Εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Παραμύθια, παιχνίδια, τέχνη και πολλές άλλες δράσεις περιλαμβάνουν τα εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά που διοργανώνει, τον Φεβρουάριο, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. 

«Τα Σαββατοκύριακα… μικροί μεγάλοι στο Μουσείο»

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης δίνει και φέτος τις καλύτερες προτάσεις για τα Σαββατοκύριακα των παιδιών 2-12 ετών! Παιδιά και γονείς γνωρίζουν τον συναρπαστικό κόσμο του Μουσείου μέσα από παραμύθια, διαδραστικές ξεναγήσεις, εικαστικά εργαστήρια, θέατρο, φωτογραφία  και μουσική.

Εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης 

Παιδικό Δωμάτιο-Στην κάμαρά μου την παιδική…

Ανοίγοντας την πόρτα στο παιδικό δωμάτιο πέφτουμε πάνω στην ακαταστασία που μόνο τα παιδιά μπορούν να δημιουργήσουν. Παιχνίδια, κάλτσες, κούκλες, παπούτσια, τρενάκια, στρατιωτάκια, σπιτάκια, τουβλάκια και ό,τι άλλο μπορεί να κέντρισε το ενδιαφέρον του παιδιού για λίγο ή για πολύ. Με αυτά λοιπόν τα παιχνίδια θα παίξουμε σε αυτό το αποκριάτικο εργαστήριο!

Αναστάτωση, όμως, δεν επικρατεί μόνο στο παιδικό δωμάτιο αλλά και στο παραμύθι μας. Όλα τα ζώα ξεσηκώθηκαν και η ζούγκλα έγινε άνω κάτω, μέχρι τη στιγμή που το λιοντάρι πήρε τα πράγματα στα χέρια του.

Με έμπνευση το παραμύθι αυτό και το κεφάλι του κυκλαδικού ειδωλίου θα παίξουμε με τα αποτυπώματα που αφήνουν διάφορα αντικείμενα (σφουγγάρια, καλαμάκια, φελλοί και άλλα) και θα γεμίσουμε το τεράστιο πορτρέτο μας με τα ίχνη που αφήνουν τα παιχνίδια μας.

Στο τέλος γονείς και παιδιά θα φύγουν, έχοντας μαζί τους μικρά και μεγάλα αποκριάτικα πορτρέτα για να στολίσουν το παιδικό δωμάτιο.

Στο εργαστήρι αυτό τα παιδιά θα εξοικειωθούν με τα αποτυπώματα που αφήνουν τα διάφορα αντικείμενα, θα ακούσουν τον ήχο τους, θα ξεχωρίσουν τα μικρά από τα μεγάλα, θα ελέγξουν τη δύναμή τους και στο τέλος, θα συναρπαστούν με το αποτέλεσμα.

Για παιδιά 2-3,5 ετών/Απαραίτητη η παρουσία γονέα

Κυριακή 10/2,  11:30-13:00
Με την Αφηγήτρια Αντωνία Βέλλιου και την αναπτυξιακή ψυχολόγο Δέσποινα Σακελλαρίου
Εισιτήριο: 15 ευρώ
Φίλοι ΜΚΤ: 12 ευρώ (1 παιδί/μέλος, με την επίδειξη κάρτας μέλους στο ταμείο)
Αδέλφια στο ίδιο εργαστήριο: 12 ευρώ

Πειραχτήρια και Ψεύτες

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας ψεύτης που έλεγε ψέματα πολλά και συνάντησε 40 δράκους! Ήταν κι ένας βασιλιάς που είχε αυτιά γαϊδάρου! Ήταν κι ένα μισοκοκοράκι που έψαχνε ένα χρυσό φλουράκι!

Τι απ’ όλα αυτά είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα θα το μάθετε στο αποκριάτικο εργαστήρι μας. Eδώ, συναντάμε τα πειραχτήρια και τους ψεύτες των παραμυθιών και γελάμε με τις φάρσες και τα πειράγματά τους.

Μετά, πετάμε μέχρι την Αφρική και συναντάμε διάφορες φυλές που μας αποκαλύπτουν τα μυστικά που κρύβουν πίσω από τις μάσκες τους. Τα ζώα και τα πνεύματά τους μας δίνουν έμπνευση για να φτιάξουμε τη δική μας αφρικάνικη μάσκα με χαρτόνια, νήματα, καρπούς, κουμπιά και άλλα υλικά.

Αντιλόπες, λιοντάρια, ελέφαντες και ένα σωρό άλλα ζώα θα ξεπεταχθούν στο τέλος του εργαστηρίου.

Οι γονείς θα μας βοηθήσουν να βάλουμε τις τελευταίες πινελιές και να φορέσουμε τη μάσκα μας πριν το αποκριάτικο πάρτι μας.

Εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Για παιδιά 4-5 ετών

Σάββατο 9/2, 11:00-12:30 & Κυριακή 24/2, 11:30-13:00
Με την αφηγήτρια Αντωνία Βέλλιου και την αναπτυξιακή ψυχολόγο Δέσποινα Σακελλαρίου
Εισιτήριο: 10 ευρώ
Φίλοι ΜΚΤ: 7 ευρώ (1 παιδί/μέλος, με την επίδειξη κάρτας μέλους στο ταμείο)
Αδέλφια στο ίδιο εργαστήριο(το δεύτερο ή τρίτο παιδί): 7 ευρώ

Graffiti… μια ιστορία αρχαία αλλά και σύγχρονη

Τα πρώτα γκράφιτι τα συναντάμε στην αρχαιότητα. Συνήθως ήταν  επιγραφές σκαλισμένες σε τοίχους.

Το σύγχρονο γκράφιτι  εμφανίστηκε στην Αμερική στις αρχές της δεκαετίας του 1960.  Η νέα αυτή μορφή τέχνης απογειώθηκε στη δεκαετία του 1970, όταν οι άνθρωποι άρχισαν να γράφουν τα ονόματά τους, αλλιώς «tags» σε κτίρια σε όλη την πόλη, ενώ στα μέσα της δεκαετίας του ’70 ξεπηδάνε μηνύματα στους τοίχους, τα τραίνα και τα πεζοδρόμια αστικών περιοχών σε όλο τον κόσμο.

Το κίνημα γκράφιτι, που θεωρείται από κάποιους  βανδαλισμός, περιλαμβάνει μερικούς εντυπωσιακούς και ταλαντούχους καλλιτέχνες, οι οποίοι με τα έργα τους κάνουν τους θεατές να σκεφτούν όλα όσα συμβαίνουν στον κόσμο μας σήμερα.

Στο εργαστήριο αυτό θα γνωρίσουμε καλλιτέχνες του δρόμου (street artists), όπως ο Jean-Michel Basquiat, ο Γάλλος Blek le Rat και ο Βρετανός καλλιτέχνης Banksy. Θα παίξουμε, θα φανταστούμε και θα προβληματιστούμε δημιουργώντας το προσωπικό μας αλλά και ομαδικό “tag”. Θα φτιάξουμε stencil και θα ζωγραφίσουμε με σπρέι σχέδια και μηνύματα που θέλουμε να μοιραστούμε με όλο τον κόσμο!

Για παιδιά 7-10 ετών: Κυριακή 24/2, 11:30-13:30

Για παιδιά 5-7 ετών: Κυριακή 10/2, 11:30-13:30

Με την Εικαστικό-Art Therapist  Νιόβη Σταυροπούλου και την Παιδαγωγό Ιφιγένεια Θεοδοσίου
Εισιτήριο: 12 ευρώ
Φίλοι ΜΚΤ: 10 ευρώ (1 παιδί/μέλος, με την επίδειξη κάρτας μέλους στο ταμείο)
Αδέλφια στο ίδιο εργαστήριο (το δεύτερο ή τρίτο παιδί): 10 ευρώ

Εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
«Τι να φορέσω;» Το ένδυμα στην αρχαία Ελλάδα

Σάββατο 16/2, 11:00-12:00

«Να το υφάνω στον αργαλειό ή να το πάρω έτοιμο;»,«Αν βάλω αυτό το χρώμα τι θα σκεφτούν για μένα;» ,«Αυτός ο χιτώνας δείχνει καλύτερα σκέτος ή με ζώνη;»

Πόσο καλοντυμένοι ήταν οι αρχαίοι Έλληνες; Από τι υλικά έφτιαχαν τα ρούχα τους; Πόσο συχνά ανανέωναν την γκαρνταρόμπα τους; Υπήρχαν διάσημοι μόδιστροι;

Παρατηρούμε τα αγγεία και τα γλυπτά του μουσείου και προσπαθούμε να συγκεντρώσουμε όσα περισσότερα στοιχεία μπορούμε για την αρχαία ελληνική ενδυμασία. Αν τα καταφέρουμε, στο τέλος της διαδρομής, θα ντυθούμε με αντίγραφα αρχαίων ενδυμάτων.

Για γονείς και παιδιά 6-12 ετών
Με την Αρχαιολόγο-Μουσειοπαιδαγωγό Κατερίνα Σταμίδη
Εισιτήριο: 5 ευρώ
Πληροφορίες-Κρατήσεις: 210 7294220, Δευτέρα-Παρασκευή: 10:00-13:00

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Νεοφύτου Δούκα 4
T: 210 7228321-3

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος