβάλ Γαστρονομικού Πολιτισμού στη Σύρο 16-18 Σεπτεμβρίου 2016
Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος