Εκπαιδευτικά προγράμματα για όλη την οικογένεια στο Ίδρυμα Θεοχαράκη

Το Ίδρυμα Θεοχαράκη διοργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα με δημιουργικές δράσεις και βιωματικές δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους.

Μικροί σκηνοθέτες μεγάλη ταινία

Για παιδιά 5-7 ετών

Ζωγραφίζοντας και τραγουδώντας τα παιδιά θα φτιάξουν τη δική τους ιστορία.

Παίρνοντας στοιχεία από γνωστούς πίνακες ζωγραφικής, με τη βοήθεια της φωτογραφίας, του photoshop και της ηχογράφησης τα παιδιά θα δημιουργήσουν νέα έργα τέχνης, προκειμένου να φτιάξουν μια ταινία με τη δική τους αισθητική. Η τέχνη και η τεχνολογία θα συνομιλήσουν με τα παιδιά και εκείνα θα αφηγηθούν, θα ζωγραφίσουν και θα ηχογραφήσουν τη δική τους ιστορία. Με την ολοκλήρωση του προγράμματος, τα παιδιά θα έχουν γνωρίσει έργα γνωστών ζωγράφων, ενώ θα έχουν επίσης δημιουργήσει το δικό τους έργο τέχνης, μια ταινία την οποία θα πάρουν μαζί τους. Ομάδα Παραμύθι Από Μακριά

24 Φεβρουαρίου

Κυριακή 12:00-14:00

Συνολικό κόστος συμμετοχής: 80 ευρώ

Εκπαιδευτικά προγράμματα για όλη την οικογένεια στο Ίδρυμα Θεοχαράκη

Εκπαιδευτικά προγράμματα για όλη την οικογένεια στο Ίδρυμα Θεοχαράκη

Μικροί επιστήμονες–μαθαίνω τον εγκέφαλο παίζοντας!

Για παιδιά 7 – 10 ετών

17 Φεβρουαρίου Πώς παράγει ο εγκέφαλος τις αισθήσεις μας; Το μάτι βλέπει και το αυτί ακούει ή μήπως η εξήγηση είναι πιο περίπλοκη; Βλέπουμε όλοι τα ίδια χρώματα; Και αν ναι, ισχύει το ίδιο και για τα ζώα; Μπορώ να ονοματίσω πράγματα που δεν βλέπω αλλά μόνο πιάνω; Αυτά και άλλα θα επεξεργαστούμε σε ένα βιωματικό εργαστήριο με στόχο την εκμάθηση βασικών εννοιών της νευροεπιστήμης από παιδιά και το ρόλο που παίζει ο εγκέφαλος στις αισθήσεις μας. Μεταξύ άλλων σε αυτό το εργαστήριο τα παιδιά θα ζωγραφίσουν τα αισθητήρια όργανα, θα παίξουν χαλασμένο τηλέφωνο, θα κλείσουν τα μάτια και θα ανοίξουν τα αυτιά και θα παίξουν παντομίμα αισθήσεων.

24 Φεβρουαρίου Γιατί νιώθω στενοχωρημένος όταν τσακώνομαι; Γιατί χαίρομαι όταν κερδίζει η αγαπημένη μου ομάδα; Πόσα νούμερα μπορώ να κρατήσω στη μνήμη μου και γιατί; Πώς γνωρίζω πού βρίσκεται η καντίνα του σχολείου και δεν χάνω τον δρόμο πηγαίνοντας προς τα εκεί; Αυτά και άλλα θα επεξεργαστούμε σε ένα βιωματικό εργαστήριο με στόχο την εκμάθηση βασικών εννοιών της νευροεπιστήμης από παιδιά και το ρόλο που παίζει ο εγκέφαλος στο συναίσθημα και στη νόηση. Μεταξύ άλλων σε αυτό το εργαστήριο τα παιδιά θα φτιάξουν ένα παιχνίδι μνήμης και θα το παίξουν, θα τους ζητηθεί να βρουν τον πιο σύντομο δρόμο σε χάρτες, να φτιάξουν κολάζ συναισθημάτων και να παίξουν παντομίμα.

Σχεδ/μος-Υλοπ/ση: Μαρίνα Μαρτίνου PhD Αναπτυξιακή Γνωστική Νευροεπιστήμη

Κυριακή 11:30-13:00

Κόστος μεμονωμένης συμμετοχής: 15 ευρώ

Εκπαιδευτικά προγράμματα για όλη την οικογένεια στο Ίδρυμα Θεοχαράκη

Αν διάβαζα… Ποιητές της Γενιάς του ‘ 30

Για παιδιά 7 – 12 ετών

Ένα θεατρικό εργαστήρι βασισμένο στη συλλογή του Αλέξη Κυριτσόπουλου.

Κάθε μάθημα και ένα παραμύθι. Κάθε μάθημα και μια ομάδα που μέσα από την αφήγηση του παραμυθιού και  το θεατρικό παιχνίδι ενώνεται και δημιουργεί το δικό της εικαστικό κόσμο. Πρώτα θα ακούσουμε το παραμύθι και μετά θα μπούμε μέσα σε αυτό…

Με την ηθοποιό Μαρίζα Τσάρη

Εμπνευσμένο από την ποίηση του Νίκου Εγγονόπουλου

24 Φεβρουαρίου, Οι Περιπέτειες της Ρόζας

Εμπνευσμένο από τα ποιήματα του Γιάννη Ρίτσου.

Κυριακή 17:00-18:30

Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 15 ευρώ
Εκπαιδευτικά προγράμματα για όλη την οικογένεια στο Ίδρυμα Θεοχαράκη

Εκπαιδευτικά προγράμματα για όλη την οικογένεια στο Ίδρυμα Θεοχαράκη

Οι Φωτογραφίες μου!

Ένα εργαστήριο που συνδυάζει την φωτογραφία με το παιχνίδι και την εικαστική δημιουργία.

23 Φεβρουαρίου-Φανταστικές Ιστορίες 

Τα παιδιά αρχίζουν και παρατηρούν τον χώρο τραβώντας λήψεις αντικειμένων ή προσώπων που τους ενδιαφέρουν. Στη συνέχεια δημιουργούν φανταστικά αντικείμενα της αρεσκείας τους με ζωγραφική και κολλάζ.

2 Μαρτίου-Αυτοπορτρέτο

Τα παιδιά φτιάχνουν φωτογραφικά αυτοπορτρέτα και τα τοποθετούν σε ένα φανταστικό περιβάλλον που δημιουργούν με εικαστικά μέσα. Στη συνέχεια δραματοποιούν με τον δικό τους τρόπο τη σκηνή που έχουν ήδη δημιουργήσει.

Σχεδιασμός: Βασίλης Γεροντάκος

Υλοποίηση: Βασίλης Γεροντάκος & Μαρία Ζυγούρη

Σάββατο 12:30-14:00

Κόστος μεμονωμένης συμμετοχής: 15 ευρώ/ Συνολικό κόστος συμμετοχής: 45 ευρώ

Τον εαυτό μου θα γνωρίσω και από την αρχή θα ξεκινήσω!

«Αυτό που αρέσει περισσότερο στο παιδί είναι το θέατρο, με άλλα λόγια η μεταμόρφωση της πραγματικότητας, όπως αυτή του παραδίδεται από έξω, σε κάτι που το ίδιο δημιουργεί» (Evreinov, 1927)

Ένας νέος κύκλος εργαστηρίων δραματοθεραπείας ξεκινά στο Ίδρυμα Θεοχαράκη, όπου το παιχνίδι παίρνει μια συμβολική διάσταση και μέσα από τη δημιουργία εικόνων, παιχνίδια φανταστικών ρόλων, και την χρήση των εικαστικών μέσων, δημιουργείται ένας ασφαλής χώρος όπου το παιδί μπορεί να εκφράσει, να δώσει νέο νόημα και να προσεγγίσει με πιο λειτουργικό τρόπο την πραγματικότητα γύρω του και μέσα του.

Εκπαιδευτικά προγράμματα για όλη την οικογένεια στο Ίδρυμα Θεοχαράκη


Γκράφιτι

Για παιδιά 8 – 12 & 13 – 15 ετών

H Street Art έχει κατακλύσει όλες τις σύγχρονες πόλεις. Εύληπτα ή ακατάληπτα, χαρούμενα ή επιθετικά, τα σχέδια που επικαλύπτουν τους τοίχους έχουν τη δική τους ομορφιά, προσωπικότητα κι επικοινωνούν κάθε φορά με τη μοναδικότητα της διαφορετικότητας, της αφέλειας και του αυθορμητισμού τους. Εμείς, σαν κάτοικοι της πολύχρωμης Αθήνας, γινόμαστε καθημερινά μάρτυρες του φαινομένου. Πλέον γινόμαστε ενεργοί μελετητές, μέσα από πειραματισμούς τεχνικών των καλλιτεχνών του δρόμου.

Διδασκαλία & επιμέλεια Μανώλης Ηλιόπουλος, Imaginary Rooms.

 

Kύκλος 2 – Mini Stencils & Stickers

Δημιουργούμε με τα παιδιά ένα παράλληλο σύμπαν με ζωντανούς χαρακτήρες και αντικείμενα της φαντασίας μας. Παραμορφώνουμε γνωστά έργα τέχνης, εμβληματικούς ήρες κόμικ και κινουμένων σχεδίων και φέρνουμε τον σύγχρονο κόσμο στα δικά μας εκφραστικά μέτρα και σταθμά. Τα λάθη, τα άσχημα έργα και οι κακές ιδέες επιτρέπονται!

21, 28, Φεβρουαρίου 7, 14 Μαρτίου

18:00-19:00 για παιδιά 8-12 ετών

19:15-20:45 για εφήβους 13-15 ετών

Κόστος συμμετοχής ανά κύκλο: 120 ευρώ

Street ART!

Για έφηβους 12-15 ετών

Ισότητα, αφηρημένος εξπρεσιονισμός, Jean Michel Basquiat, graffiti και ποίηση.

Οι συμμετέχοντες θα έρθουν σε επαφή με το συμβολικό έργο του Αμερικανού καλλιτέχνη J.M. Basquiat και με το μήνυμα της ισότητας που αποπνέει το εικαστικό του έργο. Ακόμα θα εξετάσουμε κουλτούρες διαφόρων πολιτισμών. Παράλληλα, τα παιδιά θα δημιουργήσουν δικά τους έργα με ενταγμένο το στοιχείο των λέξεων και της street art κουλτούρας. Λέξεις που θα μιλάνε για την ισότητα και για ίσα δικαιώματα όλων των ανθρώπων πάνω στον πλανήτη. Θα δημιουργήσουν ποιήματα, μια μεγάλη εγκατάσταση από ανακυκλώσιμα υλικά και θα  πλάσουν φιγούρες από πηλό, πολύχρωμες οντότητες και ανθρώπους διαφόρων εθνικοτήτων. Θα συζητήσουμε όλοι μαζί για την ισότητα των ανθρώπων και τον σεβασμό μέσα σε μια κοινωνία.

Με τη ζωγράφο Βασιλική Κούκου.

17, 24 Φεβρουαρίου & 3 Μαρτίου

Κυριακή 13:00-15:00

Συνολικό κόστος συμμετοχής: 40 ευρώ

Εκπαιδευτικά προγράμματα για όλη την οικογένεια στο Ίδρυμα Θεοχαράκη

Η τέχνη της αγχιμαχίας (debate)

Για εφήβους  12 – 17 ετών

Τι είναι το debate; Το debate ή αγχιμαχία είναι η διαδικασία δομημένης αντιπαράθεσης, κατά την οποία δύο πλευρές επιχειρηματολογούν πάνω σε ένα θέμα. Βασίζεται στην κριτική σκέψη, τον διάλογο και τη ρητορική. Έρευνες από όλο τον κόσμο αποδεικνύουν ότι τα παιδιά που συμμετέχουν σε debates αναπτύσσουν την κριτική και αναλυτική σκέψη τους, αποκτούν σφαιρικότερη κατανόηση ενός γνωστικού αντικειμένου σε σχέση με απλές μεθόδους διδασκαλίας και αποκτούν περισσότερη αυτοπεποίθηση στην έκφραση των απόψεών τους.

H Καλλίνα Μπασλή, προπονήτρια της Ελληνικής Ομάδας Σχολικού Debate για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, προτείνει σε εφήβους, μέσα από τη διαδικασία του debate και της ρητορικής, να αναπτύξουν τις ικανότητές τους σε ένα ευχάριστο και δυναμικό περιβάλλον.

Ρητορικές αντιπαραθέσεις

Για νέους 15 – 17 ετών

Ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα, ειδικά σχεδιασμένο για μαθητές Λυκείου που βασίζεται σε τέσσερις βασικούς άξονες: την υποστήριξη των ιδεών  μέσω της ανάπτυξης επιχειρημάτων και της χρήσης παραδειγμάτων, την αντίκρουση επιχειρημάτων, την δομή του γραπτού και προφορικού λόγου, και την εξάσκηση των ρητορικών δεξιοτήτων με στόχο την πιο αποτελεσματική εκφορά του λόγου. Σε κάθε σεμινάριο οι μαθητές συμμετέχουν σε ατομικές και ομαδικές δραστηριότητες, ενώ συζητούν εύρος θεμάτων, εστιάζοντας σε πολιτιστικά, κοινωνικά, και ηθικά θέματα της Ελληνικής και διεθνούς επικαιρότητας. Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με μια παρουσίαση, ανοιχτή στο κοινό, στην οποία οι ομάδες θα παρουσιάσουν τα debate που θα έχουν προετοιμάσει.

23 Φεβρουαρίου, 2, 16, 30, Μαρτίου, 6 Απριλίου

Σάββατο, 17:30 – 19:30

Συνολικό κόστος συμμετοχής: 120 ευρώ

Εκπαιδευτικά προγράμματα για όλη την οικογένεια στο Ίδρυμα Θεοχαράκη

Παιδικές Παραστάσεις

Η Αλίκη συναντά τη χώρα των θαυμάτων!

Για παιδιά από 4 ετών και άνω

Ένα παραμύθι-όπερα που προσκαλεί τους μικρούς μας φίλους στον κόσμο της κλασικής μουσικής μέσα από το λυρικό θέατρο, τη ζωντανή μουσική, τη διήγηση, τη διάδραση, το παιχνίδι και τη φαντασία!

Φημισμένες άριες που αποτελούν σταθμό για την οπερατική μουσική, παρουσιάζονται με τον πλέον αναπάντεχο τρόπο καθώς ενσωματώνονται στη δροσερή και συγκινητική ιστορία της Αλίκης στον κόσμο των παραμυθιών.

Μουσικός (piano): Μυρτώ Ακρίβου, Θάλεια Παπαδοπούλου

Σκηνοθεσία: Αντώνης Περπινιάς

17, 24 Φεβρουαρίου 3, 17, 31 Μαρτίου, 7 Απριλίου

Κυριακή, 12:00-13:00

Κόστος συμμετοχής: 10 ευρώ

Εκπαιδευτικά προγράμματα για όλη την οικογένεια στο Ίδρυμα Θεοχαράκη

Ενήλικες

Όλος ο κόσμος είναι μια σκηνή

Εμπνευσμένη από τους στίχους του W. Shakespeare, η βιωματική ξενάγηση στις εκθέσεις είναι μια πρόσκληση στο συναίσθημα σε σκέψεις, εμπειρίες, αναμνήσεις και όνειρα των συμμετεχόντων. Μέσα από τις Τέχνες οι συμμετέχοντες, με οδηγό τη Θάλεια Βαλέτα, σκηνοθέτη/δραματοθεραπεύτριας ΒΑ, ΜΑ, ΗPC Reg.UK, εμπνέονται, εκφράζονται, μοιράζονται και συγχρόνως, ζουν και παίζουν την προσωπική τους αλήθεια με μάρτυρα και συνοδοιπόρο την ομάδα. Η συνάντηση λειτουργεί σαν άσκηση για γαλήνη και έναν ευτυχέστερο εαυτό. Μια πρόβα με όραμα και πίστη για έναν καλύτερο κόσμο. Η Βιωματική Ξενάγηση είναι μέρος της τεχνικής «Μetamyth»© Therapy through Art και απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, σπουδαστές των τεχνών και της ψυχολογίας, σε γονείς και νέους άνω των 15 ετών.

Φωτογραφία και άλλες τέχνες

Το σεμινάριο έχει στόχο τη διεύρυνση της οπτικής, τη σχέση της φωτογραφίας με τις άλλες τέχνες και την θέση της στην σύγχρονη τέχνη. Το σεμινάριο περιλαμβάνει τις παρακάτω θεματικές:

19 Φεβρουαρίου Το Bauhaus ως σύνθεση τεχνών.

26 Φεβρουαρίου Φωτογραφική κριτική-portfolios.

5 Μαρτίου Φωτογραφία και ποίηση.

12 Μαρτίου Φωτογραφία και κινηματογράφος.

19 Μαρτίου Από το φιλμ στον καμβά. Gerhard Richter.

26 Μαρτίου Φωτογραφική κριτική-portfolios.

Σχεδιασμός, υλοποίηση: Βασίλης Γεροντάκος

Τρίτη 18:00-20:00

Συνολικό κόστος συμμετοχής: 140 ευρώ/Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 20 ευρώ
Εκπαιδευτικά προγράμματα για όλη την οικογένεια στο Ίδρυμα Θεοχαράκη

Μεταμόρφωση: Από τις Ερινύες στις Ευμενίδες

Μια δραματοθεραπευτική σειρά συναντήσεων με στόχο την προσωπική εξέλιξη και ενσυνείδηση.

Οι Ερινύες στην ελληνική μυθολογία ήταν μυθικές χθόνιες θεότητες που κυνηγούσαν όσους είχαν διαπράξει “εγκλήματα” κατά της φυσικής και ηθικής τάξης των πραγμάτων. Οι Ερινύες στο κείμενο του Αισχύλου κατάφεραν μέσα από συγκυρίες και συνθήκες να γλυκάνουν και να γίνουν Ευμενίδες. Χρησιμοποιώντας αλληγορικά το κείμενο θα επεξεργαστούμε τις ενοχές μας, την μη αγαπητή πλευρά του εαυτού μας. Τελικώς, θα προσπαθήσουμε να αποδημήσουμε το νόημα που έχουν ως τώρα για εμάς και θα το επαναδομήσουμε με θετικό και λειτουργικό τρόπο για εμάς. Η δομή του βιωματικού προγράμματος δημιουργήθηκε βασισμένο στην θεραπευτική ροή του θεάτρου. Με βασικό συστατικό το Θέατρο, θα επεξεργαστούμε τον δικό μας προσωπικό μύθο. Μέσα από την επεξεργασία των ρόλων θα αντιληφθούμε πώς στέκεται ο καθένας απέναντι στις ενοχές και στην δυσκολεμένη του πλευρά, γινόμαστε κριτές, βοηθοί ή εχθροί μας τελικά.

Με τη Msc Λουκία Αποστολίδη, ψυχολόγο, συστημική ψυχοθεραπεύτρια, δραματοθεραπεύτρια.

Τρίτη 18:00-20:00

19, 26 Φεβρουαρίου 5, 12 Μαρτίου

Συνολικό κόστος συμμετοχής 90 ευρώ

 

Το παρόν του παρελθόντος

Λαογραφικές αναγνώσεις του αρχαίου δράματος

Η τραγωδία είναι επινόηση των Ελλήνων. Διδάσκει, αποκαλύπτει, επικυρώνει τον άνθρωπο. Τα δεινά που περιγράφει εμφανίζονται κάτω από ένα φως που πηγάζει από το πνεύμα του Χρυσού Αιώνα, μετουσιώνοντας την τραγωδία σε ύμνο προς τον ανθρώπινο πολιτισμό σε όλες του τις εκφάνσεις.

Με την ιστορικό Λήδα Νταβαρίνου.

20 Φεβρουαρίου, Οιδίπους Τύραννος: Το σύμβολο του μοιραίου ανθρώπου.

27 Φεβρουαρίου, Φιλοκτήτης: Λαϊκή ιατρική και θεραπευτική βοτανολογία.

6 Μαρτίου, Κατάρα και ευχή: Το δίπολο μιας πολιτισμικής διαδικασίας

13 Μαρτίου, Ίων: Ατεκνία και μαγικές γεννήσεις.

 Τετάρτη 18:00-20:00

Κόστος μεμονωμένης συμμετοχής: 15 ευρώ/ Συνολικό κόστος συμμετοχής: 75 ευρώ


Εκπαιδευτικά προγράμματα για όλη την οικογένεια στο Ίδρυμα Θεοχαράκη

Πρωτότυπες παιδικές γιορτές με αστυνομικό σενάριο στο Ίδρυμα  Β. & Μ. Θεοχαράκη

Μέσα από τις δράσεις κάθε ιστορίας και με την καθοδήγηση έμπειρων παιδαγωγών και εμψυχωτών τα παιδιά ζουν τη χαρά του ομαδικού παιχνιδιού και της δημιουργίας, ανακαλύπτοντας, παράλληλα, τους χώρους του Ιδρύματος.

Οι ξεκούρδιστες χορδές-για παιδιά 5-7 ετών

Ένα μυστήριο με ουρά-για παιδιά 6-8 ετών

Ο αόρατος πίνακας, Το φάντασμα της όπερας-για παιδιά 7-11 ετών

Ο ξεχασμένος κώδικας-για παιδιά 8-13 ετών

Ιδρυμα Θεοχαράκη

Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις, μπορείτε να επικοινωνείτε καθημερινά, εκτός Σαββάτου και Κυριακής, στο τηλέφωνο: 210 3611206, (εσωτ. 1042) 10:00-17:00.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος