Επιχείλιος έρπης – Συμπτώματα και αντιμετώπιση

Νιώθετε κάψιμο, κάτι σαν φαγούρα στα χείλη και την επόμενη ημέρα ένα κατακόκκινο ερύθημα συνοδευόμενο από μικρές και ενοχλητικές φυσαλίδες έχει κάνει την εμφάνισή του; Είναι ο γνωστός σε όλους μας έρπητας…

Ο έρπης ανήκει στους πιο ενοχλητικούς ιούς, επειδή έχει το χαρακτηριστικό ότι κρύβεται σε λανθάνουσα μορφή στα νεύρα και «ξυπνά» σε καταστάσεις έντονου στρες, αλλά και όταν ο οργανισμός είναι πολύ κουρασμένος ή αποδυναμωμένος από μια ίωση. Πρόκειται, ουσιαστικά, για αυτοϊώμενη καλοήθη δερματοπάθεια που προσβάλλει το δέρμα και τους βλεννογόνους και εμφανίζει 2 τύπους.

Επιχείλιος έρπης – Συμπτώματα και αντιμετώπισηΤύπος 1. Προκαλεί τον απλό έρπητα στο πρόσωπο, κυρίως στα χείλη (επιχείλιος) και πιο σπάνια γύρω από τα μάτια.

Τύπος 2. Ενοχοποιείται για τον έρπητα των γεννητικών οργάνων. Μεταδίδεται, κυρίως, με το φιλί αλλά και με τη σεξουαλική επαφή, ενώ από τη στιγμή που έρχεται σε επαφή με τον οργανισμό, εγκαθίσταται στις νευρώσεις των περιφερικών γαγγλίων του σώματος.

Όποιος μολυνθεί από τον ιό, τον “κουβαλάει” μέσα του και σε συνθήκες, όπως μειωμένη άμυνα ή έντονη σεξουαλική ζωή (τύπος 2), εκδηλώνεται και υποτροπιάζει.

Οι έγκυοι που θα προσβληθούν από έρπητα γεννητικών οργάνων, θα πρέπει να γεννήσουν με καισαρική τομή, ώστε το βρέφος να μην έλθει σε επαφή με τα γεννητικά όργανα της μητέρας, γιατί αν μολυνθεί από τον ιό, υπάρχει κίνδυνος να πάθει ερπητική σηψαιμία με δυσάρεστες συνέπειες για τη ζωή του.

Ερπης ζωστήρας

Ο έρπης ζωστήρας είναι ένας ιός με 2 πρόσωπα. Στην παιδική ηλικία προκαλεί ανεμοβλογιά, αλλά στη συνέχεια κρύβεται στα νεύρα και μπορεί να «ενεργοποιηθεί» όταν εξασθενήσει η άμυνα του οργανισμού – συνήθως σε άτομα άνω των 50 ετών ή σε ασθενείς με σοβαρά προβλήματα υγείας.

Χαρακτηριστικό του είναι ότι «ζώνει» τη μία πλευρά του σώματος, δείχνοντας ιδιαίτερη προτίμηση στον θώρακα, στην οσφυϊκή περιοχή και στο πρόσωπο.

Τα συμπτώματά του, φυσαλίδες με υγρό, πόνος, κάψιμο και πολλές φορές πυρετός, είναι ιδιαίτερα ενοχλητικά και ταλαιπωρούν τον ασθενή.

Επιχείλιος έρπης – Συμπτώματα και αντιμετώπισηΓια την αντιμετώπισή του, χορηγούνται αντιιικά φάρμακα, καθώς και βιταμίνες Β1, Β6, Β12 και C για την ενίσχυση του οργανισμού.
Η σοβαρότερη επιπλοκή του έρπη ζωστήρα είναι η μεθερπητική νευραλγία, που οφείλεται σε βλάβη των νεύρων και είναι επώδυνη.

Συμπτώματα του έρπη

  • Ερύθημα στα χείλη, με φυσαλίδες που διαρκούν 5-6 ημέρες, οι οποίες στη συνέχεια “σπάνε” και μετατρέπονται σε εφελκίδες, που υποχωρούν τελείως έπειτα από περίπου 10 ημέρες χωρίς να αφήσουν σημάδια.
  • Έντονη κόπωση.

Επιχείλιος έρπης – Συμπτώματα και αντιμετώπιση Προδιαθεσικοί παράγοντες

  • Παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο
  • Μειωμένη άμυνα του οργανισμού έπειτα από λοιμώξεις, γρίπη κ.λπ.
  • Άγχος, υπερένταση, κακή ψυχολογική κατάσταση
  • Συνεχείς δίαιτες
  • Νόσοι του αίματος (λεμφώματα, λευχαιμίες), λόγω της μειωμένης άμυνας.

Θεραπεία

Δεν υπάρχει θεραπεία και έως σήμερα δεν έχει βρεθεί το φάρμακο που αναστέλλει τις υποτροπές. Ο απλός έρπης αυτοθεραπεύεται χωρίς φαρμακευτική αγωγή με τη χορήγηση τοπικών κατευναστικών ή οινόπνευμα που ξεραίνει τις φυσαλίδες.

Τip Το υγρό που υπάρχει στις φυσαλίδες δεν πρέπει να έλθει σε επαφή με τα μάτια, γι’ αυτό απαιτούνται μαντίλια μιας χρήσης και όχι πετσέτα προσώπου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος